Stäng

Löfvén balanserar vid turkietmöte.

Mord, gripanden och nedskjutna flygplan skapar extra spänningar kring Turkiet.Balansgång väntas i Bryssel när EU behöver mixa miljardstöd med kritik.
I torsdags greps de turkiska journalisterna Cam Dündar och Erdem Gül, anklagade för spionage. I fredags mördades sedan den kurdiske människorättsaktivisten Tahir Elci i Diyarbakir.
Båda händelserna väcker stora frågetecken om den politiska utvecklingen i Turkiet, i ett läge när EU gör sig redo för ett betydligt närmare samarbete med myndigheterna i Ankara.- EU och Turkiet behöver varandra i en mycket, mycket bredare betydelse.
Det är två aktörer som har haft mycket nära diskussioner om anslutning till exempel. Så det här är ju ett naturligt samarbete som vi vill utveckla.
Vi behöver tillsammans också ta oss an flyktingsituationen, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till dagens EU-toppmöte med
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i Bryssel.Hur ska ni påpeka i dag den oro som finns för den interna situationen i Turkiet?Just de samtal som vi vill föra, som också ska leda till öppnandet av nya kapitel i medlemskapsförhandlingarna – precis de processerna är till för att också ta upp den här typen av frågor. Så det här samarbetet kommer naturligtvis också att balanseras av krav på demokrati och fri- och rättigheter, säger Löfven.De gripna journalisterna Dündar och Gül har manat EU:s ledare att inte gå för långt i sin strävan att få bukt med flyktingkrisen.

”Vi skulle vilja hoppas att er önskan att avsluta krisen inte står i vägen för er känslighet inför mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet” skriver duon i ett brev från Silviri-fängelset, citerat av Reuters.

För EU:s del handlar mötet framför allt om att få klartecken för den gemensamma handlingsplan kring flyktingkrisen som EU-kommissionen föreslagit för Turkiet.

I korthet är tanken att Turkiet ska skärpa sin gränskontroll och i gengäld få ekonomiskt stöd från EU för att ta hand om de mer än två miljoner syriska flyktingar som finns i landet.

Tre miljarder euro – 27 miljarder svenska kronor – ska användas till ändamålet. 500 miljoner euro ska tas från EU-budgeten medan medlemsländerna förväntas bidra med resten, i enlighet med ländernas storlek och ekonomiska styrka.

I det förslag som EU-kommissionen lagt fram är det tänkt att Sverige ska bidra med nästan 77 miljoner euro, drygt 700 miljoner kronor.

Om det verkligen blir så är en annan sak. Statsministern vill inte gå in på några exakta summor.

– Å ena sidan ska Turkiet ta på sig att ha en bättre gränshantering för människor som kommer in i Turkiet, men också gränskontrollen gentemot EU. Och vi ska hjälpas åt att bekämpa människosmuggling, skapa bättre förutsättningar för flyktingarna som finns i Turkiet med utbildning och jobb och så vidare så att färre behöver fly, säger Löfven.

– Och i utbyte mot det ska EU också bidra med resurser till det för att det ska fungera. Sedan exakt vilka summor vi pratar om och hur det ska fördelas det får vi återkomma till, säger statsministern.

Utöver pengarna lockas Turkiet även med bättre kontakter med EU, i form av två gemensamma toppmöten om året. Även visumliberalisering och ny fart i Turkiets långsamt utdragna medlemskapsförhandlingar ska diskuteras, sannolikt med klartecken för att öppna ett nytt förhandlingskapitel – om ekonomisk och monetär politik – redan i december.

Mötet i Bryssel får samtidigt en extra laddning av den rysk-turkiska träta som följt på Turkiets nedskjutning av ett ryskt bombflygplan över den turkisk-syriska gränsen.

Den skarpa ryska reaktionen med hot om ekonomiska sanktioner lär innebära att samarbetet med EU blir än viktigare för Turkiet.

Olli ser att Löfvén ska förhandla med Ny-ottomanen Ahmet Davutoglu som vill bli ny kalif i det ny-ottomanska riket. Där lär till och med Löfvén räkna även sina fingrar efter förhandlingen med Ahmet Davutoglu, så han inte blivit av med något finger eller kanske hela näven i förhandlingarna med Ny-ottomanen.

6 thoughts on “Löfvén balanserar vid turkietmöte.

  1. Just nu sitter hela EU inklusive Sveriges regering som gisslan hos Turkarna!

    Hur var det nu ”Karl den XII” kalabaliken i Bender”

    Efter slaget vid Poltava 1709 flydde Karl XII tillsammans med omkring 1500 svenskar och ungefär lika många kosacker till Osmanska riket, där de tillbringade en lång tid (se Karl XII:s vistelse i Bender). Den 1 februari 1713 fick turkarna nog av gästerna och försökte med vapentvång förmå kungen att avresa. Karl XII höll tillsammans med ett fyrtiotal karoliner stånd mot cirka 600 turkar, innan kungen springande snavade på sina egna sporrar och blev tillfångatagen!

    Ett råd til den store förhandlaren Löfven! ”Se upp med sporrarna”!

    Historien har en förmåga att upprepa sig, gång på gång!

  2. Vid ytterligare skärpning av asylpolitiken kommer enligt Fridolin MP och framförallt han själv, inte medverka!

    Beskedet måste innebära att regeringen spricker med buller och bång! Då uppkommer troligen tre scenarion eller en total höger sväng av MP!

    Löfven försöker att i minoriteternas minoritet regera vidare och hoppas på stöd från delar av alliansen! Vilket är det minst sannolika alternativet!

    S regerar vidare med stöd av M och kanske KD!

    Löfven förstår att nu är det kört och utlyser nyval!

    Fast det är ju klart att med facit i hand så finns ju risk för att MP med Romson och Fridolin i spetsen går med på S alla förslag till skärpning av asylpolitiken! I det läget spricker troligen MP som alla andra troll!

  3. ”Dags att gå, Löfven”

    Skriver PM Nilsson i en ledare på tidningen Dagens Industri.

    Delar hans åsikt att statsministerna ska avgå och samtidigt då, utlysa nyval. Vi är väl rätt många i landet Sverige, som vill få chansen att rösta fram en ny riksdags uppställning.

    Ett citat ur ledaren……..

    ”Migrationspolitiken är symptomatisk för hur han fungerar. Utan en egen plan var han i händerna på andra som nervöst tittade på varandra för att se vem som först vågade säga det uppenbara: det här håller inte.

    Förseningen gör nu omslaget extremt och hotar till och med den fria rörligheten i Norden. Stefan Löfven själv förstod detta för länge sedan, det vet alla som känner honom, men han vågade inte och lät andra bestämma.”

    http://www.di.se/artiklar/2015/11/27/ledare-det-duger-inte-lofven/

Kommentera

Back to top