Polischef: vi räcker inte till, tre utryckningar per dag till olika asylboenden


POLISEN. Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är orolig för att slitna medarbetare och underbemanning kommer att påverka verksamheten. – Vi kommer troligtvis inte att hinna med vissa mängdbrott i samma takt som tidigare, säger han.

Jämtland ingår sedan ett år tillbaka som ett av fyra polisområden i region Nord som i sin tur är en del av en samlad svensk polismyndighet. Stephen Jerand berättar om en omorganisering som tar tid. – Det är som att äta upp en elefant, man får äta en bit i taget, det går inte att svälja den på en gång. Jag tror inte att den nya organisationen är fullt ut på plats förrän 2017.

Stephen Jerand säger att det är otroligt mycket som ska genomföras. Strukturella skillnader möter kulturella skillnader i de gamla polismyndigheterna. – I det stora hela så är förflyttningen på god väg, det vill jag påstå, sen är det vissa delar som går långsamt och trögt och som jag inte är särskilt nöjd med, säger han.

I takt med att allt fler flyktingar har kommit till Sverige och Jämtland i början av hösten har polisen fått mer att göra. Dels handlar det om att bevaka och skydda boenden mot bränder, något som länet hittills har varit förskonat ifrån. Men det handlar också om att skapa relationer och visa upp ”en demokratisk polis”. – Många av de människor som kommer har ju en bild av både polis och militär som inte är alltigenom positiv, säger Jerand.

Men den stora arbetsökningen står antalet ingripanden för. Det rör sig om bråk, misshandel, hot och olika konflikter på länets asylboenden. Enligt Stephen Jerand gjorde polisen 31 ingripanden kopplat till asylboenden eller hem för ensamkommande barn i oktober månad. I november gjordes i snitt tre utryckningar per dag, totalt 91 stycken, och fram till den 16 december gjordes 48 ingripanden.

Enligt Jerand sker också en ökning av hot mot boendepersonal samt en ökad problematik kring alkohol och droger, främst cannabis, i takt med att fler asylsökande kommer. En annan aspekt som han lyfter fram är i viss mån religiösa och kulturella konflikter.
– Vi har haft ett flertal frihetsberövade under den här perioden och det i sig skapar en ny utmaning för vår utredningssektion. Kostnaden för tolktjänster har rasat i höjden.

Stephen Jerand tycker också att det är problematiskt med asylboenden på orter långt från polisen, till exempel i Gäddede, Hoting och Hede. Han vill ha en dialog med Migrationsverket när de väljer boenden så polisen kan nå dem på rimlig tid och så tycker Jerand att det är panik i asylmottagandet. – Att man måste pressa ut folk för att kunna ta emot så många som möjligt.
– Jag tycker att det ska vara en kvalité i att ta hand om människorna, vettiga sysselsättningar, och informera om hur det fungerar i Sverige, säger Jerand men betonar att den stora andelen av de som kommit sköter sig bra.

Som om det inte vore nog glest med poliser i länet har poliser skickats till Skåne under hösten för att hjälpa till med gränskontroller.

Läs mer på Östersunds-Posten


13 responses to “Polischef: vi räcker inte till, tre utryckningar per dag till olika asylboenden

 • Olle

  Undrar hur många garden som bildats under ytan, man ser ju lite då och då att en del tar lagen i egna händer.

  Gilla

 • Asylboenden och polisresurser | Petterssons önskar Gott Nytt År!

  […] i hela landet hemlighålls. I Jämtland, med enorma avstånd, har polisen fått rycka ut tre gånger per dag, dessutom har jämtarna som redan är underbemannade fått skicka folk till Malmö för att hjälpa […]

  Gilla

 • F.d. socialen-demokraten

  10,000 araber/muslimska kravmaskiner väller in i Sverige i veckan, 90% utan pass och ID, många är hitskickade av Islamiska Staten.
  De som gett denna SIGNALPOLITIK att det bara är att komma till Sverige borde häktas och sättas i fängelse för landsförräderi. Exempelvis den som beslutat om PUT för alla från Syrien, detta är en kriminell handling riktad mot Sverige och Sveriges befolkning, det borde vara livstids fängelse eller helst ett nackskott för de/dem.
  SVERIGES GRÄNSER MÅSTE STÄNGAS OCH EN TYDLIG SIGNALPOLITIK ATT ARABER/MUSLIMER INTE ÄR VÄLKOMNA!!!

  Gilla

 • rannug

  En rasistisk polischef…som snart blir entledigad…

  Gilla

  • F.d. socialen-demokraten

   Ja, detta är rasism, DE FLYR FÖR SINA LIV JIMMY ÅKESSON SKREK STATSSVETSAREN UNDER EN PARTILEDARDEBATT!! Ett farligt samhälle växer fram när IDIOTER DOMINERAR!!!

   Gilla

 • Stefan K

  Många poliser gör ett bra jobb, ännu fler vill göra det, men i det häpnadsväckande landet Sverige tillåts de inte.

  Ska man vara kritisk mot de poliser som beklagar sig, har säkerligen en majoritet röstat på partier som försatt dem i denna situation.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Det är väl bara för poliserna att bita i hop och kämpa på – dom har ju nästa alla lagt sin röst på sju partiet.Plikten framför allt.

  Gilla

 • bellanotte

  förutsättning om lag och ordning ska följas endast kristen import. Har inget med rasism att göra rent sunt förnuft

  De andra är helt enkelt bara en mycket sämre sort

  Gilla

 • bellanotte

  Är det inte dax att das polzei får arbeta som dom ska skut först fråga sen så dom får styr på det illaluktande packet med fullmakt att omgående retururneras till flykt landet.

  Med rätt information till flyktingarna hade vi sluppit allt klydder med bråkiga lycksökare här i riket!

  🐷

  Gilla

 • Joy

  Men glöm inte att massinvandringen skapar arbete och högt BNP!
  😦

  Gilla

 • Goran

  Asylinvandringen kommer att ställa till stora problem för polisen, det är en arbetsbörda som blir orimlig om inte personalen ökas kraftigt.
  Sannolikt kommer en stor del av de anmälda brotten att avfärdas av åklagarna, därför det finns inga resurser att gå vidare med fallen.
  Asylinvandringen bygger på att personer kommer in i landet utan någon som helst kontroll av deras bakgrund, de kommer in utan pass eller andra ID handlingar som gör att det är omöjligt att veta deras bakgrund, svenska myndigheter vet inte ens från vilket land de kommer.
  Många av personerna efterfrågas inte på arbetsmarknaden, men de har som motiv att leva på en hög standard och att köra omkring med lyxiga bilar.
  Därför kommer många att gå in på den kriminella banan, som redan har skett men det kommer att bli mycket värre, nu är det endast toppen av ett isberg, det som komma skall.
  Det kommer att bli en gängkriminalitet som är mycket svår att få bukt med, det krävs mycket stora för det.
  Det har visat sig från de länder som har gängkriminalitet att det är mycket svårt att få bukt med den.

  Gilla

 • br

  Alkohol,cannabis!? Var är blattarna som ska lyda lagen och trygga våra pensioner!? …någon? …löfven!?

  Gilla

 • Blodsven

  Spännande tycker ju vissa mentalfall i maktens korriodorer…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: