25 år på asylboende


INVANDRING. På en asylförläggning några kilometer från Mosterhamn Bømlo i Hordaland, söder om Bergen i Norge sitter Yemane Teferi (56) från Eritrea. Sedan 1990 har han bott i asylförläggningar i Skandinavien. Första 8 år i Sverige, innan han 1998 reste till Norge och sökte asyl.

56-åringen har den sorgliga rekordet att vara den med längsta tiden på en asylförläggning i Norge.

– Idag är det exakt 17 år sedan jag kom hit för första gången 1998. Sedan hade jag förhoppningar och drömmar om ett liv i frihet att arbeta, att ha min egen bostad, leva efter norska lagar och förordningar. I stället har jag hamnat i husarrest i Norge i 17 år utan att ha gjort något fel, säger Teferi till TV2.

Teferi erkänner att han ljög när han sökte asyl och har inte kunnat bekräfta sin identitet, han törs eller inte återvända till Eritrea.

-Pettersson läser också att han påstår att han lämnade Eritrea när han var femton år, 1974, och att han då kämpade med en rebellgrupp mot Etiopien. Eritrea blev självständigt först 1993 och vad de skulle ha emot en 15-åring som slogs på deras sida mot arvfienden Etiopien är obegripligt. Vad Yemane Teferi gjort mellan 1974 och tills han kom till norden 1990 är också höljt i dunkel men norrmännen behåller honom troligen inte av jävelskap…

 


3 responses to “25 år på asylboende

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: