Därför vill palestinierna inte ha kameror på Tempelberget


av Khaled Abu Toameh  •  5 november, 2015

  • Den Palestinska myndigheten (PM) kommer att fortsätta arbeta mot kameror i förhoppning om att världen inte ska få se vad som egentligen händer på platsen samt underminera Jordaniens ”övervakning” av islamiska heliga platser i Jerusalem.

  • Ett annat skäl till att palestinierna motsätter sig kung Abdullahs förslag är att de är rädda för att kameror skulle exponera hur palestinier de senaste två åren har smugglat stenar, brandbomber och rörbomber in i al-Aqsamoskén.
  • Kameror kommer sannolikt också att motbevisa påståendet att judarna ”våldsamt invaderar” al-Aqsamoskén och håller bönestunder på Tempelberget. Kamerorna kommer att visa att judarna inte går in i al-Aqsamoskén som palestinierna har påstått. Och naturligtvis har inga judiska besökare fångats när de försökt smuggla in vapen på den heliga platsen.
  • Det återstår nu att se hur utrikesminister Kerry, som ordnade kameraavtalet mellan Israel och Jordanien, kommer att reagera på Palestinska myndighetens senaste spänningsupptrappning. Om Kerry inte lyckas sätta press på PM och sätta stopp för dess uppvigling och försök att utesluta jordanierna från att spela en positiv roll, kommer den nuvarande vågen av knivattacker mot judar att fortsätta.

2015-11-05_1507

Varför motsätter sig Palestinska myndigheten (PM) Jordaniens förslag att installera övervakningskameror på Jerusalems Haram al-Sharif (Tempelberget), heligt för kristna, muslimer och judar? Detta är frågan som många i Jordanien ställer sig efter det nyligen ingångna avtalet mellan Israel och Jordanien som kom till under ledning av USAs utrikesminister John Kerry. Idén kom ursprungligen från kung Abdullah i Jordanien, som ett försök att lätta på spänningarna kring den heliga platsen i Jerusalems gamla stad.

Kort efter att Israel hade accepterat idén, skyndade sig Palestinska myndigheten att fördöma det hela som en ”ny fälla”. PMs utrikesminister Riad al-Malki och andra tjänstemän i Ramallah uttryckte oro för att Israel skulle använda kamerorna för att ”gripa palestinier under förespegling av uppvigling”.

Läs vidare


5 responses to “Därför vill palestinierna inte ha kameror på Tempelberget

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: