Landstinget Dalarna sparar


Landstinget Dalarna ska minska sina kostnader med 700 miljoner under de kommande fyra åren. Bl.a. ska 600 tjänster bort.

600 tjänster ska bort, förhoppningsvis genom naturliga avgångar. 65 vårdplatser kommer att försvinna. Ett antal mottagningar kommer att stänga. Ett antal utbildningsplatser för läkare och ett totalstopp av stafettsjuksköterskor är en annan besparing. Dessutom höjs egenavgiften för taxiresor och högkostnadsskyddet för sjukresor. Man kommet heller inte att köpa in tjänster från andra landsting och privata vårdgivare.

Redan i somras klubbades det första sparpaketet igenom och i den rundan beslutade man om besparingar på 350 miljoner kronor. Endast Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna reserverade sig mot förslaget. SVT

I morse kom då nyheten om ett andra sparpaket som innebär att landstinget Dalarna ska minska sina kostnader med 700 miljoner årligen. Storföretag i regionen har protesterat och det har manifesterats. SVT

Det har dock inte hjälpt, utan i eftermiddags klubbade landstingsledningen igenom förslaget som innebär att Dalarnas samtliga sex lasarett kommer att påverkas i någon mån och i slutet av 2019 ska landstingets kostnader minska med 700 miljoner årligen. SVT

Landstinget Dalarna styrs av en majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.

Landstinget Dalarna meddelade förra veckan att trycket från de asylsökande är så stort att man inte med att ge den vård man är skyldig till.

Är du asylsökande, papperslös eller gömd flykting har du rätt till vård som inte kan anstå för en billig peng. Är du under 18 är det helt gratis. Kostnaden för asylsökande, gömda flyktingar och papperslösa är enligt följande:

 • Samtliga asylsökande, såväl barn som vuxna, erbjuds gratis hälsoundersökning.
 • Besök på vårdcentral och läkarvård efter remiss kostar 50 kronor.
 • Receptbelagda mediciner kostar högst 50 kronor.
 • Sjukresor kostar max 40 kronor inom det egna landstinget, annars får du betala kostnaden själv.
 • Barn- och mödravård, vård vid graviditet och förlossning är gratis.
 • Smittskyddsvård är också den gratis.

Vårdguiden

De dalmasar och dalkullor som betalar skatt kommer att få höjda kostnader och sämre vård. Om landstinget Dalarnas besparingskrav kommer att drabba de asylsökande och papperslösa som inte betalar skatt, står det inget om, men det är väl knappast troligt.

2013 informerade man om att nya tandvårdspatienter i Hedemora fick vänta i fem år på vård. Folktandvården som drivs av landstinget lät meddela att nyanlända barn hade största prioritet och att många kommuner har svårt att hinna med p.g.a. det stora inflödet av asylsökande. DT

Även i Borlänge lät man förra året meddela att asylsökande är prioriterade hos folktandvården och att skattebetalande svenskar uppmanades att söka privata alternativ. DT

Politik handlar om prioriteringar, glöm aldrig det.

Förövrigt anser jag att Stefan Löfven ska avgå och ta resten av den feministiska regeringen med sig.


16 responses to “Landstinget Dalarna sparar

 • Observator X

  I Västernorrland håller de redan på, ett sjukhus ska bort m.m.
  Vad jag funderar på är om det minskas i administrationen runt om i landstingen? Antagligen rätt lite.

  Gilla

 • Jamten

  Jämtland på tur!

  Gilla

 • Tomas

  Landstinget i Dalarna har alltid styrts av S med hjälp av div. partier under snart 80 år! Trots att regelbundna skattehöjningar och inskränkningar i vården har duggat tätt de senaste decennierna, går folk som vanligt varje valår och röstar fram S, obegripligt men sant. S har alltid varit stora i länet pga stora industrier, SSAB, Kvarnsvedens papperbruk, Ovako mm, med S-medlemmar som röstat rött, och på landsbygden har det till största delen röstats på C.

