Tänk på att det är Gustav Adolfsdagen i dag!

UPPDATERAT 2013-11-06 kl 06:26 . Här skriver ni för eller mot nationalstaten Sverige. För eller mot vidöppna gränser. För eller mot välfärdsstaten, de som betalat in skatt, ska få högre pension. De som inget betalat i skatt ska ingen pension ha. De förslag som får flest röster bestämmer utvecklingen för Sverige.

Vår kanske största krigarkung Gustav II Adolf dog i dimman vid Lützen denna dag anno 1632. Kungen hade på morgonen inte hittat sitt harnesk. Gud är mitt harnesk skroderade han och red iväg och blev skjuten av Påvens soldater under befälhavaren Wallenstein. Hans Gud hade alltså svikit honom, och i lönndom gått över till Påvens proselyter. (nyfrälsta)

Idag kan vi därför äta Gustav Adolf bakelser och dricka hett kaffe till i novemberrusket. Glöm därför inte denne store lille kung, som flyttade ner Sverige i Tyskland. Han var bosatt på Nyköpings slott, som då ännu inte hade brunnit. Den händelsen har jag för mig dateras till 1654. Varför skriver jag det här nu då. Jo för att påvisa att det fanns svenskar redan 1632, och de var duktiga på att kriga. Ett av de sätt man på den tiden hade för att göra sig rika.

Detta pågår ju numera också, men nu i Sverige där en massa afrikanska och arabiska muslimer kämpar dagligen för att berika sig på intet ont anande svenskars tillhörigheter. Det är inte mer än 380 år från dimmornas Lützen och än upprepar det sig som så, att det finns många muslimer som lever som rövare och plundrar människorna i vår tid också.

Gustav den II:s valspråk var två. 1. Med Gud och de segerrika vapnen!  2. Ära vare den Högste, de sinas tillflykt. Barn: En dotter född 1623 och inom kort avliden. 2. Kristina, som blev den första regerande Drottningen i Sverige. Hon levde för konsten och ett liv inom upplysningen, men blev den första efter kung Sigismund att återvända till katolicismen. Hon reste ner till påven i Rom, där hon också studerade konst och litteratur.

Gustav Adolf hade en son utanför äktenskapet. Det var inte så allvarligt bland högadeln och konungaätterna på den tiden. Sonen hade han ihop med Margaretha Slots och han hette Gustav Gustavsson, greve av Vasaborg (1616-1653) begravd i Riddarholmskyrkan och dennes släkt dog ut år 1777. Det var inte så viktigt på den här tiden när släkter dog ut. Det kom alltid några nya. Precis som nu, den stora skillnaden var att de alla hade ungefär likartad uppfostran då, eftersom de alla skulle kunna tjäna som substitut för någon annan. Där är det en väsentlig skillnad idag, då uppfostran av dem som immigrerat, numera oftast saknar det allra mesta angående vett och etikett och hur en herreman och hans bemälda förväntades uppträda. Där sätter jag nu punkt för mitt tillägg till årets Gustav Adolfsdag. Kanske ses vi igen nästa år inshallah, som det numera heter.

En felaktighet i mina fakta har jag nu tagit bort, men nämner den här för att ni inte ska ta upp det igen. Drottning Kristina kallades inte kung byxlös, det var istället benämningen på Drottning Margarethe av Danmark som blev den första regenten under Kalmarunionen på 1300-talet.

Nu är jag tidigt ute med att propagera för den här viktiga dagen, eftersom den visar att det finns en svensk kultur, men med mycket tyska förtecken, vilket är förståeligt när man betänker de skillnader i folktäthet som vi har till vår stora granne i söder

Miljöpartist: ”Flytta statyerna”

39 thoughts on “Tänk på att det är Gustav Adolfsdagen i dag!

