Svedjefinnar en del av Sverige och Sveriges kultur!


INSÄNDARE. Vad har svedjefinnar, svenska utvandrare till Amerika och dagens asylflyktingar gemensamt?

Jo de flyr undan bistra tider!

Finnarna och svenska utvandrare flydde från svältdöden och dagens asylflyktingar flyr från våldsamheter. 

Från 1580-talet och ett knappt sekel framåt koloniserades stora delar av Mellansveriges skogsområden av svedjebrukande finnar.

Svedjebruket var en förutsättning för kolonisation av de tidigare obebyggda områdena. Svenska utvandrare till Amerika var människor som för sin och familjens överlevnad var tvungna att ge sig av på grund av att skördarna slagit fel under flera år! Svenska bönder svalt! Valet att med hela familjen emigrera till Amerika var på den tiden inte lätt det var ett stort företag! De reste in i de inre delarna av Amerika och valde ut sina markområden som de precis som svedjefinnarna odlade upp. Idag kallas dessa områden för ”svenskbyggd”.

Ni kommer ihåg Fredrik Reinfeldts uttalande om att Sverige är inte fullt!

Hur mottogs svedjefinnarna, svenska utvandrare till Amerika och hur mottas dagens asylanter?

Svedjefinnarna och utvandrarna till Amerika fick klara sig själva från första stund! Medan dagens ankommande asylanter mottas med husrum, mat, dagpenning med mera!

Liberalerna och Centerns förespråkare vill att Sverige inrättar vad de kallar ”enkla arbeten” för asylanterna. Stefan Löfven vill däremot inte se en segregerad arbetsmarknad med ett A-lag med högre lön och ett B-lag med lägre lön!

Det är inget problem, det är faktiskt en möjlighet att befolka hela Sverige!

Lösningen är att asylsökande redan från början transporteras direkt från mottagen, rätt ut i spenaten för att bryta och bruka jord. De får helt enkelt ta något kalhygge i anspråk och bryta upp och börja med att odla säd och grönsaker, därefter kan de välja inriktning på sitt jordbruk! Självklart ska markområden vara storleksanpassade för att kunna föda en familj!

I Sverige har vi stora arealer norrut som ägs av staten, alltså av oss skattebetalare. Arealerna kan arrenderas ut till asylanterna, första sex åren utan arrendeavgift och skattebefriat.

Självklart ska det under det första året ingå husrum (barack på bo/arbetsplatsen) mat till familjen och likaså det första utsädet och de första arbetsredskapen hacka, spade med mera i arrendet. Likväl som timmer till byggnation av nytt och fräscht bostadshus!

Det här gör att Sverige utvecklas positivt och de asylsökande kostar inget, de bidrar direkt till sin egen försörjning. En total vinn vinn situation! De får ju en bättre start än vad någon nu levande svensk överhuvudtaget har fått från staten och kommunerna!

Svedjefinnens ättling


11 responses to “Svedjefinnar en del av Sverige och Sveriges kultur!

 • levandetro

  Man såg ju hur det gick för urinvånararna i USA och Australien det gick ju käpprätt åt helvete för dem

  Gilla

 • En finne igen

  När kollapsen kommer, kommer de att döda dig och flytta in i ditt hus.

  Gilla

 • Joy

  Bra jämförelse! Daltet med muslimer står mig upp i halsen!

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Sverige är inte fullt! Men berikarna vägrar ju gå av bussen när den stannar i ”obygden”. Hur gör man?

  Gilla

 • Skummis

  Nja, tyvärr skulle det nog inte vara ”en hit” då de flesta som kommer ju har ett märkligt förhållande till verkligheten och värderingar som går stick i stäv med västvärlden så bara för att de skulle vara tvugna att arbeta betyder det inte att de lämnar sin tro och sina värderingar, snarare tvärtom, det skulle byggas upp samhällen med laglig hjälp som är arabländer i miniatyr och det skulle så småningom även det resultera i krockar med övriga samhället och kanske i slutänden ett inbördeskrig. Tanken var god, dock! 🙂

  Gilla

 • Bitvis Bitsk

  Den i huvudsak savolaxiska kolonisationen av skogsområden i mellansverige understöddes aktivt av kronan, annars hade den inte alls blivit lika omfattande. Skogsfinnarna fick flera års skattefrihet för att de började bruka orörda skogsområden. Det hela var en medveten kolonisationspolitik från kronans sida, så på så sätt finns allt beröringspunkter med dagens invandring. Motivet ska ha varit ekonomiska, förhoppning om ökade intäkter för staten. Kanske var anledningen till att understödja folkomflyttningen även de folkliga oroligheterna med uppror i Savolax och överbefolkningen där. Savolaxarna var väl svårhanterliga så bäst att splitta upp dem typ:)
  /BB

  Gilla

 • salrol

  Kanske lite ”off topic”, men en mycket stor del av dem vi kategoriserar som ”svedjefinnar” är alltså ”samer”. Svedjebruket är f ö grunden för allt jordbruk (från ca 5000 f kr) inom norra halvan av Europa. I de klassiska romerska och grekiska källorna anges ett folk ”fenni” långt norrut. Detta handlar inte om ”finnar” i form av ”finländare” (fanns då inte), utan just om svedjebrukande samer (deras förfäder). ”finne” är ursprungligen ett ord som betyder svedjebrukare. Samernas förfäder kallades alltså för fenni = finnar. Eftersom samerna i Sverige var förföljda, så tog de udden av förföljelserna genom att anknyta sig till invandrade finländare, som försörjde sig med metoder de lärt av samiska befolkningar.

  Och nej. Renskötseln var ingen basnäring för samer, men blev det successivt från digerdöden och fram till ca 1750. Tekniken infördes av enstaka familjer som drog österifrån in i Sverige, där de kunde fylla luckor i markutnyttjanden som uppstått m anl av digerdödens härjningar. Dessförinnan jagades renen med hjälp av lockren, samt att vissa renar hölls som dragdjur.

  Gilla

  • iterman

   Tänk, jag som trodde att samerna följde renhjordarna efter den bakåtkrypande inlandsisen, en något mer avancerad form av jägar-samlarkulturen strax över urbefolkningarna i Amazonas och Nya Guinea.

   Gilla

 • Fjodor

  Eftersom inga småbönder klarar sig i dagsläget kommer detta inte fungera. Endast storbönderna klarar av att överleva i dagens Sverige. Att skicka ut asylanterna i skogen för att bruka mark hade kanske fungerat innan industrialiseringen av jordbruket kom igång.

  Gilla

  • iterman

   Jag tror du missförstått Petterssons avsikt. Jag tror han menande 1) att färre skulle komma att det blev att de måste kroppsarbeta och 2) att de skulle sticka när det visade sig att de inte skulle klara av det.

   Gilla

 • Yngve

  När kollapsen kommer,får dom klara sig själva

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: