Historien om julklappar för 75 miljarder och en idiotisk invandringsdebatt

INRIKES. Nästan alla medier och många andra har rapporterat om att julhandeln väntas slå nya rekord och att vi i år beräknas handla julklappar för 75 miljarder och har vi råd med det har vi råd med invandringen. Det är bara ett fel, det stämmer inte.

Om vi räknar med att vi är 10 miljoner i Sverige så blir 75 miljarder 7500 kronor per person och således julklappar för 30 000 för en familj på fyra personer. Tror ni på det?

Den galna siffran började spridas på vänsterorganet Dagens Arena och följa John journalisterna, SSU och andra hakade på utan eftertanke.

Det är nämligen så att det är detaljhandels totala omsättning i september som beräknas bli 75 miljarder och då blir 30 000 per familj mer begriplig.

Jag är den förste att erkänna att det inte är lätt att hålla reda på nollorna i miljarderna som rullar men bloggen Ekonomistas har gjort ett försök med några enkla tumregler.

Syftet med tumreglerna är inte att ha exakt rätt, utan att få en känsla för storleksordningar. Alla siffror i det här inlägget är därför grovt avrundade och därmed felaktiga.

Sveriges befolkning består just nu av knappt 10 miljoner invånare. Människor lever i nästan 100 år, så varje årskull består av cirka 100 000 personer. Detta kan vara bra att relatera till för att få en känsla för bland annat migrationsvolymer. Till exempel har drygt 30 000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige i år, vilket alltså ungefärligen motsvarar en tredjedels årskull.

Av 10 miljoner invånare utgör arbetskraften ungefär hälften. 1 miljard betyder alltså en hundralapp per invånare, eller två hundralappar per sysselsatt.  En regeringssatsning på 100 miljoner innebär alltså att vi som jobbar pyntar en tjugolapp per person.

Enligt huvudscenariot i Migrationsverkets senaste prognos kommer statens kostnader för migration och integration uppgå till 60 miljarder nästa år. Detta motsvarar alltså 6 000 kronor per person eller 12 000 kronor per sysselsatt. Huruvida detta är för mycket eller för lite låter jag vara osagt, men siffran 12 000 kronor per sysselsatt är nog lättare att relatera till än 60 miljarder.

1000 kronor i månaden är mycket men hanterbart för Pettersson men det är inte bara Migrationsverket som kostar. Exempelvis Arbetsförmedlingen som till stor del ägnar sig åt nysvenskarna kostar 80 miljarder per år. Alltså 8 000 per svensk eller 16 000 per sysselsatt.

Nu är vi uppe i 12 000 plus 16 000 för Pettersson och det börjar svida…

Men tänk tumregel 1 miljard i skatteutgifter = 100 spänn per invånare eller 200 spänn per sysselsatt så är det lättare att begripa och glöm inte att det mesta blir dyrare i slutändan än beräknade glädjekalkyler för att få igenom ett projekt. Så kommer det också att bli med invandringens glädjekalkyler och då har jag inte ens nämnt allt mänskligt lidande…

Hörde ni Hans Rosling i SvD när han återigen gav Sverigedemokraterna rätt och bland annat berättade att den svenska massinvandringen kostar dubbelt så mycket som hela FN:s flyktingbudget för 60 miljoner flyktingar i världen och att det kostar 50 gånger så mycket att hjälpa en asylsökande i Sverige jämfört med vad det kostar att hjälpa en flykting på plats i krishärdarnas närområden.

-Så Pettersson inser att det inte bara är utrikesblondinen som har det svårt i etablissemanget, lyssna…

19 thoughts on “Historien om julklappar för 75 miljarder och en idiotisk invandringsdebatt

 1. Apropå de som inte vet hur mycket som läggs på ”julhandeln”….. naturligtvis köper man hur många julklappar eller få, som man själv

  Med ”julhandeln” avses den totala detaljhandeln i Sverige under december månad, det vill säga, inte bara julmat och julklappar. I december 2014 omsattes cirka 70 miljarder kronor på den totala konsumtionen, alltså inte bara på julklappar och julmat.

  ”Julhandeln” ökade med 2,5 procent år 2014 enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Men faktum är att vår totala handel under hela året växer ännu mer, 3 procent. Julen får allt mindre relativ betydelse för handeln.

  Sedan 2008 ligger ”julhandeln”, vilket då ingår i hela decembers handel, i stället på mindre än 10,5 procent av årets totala detaljhandel.

  Naturligtvis köper man hur många julklappar eller få, efter vad var och en tycker. Har inget med misslyckad migrationspolitik att göra.

  Vad en del ”kändisar och debattörer” vill få det till.

 2. En bra ledare om detta från Dagens Industri………….

  ”Inställd julhandel löser inte asylkrisen”

  ”Så här i adventstid har en del av debatten om flyktingmottagandet kommit att handla om kostnader. Dock inte med en samhällsekonomisk utgångspunkt, utan på en mer banal nivå.

  Författaren och sociologen Roland Paulsen skrev nyss på DN:s kultursida om ironin i att flyktingmottagningen kostar 60 miljarder kronor nästa år medan julhandeln omsätter över 70 miljarder.”

  Läs hela ………

  http://www.di.se/artiklar/2015/12/9/ledare-installd-julhandel-loser-inte-asylkrisen/

 3. Jag gör som jag brukar…handlar de julklappar jag ska, för att jag kan.Frågor på det? Fuck off om du inte gillar det…

 4. Om jag gå efter den krassa verkligheten, Få frun en julstjärna och flickan en påse Skumtomtar, inga 30 000 här inte!

 5. De få julklappar som jag har inhandlat, de har jag köpt utanför Sverige.
  Inga pengar till svenska skattekistan som de kan ösa över eländet katastrofivällning från mig !

 6. En sak kan vi vara ganska säkra på. Politikerna i regeringen och kommuner klarar sig bra även när landet går förlorat. De har de säkert sett till.

 7. En miljon sekunder från och med nu är om elva dagar. En miljard sekunder från och med nu är om 31 år. Helt exakt är en miljon sekunder 11 dagar, 13 timmar, 45 minuter och 20 sekunder. En miljard sekunder är 31,71 år

 8. Massinvandringen kostar inte bara pengar, mänskligt lidande i form av alla våldtäkter,gruppvåldtäkter,fega gängmisshandel av ensamma Svenska ungdomar, rån och våld mot våra äldre, skänk en tanke till alla Svenskar som ligger på landets kyrkogårdar bragda om livet av representanter för mångfalden.Det Sverige vi har idag är oåterkalleligt vi kommer aldrig få tillbaka det Sverige vi haft i generationer.
  Det våra äldre byggt upp och som vi ska förvalta rivs idag av lycksökare från mellanöster flitigt påhejade av vänsterdrägget.

Kommentera