  Vid sista valet så rönte SD stora framgångar i länet, och på den ort jag bor har S och C varit dominerande, men fick sig en rejäl känga av SD:s framgångar.

  Om någon undrar var pengarna tar vägen i Dalarna så stavas det stafettläkare [svårt att få läkare till små orter) småpåvar & helt enkelt dåliga politiker.

  Gilla

 • svensson

  Det kan svetsareländet önska så mycket han vill invällarna vill inte jobba varken inom vården eller inom något annat. OBS jag vill ABSOLUT INTE vårdas av någon hatisk musse insvept i sopsäck, nej FY F-N

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det är väl bara att öka statsskulden och invandringen.

  Så löser det sig, säger ju sossarna idag.

  Gilla

 • Trodé

  Så öppnas hjärtan !

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Vita bør avbefolka Dalarna nu nær politikerna erkænner att det ær invandrarna som kommer i førsta hand och vi ska bara betala.
  En polygraf skulle aldrig fungera på en politiker, de ær allt før vana vid att ljuga.
  Politiker ær också mænniskor,men av en sæmre sort.

  Gilla

 • ossie

  Sjukvård för svenskar är snart ett minne blott, utom för dem kan betala vad det kostar.

  Gilla

 • Involuntarium

  Landsting i kris blir efter ytterligare nedskärningar en katastrof! Hur fan tänker landstingspolitikerna och verksamhetscheferna! Är de totalt intelligensbefriade!

  Var är pengarna? Undrar man som skattebetalare?

  Gilla

 • Landstinget Dalarna sparar | Sveriges Politik, Invandring & Brott

  […] Source: Petterssons Landstinget Dalarna sparar […]

  Gilla

 • Anders

  Man kan passa på och börja i rätt ände. Först kan man dra ner på alla politikerlöner med 30% tills dess att man går plus igen i kommunen med tanke på att det är korrupta och inkompetenta politiker som skapar underskotten. Man kan samtidigt dra in alla bidrag som ska betalas ut retroaktvt för de som precis kommit hit, dra ner på alla bidrag till de som inte jobbar och precis har kommit. Sedan får de dela lägenhet istället för att de ska ha en lägenhet var. Man ska hjälpa dem som vill bidra. De ska förtjäna hjälp.

  Gilla

 • Nisse

  Sanningen om Stefan lyckats hålla sig kvar några månader till Så är han försörjd med en helvetes penstjon livet ut av oss skattebetalare. Det är vad sossarna kallar för demokrati…………..

  Gilla

  • Anders

   Om man nu ska jobba för medborgarna och landet varför ska lönen vara så upptrissad. Skulle det inte räcka med 30k/m med tanke på att allt politikerna konsumerar ändå går på skattebetalarnas nota. Boendet är också gratis. Demokrati går bara åt ett håll…och fungerar bara då det är en som jobbar för sina medborgare och sitt land. När den personen inte sitter som statsminster för att acumulera lön. När man sätter demokratin ur spel som äcklige Löfven gjort så att han slipper stå för sina handlingar och kan bli sparkad så är man ingenting annat än en tjuv, en lögnare och ett äckligt patrask.

   Gilla

   • Lena

    Politiker i dag får mer uppmärksamhet och lön än vad hyllade filmstjärnor fick en gång.
    Politikerna är inte värda ett skit i jämförelse, stjärnorna skramlade i alla fall ihop till sitt glamorösa levande genom att spela in filmer, DÖNICKAR till politiker lever och tär på stackars skatteträlar, förakt !
    Oj vilket förakt för funktionärerna, djävla småpåvar !

    Gilla

 • Björn

  Om inte sådant här får folk att reagera vet jag inte vad som skall till? Flyktingmottagandet får kosta gränslöst mycket och samtidigt gör man försämringar inom vården. Var det inte inom vården de ”nyanlända” skulle jobba förresten? Har för mig Löfvén har pratat om de stora behoven av personal inom just vården framöver och att snyltarna skulle kunna göra en stor insats just där. Har svetsarn ljugit igen?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: