”Låt bostadslösa bygga sina egna bostäder”


INVANDRING. Det byggs fortfarande för lite och för dyrt. Samtidigt har mer än 150 000 asylsökande kommit till Sverige under året. Hur situationen ska lösas är ett problem som ansvariga myndigheter kämpar med dagligen. I gårdagens Agenda säger Boverkets generaldirektör Janna Valik att det borde vara billigare att bygga bostäder. Men Valik öppnar också upp för ett mer okonventionellt förslag.

– En sådan idé skulle kunna vara att man bygger sin egen bostad, vilket låter helt tokigt. Jag vet inte ens om det är möjligt. Men jag vill gärna testa den idén, säger hon i Agenda.

Många som gillar invandringen till vårt land hänvisar ofta till svenskarnas utvandring till USA för 150-100 år sedan. Varför inte? Vi borde kunna erbjuda fri invandring på samma villkor som amerikanarna tog emot sina svenska nybyggare.

År 1862 inför den amerikanske presidenten Abraham Lincoln The Homestead Act, en lag som garanterar 65 hektar gratis land till varje invandrare som vill bli amerikansk medborgare och förmår bygga ett hus och bruka jorden under fem år. Denna möjlighet blir en stark lockelse för många fattiga svenskar och genererar stora mängder tryckt informations- och reklammaterial. Gratismarken erbjuds främst i ännu outvecklade norra och västra USA.

Genom The Homestead Act skapades mer än 372 000 jordbruk i Amerika och vid sekelskiftet 1900 har mer än 600 000 ”land claims” gjorts och mer än 320 000 kvadratkilometer, motsvarande tio procent av USA:s yta, blivit jordbruksmark. Detta innebar att cirka en och en halv miljon människor får tillgång till egen jordbruksmark.

I norra Sverige finns enorma glesbygder, ägda av staten, varför inte låta nybyggare från fjärran land bosätta sig där och låta dem disponera 65 hektar mark gratis och de som likt svenskarna utan en krona i bidrag lyckas bygga ett hus och vara självförsörjande under fem år får behålla marken och välförtjänt bli medborgare i vårt land.

– Pettersson undrar vad tror du om detta Janna Valik? Prata med regeringen, de är kloka och nappar nog och då kan vi öppna gränserna på vid gavel och säga välkomna men försörj er själva, behöver ni pengar så får ni låna på öppna marknaden, med er kompetens och vilja till hårt arbete är det inga problem…


14 responses to “”Låt bostadslösa bygga sina egna bostäder”

 • The Priest

  Ojojoj. Bra?

  Men väldigt bra vore att låta alla invandrare som begår brått bygga sina egna fängelser och sedan jobba av den tiden de har parasiterat i Sverige samt betala av sin biljett hem!!!

  Gilla

 • angelicaplacet

  Hur ska det egna bostadsbyggandet finansieras – är det Migrationsverket som betalar ut pengar och kan även svenskar hämta pengar där ifrån för att bygga bostad?

  Gilla

 • lofas

  Hmm..undrar hur många som skulle få ledigt från sina jobb för att bygga hus…och då menar jag jobb där man tvingas att jobba för två nuförtiden!

  Gilla

 • Argus

  ”Valik var generaldirektör för Migrationsverket från mars 2004 till maj 2007, då hon efterträddes av Dan Eliasson. Innan dess hade hon varit anställd vid verket sedan 1989 och blev 1997 regiondirektör i Göteborg. I maj 2007 utnämndes hon till generaldirektör vid regeringskansliet och från 1 mars 2008 är hon generaldirektör för Boverket.” (Wikipedia)

  Vi ska ha svenska ämbetsmän som myndighetschefer och inget annat.

  Gilla

 • Mimi N

  Nu ska vi se på fan i vitögat: nyanlända kravmaskinerna kommer att hungerstrejka i stor skala. De har ju överlevt krig, öken, havsvågor för att komma hit på den kalla nordiska Rivieran för att få allt gratis, inte ska de bygga bostäderna själva. Dessutom är de flesta intellektuell elit vars känsliga händer inte tål grovt arbete. Deras händer kan bara hålla vapen och vifta med knivar.

  Gilla

 • svensson

  Hon har nog tänkt att ziggisarna ska lära araberna bygga kojor av diverse sopor och skräp. Araberna vill dock bo stort och flott mitt i storstaden och absolut inte arbeta med det eller något annat.

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Drogtesta alla medverkande i Agenda innan de får yttra sig.

  Gilla

 • Nisse

  Är det inte så att i många muslimska länder bygger man sina hyddor av koskit något sånt byggmatrial har vi inte längre i Sverige ?

  Gilla

 • Galten

  En av de här stollarna som varit ”chef” på migverket, hon efterträddes av dan eliasson. De har inte det minsta begrepp om vad för smörja som kommer ur deras munnar.

  Gilla

 • Hjultomten

  Då lånar de bara pengar från Saudiarabien och bygger en moské.

  Sluta krångla nu! Stäng gränsen!

  Övrigt:

  Det gick inte så bra i längden för de svenskar som flydde till USA

  Nej, Sverige är inget öppet och tolerant land.

  Ledsen att såga floskler men ibland måste det sägas!

  Gilla

 • Joy

  Är de pårökta hippies allihop? Det är många sjuka och handikappade svenskar som står utan bostad, ska de bygga själva?

  Först trycker man in mängder av labila människor bland svenskarna, sedan ska vi alla ta konsekvenserna av det sjuka samhället.

  Gilla

 • putte

  När det nu gällerJanna så bevisar det hur lite hon vet om ett husbygge ,men hon har väl sett hur romerna har gjort med några lastpallar och en presenning så där har hon ju lämpliga lärare grattis säger jag bara.

  Gilla

 • Mary Agnes

  En smart idé, som samtidigt är så vansinnigt fel…. dagens bostäder kontra dem 1850 visar att hon inte har nån som helst aning om historia eller Svensk Byggnorm. När jag skulle bygga om badrummet, så vad jag tvungen att göra det handikappanpassat…. och fick bygga ut på ena gaveln för att det skulle få plats.

  Dessutom verkar hon inte ha nån aning om vad som händer när hon trycker på spol-knappen på toaletten. Hon intresserar sig inte varför det uppstår ljus när hon skruvar på dimmern i sin flotta Stockholmslägenhet…

  Det mår många i branschen som ber och bönar att Boverket ska mildra sina vansinniga regler. Så kanske ska ”invandringen” hjälpa oss på traven även här. Eller så kommer en uppsättning regler att gälla oss, och en annan ”nyanlända”.

  Nej, be dem ta de besparingar de har på konton i Arabien och på Balkan och beställ ett hus i glesbygden. För banken lär inte låna ut pengarna.

  pettersson, det märks att du är stabo, ingen bank i Sverige lånar ut 2-3 miljoner till nån som vill bygga i glesbygd.

  Gilla

  • Sven-Erik

   I Amerika, då vill saga, en yxa, en ko, en tuna utsäde av råg.. Sen får vi se om asylanterna har råg i ryggen. Annars kan de användas att bygga en ny inlandsbana, får att vara klimatsmarta. Hacka, spade och bas med piska. Kinesiska invandrare byggde den största delen av de amerikanska järnvägarna på artonhundratalet från Midwest till ostkusten.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: