Över åtta miljoner etiopier behöver mathjälp

INVANDRINGEN. Antalet etiopier som behöver mathjälp har nästan fördubblats sedan i augusti och är nu över 8,2 miljoner, skriver New York Times. Landet är just nu i den värsta torkan på över tio år, vilket gör att åkrarna torkar och boskapen dör.

Över 80 procent av den etiopiska befolkningen jobbar inom jordbruk. – Andra bönder åker redan härifrån. När de åker frågar de mig ”Varför stannar du här för att dö?”, säger boskapsskötaren Yasin Mohammed Aliye.

Enligt septemberrapporten från FN:s humanitära hjälporgan OCHA kommer antalet svältande att öka. 15 miljoner etiopier kan behöva mathjälp under 2016.

-Pettersson vill påpeka att det är Det är inte torkans fel. Torka återkommer i Etiopien och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Etiopien och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

Men akut bistånd måste finnas och Stefan Löfven gör det inte bättre genom att ta pengar från Afrikas svältande och ge till ljugande unga män i Sverige…

Etiopierna har enorma möjligheter att bli lika rika som oss, det är bara att arbeta…

Vattenkraft är en av Etiopiens viktigaste naturtillgångar och en mycket snabb utbyggnad av dammar och kraftverk pågår. Varför det då ska råda torka är obegripligt.

Där finns fyndigheter av olja och naturgas. Guld bryts i stora mängder. Klimatet i mellanzonen är bra, mellan 15 och 30 grader. Landet är liksom stora delar av Afrika i grunden stenrikt. Dessutom har det aldrig varit koloniserat så de kan inte skylla på något…

7 thoughts on “Över åtta miljoner etiopier behöver mathjälp

 1. Två skördar om året ingen utopi, trots torka och andra klimat faktorer som kan påverka! I Sverig får vi var glada om vi överhuvudtaget får någon skörd alls, beroende på klimatförhållanden som vi inte råder över! Ändå klagar vi inte utan som vanligt knegar de etniska svenskarna på oförtrutet, trots alla motgångar! Tänk om etiopierna kunde tänka själva i stället för att förlita sig på att t.ex. de etniska svenskarna ska tänka åt dom och dessutom betala uppehället både i fosterlandet och här i Sverige för dom!

  Tänk vad livet kan var lätt för lättingar, de behöver aldrig fundera över livetsnödtorft, bara att gapa som fågelungar! Någon annan tycker synd om och tillfredställer, etiopiska folkets behov. Dessutom får makthavarna pengar så de kan leva lyxliv! Självklart är affärsklimatet sådant att utan muta kan inga affärer göras!

  Tycker ta mig f.n att det får var nog, snart nog!

 2. Vi kan även tacka Bob Geldof och Live Aid för att Etiopien har tredubblat befolkningen på trettio år. Bob Geldof är förövrigt den första kända godhetsposören, ni vet de som gör allt för att andra ska skänka pengar så att de själva kommer i media.

 3. Därför är det viktigt att vi svenskar äter upp all vår mat på tallrikarna, tänk på dom fattiga barnen i Afrika. Egentligen är det Afrikanska regeringarna som har det största ansvaret. Jag arbetade i Uganda och där stängde staten ned strömmen varje dag mellan 14-18. Hur ska deras industri, företag överlag kunna fungera då? Men det är väl svenskarnas fel förstås.

 4. 80% lever av jordbruk. Då är de inte bara hjärnkirurger som kommer. Ska de jobba inom jordbruket här i Sverige också?

  Rena vansinnet.

 5. De kommer så småningom att finna vägen till Absurdistan, där erbjuds fritt vivre för allsköns slödder.

Kommentera