Den 1 september i historien


HISTORIA. Den 1 september 1983 sköts det koreanska flygplanet KAL 007 ned av ett sovjetiskt jaktplan över internationellt vatten väster om ön Sachalin i Ryssland. Samtliga 246 passagerare och 23 besättningsmän omkom. En av dessa var svensk. 

Flygplanet hade avvikit från sin planerade rutt över Stilla havet och passerat över sovjetiskt territorium betydligt längre västerut, och sovjetiska myndigheter hävdade att man trodde att det rörde sig om ett spionplan.

Ryske flygvapengeneralen Anatoly Kornukov som beordrade nedskjutningen fick år 2000 mottaga en statlig utmärkelse för detta av Vladimir Putin.

En annan nedskjutning är den av det iranska passagerarplanet Iran Air Flight 655 som sköts ned av amerikansk militär i iranskt flygrum den 3 juli 1988. Samtliga 290 ombord, varav 16 i besättning, dog. Planet ska felaktigt ha blivit identifierat som ett stridsflygplan som kom lite för nära ett amerikanskt hangarfartyg. USA erkände inte misstaget juridisk men gick med på att betala 213 103 dollar per passagerare, i skadestånd till de anhöriga till de iranska offren.

Malaysia Airlines Flight 17 var en reguljär flygning med en Boeing 777-200ER från Malaysia Airlines, på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia. Planet hade 283 passagerare och 15 besättningsmän (totalt 298 personer) ombord. Den 17 juli 2014 klockan 16:15 förlorades kontakten med flygplanet och det havererade i Hrabove i Donetsk oblast i Ukraina. Samtliga ombord omkom. Orsaken till kraschen är inte helt klart men mycket tyder på att planet blev nedskjutet.

2015-09-01_2005


2 responses to “Den 1 september i historien

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: