Hopplöshet leder till radikalisering?

Ni vet alla hur debatten går i Sverige.

Förorter som vandaliseras, bilar som brinner, handgranater som kastas, bomber som exploderar och andra nya företeelser i dagens Sverige, skylls på hopplöshet, utanförskap, arbetslöshet…ja, ni kan valsen. Även rekryteringen till mördarorganisationen IS skylls på dessa faktorer.

Sanningen kanske trots allt har ytterligare en sida. I brittiska The Guardian kan man läsa om detta.

Skärmklipp

Det är alltså nio läkarstudenter som rest från Storbritannien till Syrien för att ansluta sig till IS. En av dem har dödats i strider, nämligen denna gök…23-årige Osman Mustafa Fagiri med rötterna i Sudan.

Skärmklipp

 

De här ungdomarna hade framtiden för sig i det moderna västerland de bott i. Jag tror varken de kände hopplöshet inför sin framtid, utanförskap eller såg framför sig ett liv i arbetslöshet. De ville helt enkelt vara med i bildandet av ett kalifat, även om också de sett bilderna på IS-krigar som mördar och lemlästar oskyldiga män, kvinnor och barn.

Kanske dags att revidera våra politikers och mediers förklaringar till den muslimska radikaliseringen.

9 thoughts on “Hopplöshet leder till radikalisering?

  1. Tror man att framtiden är att spränga sig själv till döds och att därefter väntar paradiset är man nog inte intresserad av vad livet på denna jord som t.ex. ett gott liv i Storbritannien har att erbjuda.
    Då hjälper nog inga ”Mona Sahlin-tanter” i världen.

  2. Jag blir bara förbannad när jag läser sådant här. Det är inte ett dugg synd om dessa amöbor om dom blir dödade eller lemlästade i krig tillsammans med is, tvärt om det är rätt åt dom.

  3. När jag hör mantrat ”utanförskap” så får jag spy-känslor. Hur många långtidsarbetslösa svenska ungdomar som bor i bruksorter (där bruket har lagts ner) tänker: ”Jag kanske ska radikalisera mig lite, gå med i IS och kapa huvudet av folk”? DET HAR INTE MED ”UTANFÖRSKAP” ATT GÖRA, PROBLEMET STAVAS ”ISLAM”. Att det ska var så jävla svårt att förstå för våra (inte alla) politiker? Svenska ungdomar som upplever ”utanförskap” kanske börjar droga, köra onyktra (inte bra!), men de börjar inte dyrka en pedofil från 600-talet och vässar kniven för att skära huvet av andra.. Man blir så trött…

  4. Jag tror galenskapen har utvecklats till en genetisk defekt hos dom här individerna under alla dessa århundraden

  5. I ärlighetens namn kan jag säga att jag i mina sämsta stunder själv känner mig ordentligt radikaliserad. Fast inte på mussar vis. Se för fan till att gör någonting åt skiten. NU!!!!! Det är inte roligt längre.

  6. Nio läkarstudenter har fått en priviligierad (och dyr) uppväxt i England och tar detta med sig till IS?

    Varje gång de talar om dåliga skolresultat eller att de inte får något arbete i förorterna blir jag förbannad. De får allting gratis men skolkar från skolan och langar knark. Sen gnäller de och skyller på att de bara har en ungdomsgård!? Problemen går inte att lösa om de inte ändrar sin attityd, växer upp och tar ansvar för sina egna liv.

Kommentera