Oro och tillväxt i SEB:s prognos


Svensk ekonomi ser bra ut på ytan, enligt SEB:s konjunkturprognos. Men under ligger en oro för bland annat flyktingkrisen och överhettningen på bostadsmarknaden. ”Det är en tudelad bild av svensk ekonomi vi ser. Vi har en stark tillväxt driven av inhemsk efterfrågan. Men vi tycker oss också se en växande obalans”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Det finns en oro för att Sverige inte klarar att integrera de nyanlända. Om inte integrationen fungerar så riskerar vi skattehöjningar, förklarar han. Men svensk ekonomi växer just nu tack vare flyktingarna.

”Om de kommer in snabbt på arbetsmarknaden så innebär det ett tillskott av personal ”, och det behövs. ”Men det är en balansgång, vi känner stor osäkerhet”, säger han.

Sedan några veckor tillbaka har denna oro avspeglats i de långa räntorna, berättar han. Sverige får betala lite mer för räntor på 10-åriga lån än exempelvis Tyskland på grund av osäkerheten.Bostadsmarknaden är också ett bekymmer.

”Vi ser ingen lättnad i bostadsmarknaden. Vi tror att priserna kan börja sjunka 2017, i bästa fall. Byggsektorn är en bristbransch. Det är svårt att få tag i folk”, säger han.

SEB tror att räntorna kommer att höjas redan i slutet av 2016, tidigare än vad Riksbanken sagt.Bostadsmarknaden är också ett bekymmer.

Vi ser ingen lättnad i bostadsmarknaden. Vi tror att priserna kan börja sjunka 2017, i bästa fall. Byggsektorn är en bristbransch. Det är svårt att få tag i folk, säger han.

SEB tror att räntorna kommer att höjas redan i slutet av 2016, tidigare än vad Riksbanken sagt.
Vi tror att inflationen är på väg tillbaka. Flyktingkrisen pressar upp lönerna, och det ger inflation.

Då tror vi att Riksbanken kommer att snegla på hushållen skuldsättning igen i stället för på inflationen, säger han.
I omvärlden finns några orosmoln. Dels den kinesiska ekonomin, som visar tecken på avmattning men ännu inte nått botten.

Dels oron i Europa, som också är kopplad till flyktingkrisen. Dessutom finns en oro för vissa oljeproducerande länder.
Men terrorhotet tror han däremot inte kommer att påverka så mycket. Nej, baserat på de erfarenheter vi har brukar det vara övergående, säger Robert Bergqvist.

Källa SEB

http://hallandsposten.se/ekonomi/ttekonomi/1.4490659-oro-och-tillvaxt-i-seb-s-prognos


4 responses to “Oro och tillväxt i SEB:s prognos

 • Vadan och varthän?

  I det postindustriella Sverige satsar denna regering och den förra på en asylindustri. Asylindustrin producerar inget mervärde.

  Gilla

  • Olli Rein

   Nej det gör den inte. Det är bara konsumtion genom bidrag från det svenska folket. Att ge bort våra intäkter för att konsumeras av andra, för inget ökat välstånd med sig för andra än de asylsökande.

   Gilla

 • rostaratt (@rostaratt)

  Där kom det, men inte ett ord om bankernas del i det hela.Åter
  2014 tjänade Nordea 51 212 295 800 kr på att sätta räntebärande skulder i cirkulation. Det vill alltså säga att en av Sveriges fyra storbanker tjänade mer än 14 kronor per person och dag enbart för att pengar cirkulerar i Sverige som räntebärande skulder skapade av privata banker ur luft. Och det finns ytterligare tre banker bara i Sverige som extraherar pengar ur samhället på samma sätt.

  Det är denna kostnad som alltså till stor del gör så att det finns allt mindre och mindre pengar i samhället och kostnaden ökar med tiden. Hastigheten i vilken pengarna extraheras ur ekonomin ökar alltså för varje år, vilket alltså är skälet till det enorma flyktingmottagandet och den kreditexpansion detta kan leda till när dels staten ökar den offentliga skuldsättningen med 1 miljard kronor om dagen och fördelningen av skuldmassan blir mindre per person med fler skuldslavar i systemet.

  Privatskuldsättningen ökade sommaren(2014) från tidigare 6% skuldtillväxt per år till mer än 7% skuldtillväxt per år. Detta ger mycket dåliga utsikter i ett land som redan har världens högsta privatskuldsättning och framförallt kommer fallet vara mycket högre när det väl kommer.

  På grund av detta kommer också bankerna att söka finna andra saker att skylla det ekonomiska förfallet på. De kommer bland annat att peka på invandringen som ändock är tvungen att vara vad den är enbart på grund av bankernas behov av genom krig säkra naturresurser som oljan i Mellanöstern (vilket i sig skapar flyktingvågorna) och dels för att kunna kreditexpandera på hemmaplanen (vilket är skälet till att man så humanistiskt jagar papperslösa, eftersom människor utan papper inte kan skuldsätta sig).

  Deras mål är att uppretade, uppgivna och förargade folkmassor skall angripa varandra när det uppdagas. Folk ställs därför mot folk på horisontalplanet och människor formateras nu till att hata det ena eller andra men inte titta åt grunden till problemen.

  Gilla

 • Involuntarium

  Inhemsk tillväxt är ingen tillväxt, utan är bara en belastning!

  Tillväxt blir det av produktion av varor och tjänster som exporteras! Det bygger landet, den svenska ekonomin och den svenska välfärden!

  Pengar som snurrar i det ”interna ekonomiska systemet” blir inte fler utan urholkar den svenska ekonomin, beroende på att vi inte är självförsörjande, utan är fullständigt beroende av ”import” av i första hand varor men också tjänster! (Det är inte svårare än att förstå den egna familjens hushålls ekonomi)

  Det innebär att pengarna som betalar de importerade varorna och tjänsterna, försvinner ur landet! Lite kommer självklart tillbaka i och med att Sverige fortfarande exporterar varor och tjänster men i begränsad omfattning, Sverige är ju nästan avindustrialiserat!

  Det som återstår när handelsbalansen hamnar på underskott är att Riksbanken drar igång sedelpressarna och tillverkar nya pengar!

  Det här gör att inflationen ökar och värdet på svenska pengar minskar! En mycket farlig väg att gå!

  Underskott i handelsbalansen utlöser till sist en ekonomisk katastrof!

  Avslutar med ”ordning och reda i och på finanserna”!

  Vi får inte glömma ”den som är satt i skuld är inte fri”

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: