SVT:s språkråd


Nu har medarbetarna på SVT  delgivits information om hur de ska använda ord för att beskriva ett land i förändring, Sverige.

SVT:s journalister uppmanas nu att formulera sig på ett sätt som inkluderar och speglar hela Sverige och samtidigt ger stöd i mångfaldsfrågor.

Begrepp som ”invandrare” och ”människor med etnisk bakgrund” ska man i fortsättningen använda sparsamt. Det här med etnicitet är bara början, för nästa år tas en lista fram som också inkluderar kön, sexualitet m.m.

Vänsterflum av högsta grad och Hanna Stjärnes intåg i vårt public service-företag gör sig påmind på ett allt mer pinsamt sätt. Kanske bäst att SVT:s medarbetare i fortsättningen endast håller sig till ordet ”människa” när de rapporterar om händelser i och utanför vårt avlånga land.

Ska man säga något positivt så kommer inte somalier att få heta somalier i framtiden, utan svenskar..åtminstone i Svensk Vänster Television. Efter dessa språkråd finns det väl heller inga problem med att definiera utländska förbrytare som kommer till Sverige i syfte att begå brott, eller kommer även en IS-jihadist från Syrien att benämnas som svensk efter bara några dar på svensk mark?

Källa: Svensk Vänster Television

Underlaget för dessa språkråd kan laddas ned här.

Några punkter i underlaget är dessa:

 • Medarbetare på SVT Nyheter ska alltid ifrågasätta om en människas ursprung är relevant för nyheten och kunna motivera varför.
 • Det här innebär inte att privatpersoner kan göra sig till talespersoner för grupper de tillhör, t ex en iransk kvinna som säger att för muslimska kvinnor är slöjan förtryckande.
 • Generalisera inte kring befolkningsgrupper, områden eller religioner.
 • SVT Nyheter använder begreppet svensk om alla som har svenskt medborgarskap. Vi använder hellre svensk än svensk medborgare för att inte skilja på svenskar.
 • I statistik talas det också om utomnordiskt födda eller utomeuropeiskt födda. Vill man variera sitt sätt att uttrycka sig kan man använda det vidare begreppet utländska rötter.
 • Det finns dock sammanhang när någons bakgrund och/eller utseende har relevans för berättelsen.  När det handlar diskriminering eller hatbrott har en persons utseende en särskild relevans för begripligheten.
 • Tänk på att beskrivningar av hudfärg är känsliga och var medveten om att begreppen svart och mörkhyad kan väcka kritik.
 • Undvik också begrepp som färgad/afrikanskt ursprung/av en annan hudfärg. Använd inte polisens språkbruk rakt av.
 • Utsatta områden beskrivs av och till som invandrartäta,…, men det ger ingen hjälp att förstå vad det är vi vill kommunicera.
 • Undvik att använda schablonbegreppet ”förorten”.

Min spontana kommentar: Herregud!

Ansvarig person på SVT önskar höra synpunkter och vill att licensbetalarna hör av sig. Varsågoda, e-postadressen till Anne Lagercrantz finns tydligt uppgiven i artikeln…men för guds skull, ge synpunkter på ett vuxet och välformulerat sätt. Annars kanske vi ”svenskar” hängs ut som hatiska mot människorna på SVT.


9 responses to “SVT:s språkråd

 • Calle

  Överskriften lyder ”Tips och språkråd”, verkar inte som någon direkt uppmaning som slaviskt måste följas till punkt och pricka, handlar väl mer om ett språk i förändring. Det fungerar inte längre att säga neger om alla som inte är rasrena svenskar.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Krig är fred. Frihet är slaveri. Orwellska..

  Gilla

 • Grune

  Vill man hålla sig undan vänsterpropaganda skall man bojkotta SVT och SR.

  Gilla

 • Involuntarium

  Vad vinner SVT på att följa språkrådets ”råd”? Ingenting annat än att SVT visar att här är det tokvänstern som styr och ställer! Det visste vi ju redan, alltså inget nyhetsvärde för en Sverige vän!

  Tokvänstern verkar vilja flockas runt SVT och SR som flugor runt en hästskit!

  Ju mer de håller på desto mer terräng vinner Sverige Demokraterna! Det gäller att kunna se tokvänstern som de valarbetare de är! Allt de företar sig gynnar Sverige Demokraternas sak!

  Som genuin Sverige vän välkomnar jag och tackar och bugar för det goda Sverige Demokratiska valarbete som tokvänstern utför!!!

  Gilla

 • Observator X

  Det blir så här när man släpper fram sinnestokiga kvinnor till betydande positioner.
  Jag har alltid varit motståndare till att ha fruntimmer inkvoterade och det står jag för. På den punkten kommer undertecknad inte att ge sig.
  Ni ser själva vad som händer: Är det inte någon vrickad politiker(Wallström, Sahlin, Olofsson, Romson, Ask) som ställer till det så är det förvridna, förvirrade femaler i nån oklar ansamling vilka tror att män någonsin ger efter…dessutom dessa verklighetsfrämmande typer inom universitet/högskola med de mest galna idéer, okritiserade häver de ur sig vettlösheter.

  Jodå, det finns bra fruntimmer, också men de blir inte fler. Endast färre samt att de jag funnit resonabla(överhuvudtaget) haft en inställning mycket lik männens.
  Alla har de också varit mot feminismen…

  Gilla

 • eva

  Tack för listan! Då kan vi genomskåda snacket (om vi ens gitter lyssna).

  Gilla

 • Jamten

  Jösses!Suck!

  Gilla

 • Stenbock

  Framför allt kan de kanske använda inloggningarna för åsiktsregister !
  Vidare kan de möjligen finna en eller annan,som undviker betala för skitet de sänder….

  Gilla

 • SD2014

  Jisses! Vilka tok ( snällt sagt )
  Tur att man inte har betalat till dessa stollar på 30 år och inte tittat på DDR dyngan de sista 5 åren, mina radiokåpor som jag har på jobbet sålde jag för ca 6mån sedan, allt för att hålla sig borta från INDOKTRINERINGS media.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: