Håkan Juholt har rätt till 5,5 miljoner i fallskärm

INRIKES. Som alla valda riksdagsledamöter kan Håkan Juholt när han slutar som riksdagsman få en så kallad garantilön fram till sin pension. För 55-årige Juholt skulle det innebära en genomsnittlig årslön på 503 738 kronor eller runt 5,5 miljoner kronor på tio år, skriver Dagens Industri.

Juholt, som har suttit i riksdagen i 22 år, kan plocka ut 80 procent av sin månadslön 62 400 kronor och 66 procent av arvodet fram till 65-årsdagen. Håkan Juholt har inte velat svara på frågan om han ska ansöka om garantilönen.

Pettersson vill på intet vis lasta Håkan Juholt för detta, och självklart kommer han att ta ut en halv miljon om året, dummare är han inte.

De som ska lastas är riksdag och regering som har beslutat att politiker ska vara ett frälse för sig. När det gäller att sko sig själva – verkar vara enda gången de är ense.

För vanliga dödliga arbetslösa som har betalt sin A-kasseavgift gäller följande: Högsta dagpenning (eller maxersättning) är i dag 910 kronor per dag de första 100 ersättningsdagarna, därefter 760 kronor per dag. Arbetslöshetsersättning betalas ut maximalt 5 dagar per vecka. Om du är helt arbetslös en månad får du i genomsnitt 22 dagar. För dig som har haft högre lön än 20 025 per månad så får du cirka 20 000 kronor före skatt de första 100 dagarna.

  • Alltså 20 020 kronor/månad i maxersättning i 100 dagar oavsett tidigare lön.
  • Därefter max 16 720 kronor/månad i ytterliggare 200 dragar.
  • Detta går att förbättra med privata försäkringar.

Varför inte dessa A-kasseregler gäller riksdagsledamöterna är obegripligt. Speciellt när de som Juholt slutat frivilligt.

I Norge hade de tidigare ett system som liknade vårt och var alldeles för generöst. Där gäller numera att alla som röstas bort från Stortinget får EN månadslön, därutöver kan de ansöka om ytterliggare TVÅ månadslöner och sedan är det slut.

I Sverige är det främst våra socialister, som tycker om att pensionera sig med sina orimligt höga avgångsvederlag, samtidigt som dem protesterar mot de höga lönerna inom näringslivet. 

10 thoughts on “Håkan Juholt har rätt till 5,5 miljoner i fallskärm

  1. Sossar har alltid sett till att skattebetalarna gjort dom till miljonärer dvs en arbets fri inkomst livet ut. Dom kallar det SOLIDARITET alltid när någon annan betalar………….

  2. Vem blir förvånad, dom enda löntagare som haft rejäl nytta
    av Sossarna är dom med partibok, alla andra får nöja sig
    med att ha blivit världens mest beskattade löntagare.
    Parasiter och samhällstjyvar förnekar sig inte, bland
    Sosse adeln finner man många mångmiljonärer idag,
    jag kan inte utan att hånflina när jag hör höga Sossar
    kalla sitt parti för Arbetareparti !

  3. Eftersom Juholt tillhör socialisterna och värnar allas lika värde. Vore det väl inte helt fel om han med sin fallskärm tog och löste ut både kinesen och norrmannen! Båda kommer troligast, när tidsfristen löpt ut att avrättas antingen medelst halshuggning, nackskott eller släpandes efter något IS fordon!

    Här kan Juholt göra en insats och gå till historien som hjälte!

  4. Självklart ska mannen ha sin fallskärm, hen är ju socialist och kommer självklart att dela denna fantastiska fallskärm med några uteliggare! Eller hen kanske skänker överskottet till några EU-migranter!

    Hen är ju äldre och borde inte ha så stora behov av varken pengar eller ägodelar?

    Vi hoppas att hen offentligt redovisar vart apanaget gått! För det är väl inget annat än ett apanage? A-kassa är det då definitivt inte, för det genererar betydligt blygsammare belopp! Garantipension kan det heller inte betraktas som eftersom det belöper på betydligt mindre än halva A-kasse ersättningen!

    Vi vanliga hårt arbetande människor får känna oss nöjda med att hen iallafall inte får bostadstillägg eller något särskilt äldreförsörjningsstöd, under hens återstående livstid!

  5. Lite historiskt perspektiv på roffarna:
    När statsministern Tage Erlander pressas av DN-journalisten efter gripandet av spionöversten Stig Wennerström i slutet av juni 1963. Han svarar själv i telefon men känner inte till något om gripandet. Då ber murveln att bli kopplad till pressansvarig det finns ingen svarar Erlander. Som ber murvel att ringa upp försvarsministern som också svarar själv i telefon.
    Som information hade F. Reinfeldt 3 egna pressekreterare och 140 pressekreterare och informatörer.

  6. Jag tror du pekar på själva grundbulten i det svenska myndighetsförfallet.
    Egennyttan och girigheten.
    För att motivera sina höga pensioner har politikerna måst se sig som förmer än vanligt folk, detta har sedan utvecklats till att de som är så mycket bättre än vanligt folk självklart ska ha minst samma förmåner som det privata samhällets yppersta elit.
    Dumheten har med hjälp av den makt skatter ger kunnat förhäva sig till himlens höjder.
    Kommer osökt att tänka på Miljöpartiets och Vänsterpartiets företrädare.

  7. Fy Fan! Det är makalöst vad inkompetenta dilettanter har förmåga att sko sig på det allmännas bekostnad.

Kommentera