Invandrare fick fängelse för bomben i Brandkärr

INVANDRARBROTTSLIGHET. Två män döms till fängelse för explosionen i Nyköping i mars då två 27-åriga män dödades. Polisen misstänkte då att sprängladdningen var tänkt att användas i kriminellt syfte, men att den detonerade av misstag i samband med att den konstruerades av 27-åringarna. 

Nu döms en 30-årig till fängelse i ett år och tio månader för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 21-årig man döms för samma brott samt våld mot tjänsteman och får två års fängelse.

-Pettersson tittar i Metro, Aftonbladet, SVT, Sveriges Radio och Södermanlands Nyheter. Ingen av dessa media tror tydligen att allmänheten är intresserade av att bomben som hade kunnat döda massor med människor är ett resultat av vår odugliga invandringspolitik…

TIDIGARE 2015-06-24. Idag inleds rättegången mot de invandrare som är misstänkta för bomben i Brandkärr, Nyköping. 

INVANDRARBROTTSLIGHET. I dag inleds rättegången mot två män som misstänks ha varit med och tillverkat bomben som sprängdes i Brandkärr den 2 mars. Nyköpings tingsrätt skärper säkerheten inför förhandlingarna. Besökarna undersöks med hjälp av metalldetektor och det blir extra polisbevakning inför den omfattande rättegången.

De två män som står åtalade för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse nekar till brott. Åklagaren ska nu bevisa att de tillsammans med de två döda männen har planerat ett sprängattentat med en hemmabyggd bomb. Utredningen ger inga svar på vad eller vem bomben var avsedd för men utesluter att den skulle sprängas i lägenheten på Brandkärrsvägen 68A.

Detonationen skakade hela området. SOS fick under knappt tre minuter fick SOS sju samtal från personer som hört smällen, såg eld och kände lukten av krutrök. En man tros ha omkommit omedelbart. Den andre mannen avled senare på Nyköpings lasarett.

Inne i lägenheten hittades både narkotika och dopingpreparat. Här fanns plastomslag till sprängämnet Fordyn, resterna efter en avfyrad elsprängkapsel och delar av en fjärrkontroll. Analytikerna tror att bomben var byggd av fyra plåtbitar, cirka 10 gånger 7 centimeter, som svetsats eller lötts ihop till en kub. En av plåtbitarna hittades med hjälp av metallsökare nedborrad i gräsmattan över 30 meter från den söndersprängda balkongväggen.

Överallt i vardagsrummet fanns sedlar, sammanlagt 10 270 kronor som flugit runt när bomben briserade.

Utredarna har låtit kartlägga telefontrafik och SMS mellan de misstänkt inblandade i sprängdådet. Ett stort antal telefoner och telefonnummer har analyserats. Man har också granskat facebookkonton, bankkonton och internetaktivitet.

I utredningen finns bilder från en övervakningskamera som visar hur en av de misstänkta köper material till bomben, en fjärrutlösare och ett batteri, i en teknikbutik i Nyköping. Lägenheten där bomben briserade hyrdes i andra hand av en av de åtalade. Uthyrningen förmedlades av en av de män som nu avlidit.

Misstankarna gällde så sent som i slutet av maj även förberedelse till mord. – Vi har haft en alternativ rubricering, bekräftar chefsåklagare Robert Eriksson.

De män som nu ställs inför rätta har, i likhet med de båda avlidna männen, ett kriminellt förflutet.

-Pettersson noterar att PK-media nämner att de avlidna och de som står inför rätta idag har ett kriminellt förflutet. De glömmer dock att nämna att de åtalade liksom de avlidna har invandrarbakgrund.

De åtalade är…

  • Maroan Christopher Al-Bayya, 30, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya förekommer i straffregistret 20 gånger. 
  • Mark Kohzadi Mirhasari, 21, medborgare i Iran.

De som dog i explosionen är…

  • Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier
  • Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

Al-Bayyas pappa och mamma bor i Nyköping. Pappan är mycket aktiv på debattsidor och jobbar på Activists For Palestine. Men familjen har så vitt jag inget med sonens förehavanden att göra.

TIDIGARE 2015-05-24. Den bomb som dödade två män i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i mars kunde ha dödat många fler. Som en del av polisutredningen har sprängkraften i laddningen analyserats av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I en rapport skriver FOI:s expert att man skulle ha behövt en riskradie om 300-600 meter om en bomb av samma storlek skulle underröjas.

– Hans slutsats är att människor som befunnit sig inom riskområdet allvarligt kunnat skadas eller dött, och att splitter kunnat spridas i ett relativt stort område, säger chefsåklagare Robert Eriksson till Södermanlands Nyheter.

Enligt åklagaren verkar bomben ha detonerat medan den byggdes.

Sex personer är misstänkta i utredningen – två häktade, misstänkta för medhjälp alternativt förberedelse av grov allmänfarlig ödeläggelse.

TIDIGARE 2015-03-05. En liten sammanfattning av vad vi tror hos veta om explosionen i Barndkärr, Nyköping som inträffade måndagen den 2 mars 2015 strax före klockan 4 på eftermiddagen på Brandkärrsvägen 68 A i Nyköping. Den inträffade i en tvårumslägenhet på 3:e våningen, beteckning 1302. Skrivna på adressen är två romer, far och son, oklart om dessa är lägenhetsinnehavarna eller om de hyr i andra hand.

De döda är Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier och Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

*Jony Jubrail är hans Facebooksnamn och det troliga dopnamnet är Jan Jubrail Georgis, namnet tyder på att han är kristen assyrier.

Jony Jubrail var den man som dömdes till fängelse för mordförsök, efter att han skjutit flera skott mot två män på en pizzeria i Nyköping. SR

Jubrail var den som överlevde själva explosionen men avled på sjukhuset. Gohe blev illa tilltygad vid explosionen så han var svår att identifiera.

Abdulahi Mohammed Gohe har kopplingar till grovt kriminella i Nyköping, bland annat i ett uppmärksammat mål om människorov och rån 2011.

Båda herrarna är kända för gängkriminalitet sedan tidigare. De två döda var inte skrivna i lägenheten och hyrde den sannolikt i tredje hand, utan att den som hade hyreskontraktet var medveten om detta. Polisen tror att det rör sig om en bomb men har inte kommenterat sprängmedlet. SÄPO följer fallet.

Jubrail var skriven hos släktingar/familjen och Gohe var skriven på en c/o adress tillhörig en svensk kvinna, som ej var skriven där, men en svensk kvinna, 50 år, bor på adressen.

En tredje person är anhållen av polisen, han har tidigare bott i Nyköping men nu bor i Upplands Väsby. Han sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen vill inte uppge exakt vilken roll 30-åring ska ha spelat vid sprängningen. Den anhållne är Maroan Christopher Al-Bayya, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya är straffad 20 gånger för bland annat häleri och diverse trafikbrott.

Al-Bayya häktades misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt medhjälp därtill. Han är dessutom misstänkt för grovt dopingbrott.

-Pettersson antar att fortsättning följer men det finns inget som tyder på terrorism eller religiösa fanatiker…det lutar åt kriminalitet och eventuellt bidragsfusk med lägenheten…

Media påstår att det inte ligger något politiskt motiv bakom sprängningen och det kan så vara men sprängninngen är ett resultat av en misslyckad invandringspolitik…

3 thoughts on “Invandrare fick fängelse för bomben i Brandkärr

Kommentera