 1. Tur inte G II A´s dåtida svear blev så gamla,att de kan ställas inför rätta för sina ”krigsförbrytelser” som en 1942 18 årig,nu tvingas genomleva under fotoblixtarnas sken !
  En show-rättegång inleddes idag i Münster,mot en 94-årig man som först nu anklagas för att ha varit KZ-vakt,under 2:a VK.

 2. Till svunna tider återgår min tanke än så gärna…..
  Letade idag förgäves på bloggen kring något om ”Gurra”.
  Den 6 november var ju under den tid vi vuxna gick i skolan,en märkesdag med stort ”M”.
  I dag tiges stilla om denne ”hjälte”. Istället sprider PK bilder på Sossarnas skånske dvärg,Johansson ! För övrigt har denne ”kleinwuchsige” en kopia i Tyskland.
  Maas heter han,och är mer än feminin när han som utrikesminister åker runt i världen,och skämmer ut sitt land.Eftersom jag inte hittade lämplig bild på ”Gurra”(dagen till ära),för ni istället bekanta er med denne näpne tyske minister:
  https://pbs.twimg.com/media/DrLhqddXQAEhRtX.jpg

 3. Olli:
  Trodde du glömt din hjältekung ! Själv sände jag en tanke till honom och Lützen,när jag tittade ut genom fönstret i förmiddags.Som Snapphane har jag ju ingen grund att fira…

 4. Detta inlägg har nu överlevt 3 år i rad, låt det leva i flera år. Vi behöver några inlägg som vi kan diskutera med er som kommenterar.

  • Helt rätt, hon var drottning av Danmark och Norge 1387–1412 och av Sverige 1389–1412. Det var dessutom hon som kallades ”Kung Byxlös”, inte drottning Kristina. (Kallades så av Albrecht av Mecklenburg, om jag inte minns fel…)

   • Ni har rätt i båda fallen. Jag trodde att Margareta bara var drottning för Kalmarunionen men aldrig för enbart Sverige. Och ja det var Margaretha som av Albrecht av Mecklenburg, kallade henne kung byxlös.
    Bra att ni håller ordning på skribenterna.

 5. Nå har ni fått i er några Gustav Adolf bakelser idag då. Själv bantar jag, så jag får inte äta sånt.
  Nästa år kanske jag kan komma på något nytt till den här dagen. Om vi lever får vi se. Jag drack dock ett glas Sherry med min fru.

 6. Olli:
  Först får jag be om ursäkt att jag glömde bort,att påminna dig om dagens betydelse !
  Två.. Du måste visa viss förståelse för de yngre generationerna,som inte likt oss äldre fick undervisning i skolan kring slaget vid Lutzen..Själv satt jag framför planschen och imponerades över de enorma mängder armèer som var avbildade.Nu snart hundra år senare,har jag förstått vidden av detta historiska slag …och varför det skedde !
  Men varför inte som Pettersson ta en GT,eller som jag en Bier,(och fira det hela)istället för en bakelse ? 😉

  • Det behövde du ju inte, då jag var uppe och gjorde det själv mellan sex och halv sju. Då sov du nog din välgörande sömn. Jag sov istället ett par timmar efteråt. Så var inte ledsen att du inte hann tala om för mig att det var Gustav Adolfsdagen. Och som jag skrivit tidigare, så får dem som lever nästa år se om jag kan finna på något nytt.

 7. Han är väl inte mycket att fira. Var en rövare som härjade med krig o elände medan folket svalt här hemma.

 8. Olli:
  Försäkrar dig,att jag lusläser dina inlägg.Samtidigt lovar jag,att påminna dig när vi närmar oss Gurradagen.
  😉

 9. Det är för att folk inte bara ska läsa rubriken i mina fina inlägg. Det är ju som att kasta pärlor på svina. Det gör inte tillräckligt ont.

  • Du vet vad jag tycker om dina inlägg Olli, inte sant? Men du behöver inte ha så jävla brått. 😉

 10. Olli:
  Nu har du skruvat fram klockan en h e l vecka !
  I dag är reformationsdagen 31 oktober….

 11. Nej inte om två dagar, men om sex. Den 6:e november 1632 i Lützen, blev Gustav II Adolf dödad av de kejseriga trupperna, som bestod av katoliker, under ö.b Wallensteins ledning. Så redan då fanns det tyvärr religionskrig, så varför är inte religioner förbjudna.

   • Sävliga skåningar, ni fick inte tummen ur röva, förrän hela Helsingborg var fullt med hästkadaver. Ligger den skiten kvar fortfarande?

  • Religionskrig? Snarare var religion en del av utlösningen till kriget; Frankrike (Katolskt) stödde de protestantiska makterna b.la Sverige, dessutom har vi Osmanska riket (Muslimer) som stod vid den protestantiska sidan och Danmark-Norge som t.o.m. bytte sida underkriget.

   För att inte rabbla alla orsaker som kyrkan som institution representerade och burkade utöver den religiösa sfären i sin samtid.

 12. rksmrgs:
  Övertecknad tillhör de åldersgrupper som i skolan fick lära oss hur hela slaget gick till…En stor plansch,med alla divisioner och väderstreck från alla håll..
  Gurra var i stort salongsberusad dagligen,men just denna morgon plågade honom en besvärlig värk,varför han tog en extra slurk.Efter denna red de ut för rekognisering.En av hans generaler varnade honom,när denne märkte man var på väg i helt fel riktning.Gurra som var en envis man,hävdade det motsatta.

 13. huginomunin:
  Skulle kanske ha tillagt,att det inte fanns någon sjukhus i närheten av Lützen.Därför tvingades man ta hästambulansen till närmaste,vilket tydligen fanns i Stockholm…Under färden dit förblödde ”Gurra”.
  Egentligen inget som borde firas med bakelser,åtminstone inte i Sverige !!

 14. huginomunin:
  Detta visste troligen inte ”Gurra”,som mestadels red omkring lindrigt sagt berusad !! Detta lär även vara orsaken,att han i morgondimman red i fel riktning.Rakt in bland Tillys styrkor,som förvånat gnuggade ögonen när Gurra och hans gäng kom på besök !! Vid den efterföljande välkomstsaluten träffades den lille knubbige kungen i ryggen

  • Berusad vet jag inte, men däremot var han fruktansvärt närsynt, så pass att han i stort sett behövde ständig ledsagning. Dessutom var han sedan tidigare skadad i ena axeln, vilket gjorde harnesken mycket obekväm, och vilket säkert också bidrog till att han inte kunde ”hitta” den på morgonen. I tumultet träffades han av både flera skott och sabelhugg, men lyckades hålla sig upprätt tills von Pappenheim gav honom nådastöten.

 15. Hum. Tilly dog 20 april 1632 vid slaget vid Lech. Han var alltså inte med vid Lûtzen, vilket å andra sidan både Wallenstein och Pappenhem var.

  • Du har helt rätt här Huginomumin, det var Wallenstein som var chef för påvens trupper. Om jag bara gett mig tid att läsa hela min länk, så hade jag sett det där. Jag trodde att det var Tilly, och visste inte att han hade stupat redan. Jag är ingen expert på historia, och hade bråttom att krypa tillbaka i sängen för att försöka få min huvudvärk att bli lite mindre handikappande. Jag får helt enkelt be om ursäkt för missödet och tacka dig för att du påpekade misstaget och rättade till. Men hette kavalleristen verkligen Pappenhem, vi är ju i Tyskland och jag tror han hette Pappenheim och till och med ett von framför. Småsaker dock oavsett vad som är rätt. Wallenstein och Tilly hade ju tidigare bytt av varandra som överbefälhavare. Jag ville främst hedra dagen, när jag såg att det var den 6 november idag, och ge er möjligheten att äta Gustav Adolf bakelser, som troligen är av ett senare datum. Ja så kan det tyvärr gå, om man inte är riktigt på topp.

Kommentera