Europas största krigsförbrytelse sedan andra världskriget

Idag är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica som ligger i östra Bosnien, i det som idag är den serbiska delen av Bosnien-Hercegovina, i Republika Srpska. Namnet Srebrenica betyder silver och i området fanns både guld-, silver-, zink- och blygruvor. Srebrenica var också en populär kurort.

Under några dagar i juli 1995 blir staden skådeplats för det värsta folkmordet i Europa sedan Förintelsen. Mellan 7 000 och 8 000 män och unga pojkar mördas systematiskt under några få dagar. Sedan 1993 var Srebrenica en skyddad zon under FN:s beskydd men FN visade sig inte vara tillräckligt skydd mot den anfallande bosnienserbiska armén.

Idag är Srebrenica nästan en spökstad, många av husen är fortfarande övergivna och hopplöshet och brist på framtidstro präglar den lilla staden.

Efter ett folkmord är det många som ställer sig frågan; hur kunde det hända. FN var där, världen såg vad som skedde, ändå mördades så många människor på så kort tid i en process som var både planlagd och systematiskt. Men det hände, och därför måste vi minnas, både för offrens skull, och för den kunskap som utgör grunden för att det inte ska kunna hända igen. På en annan plats. I en annan tid.

De flesta som mördades i Srebrenica var muslimska män i den konstgjorda Socialistiska förbundsrepubliken Jugoslavien som bildats efter andra världskriget och existerade mellan 1945 och 1992. Federationen utgjordes av Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Makedonien. Jugoslavien bestod av mängder med folkgrupper och olika religioner och när landets starke man president Josip Broz Tito dog 1980 startade en våg där varje folkgrupp såg till sitt eget bästa i politiska frågor.

År 1991 utropar Kroatien och Slovenien sin självständighet. Detta blir startskottet för krig och konflikter på flera platser. De väpnade konflikter som pågår mellan 1991 och 2001 brukar kallas de jugoslaviska krigen.

-Pettersson noterar att många skyller konflikten på nationalism medan jag tror den berodde på människor av olika kulturer som tvingats leva tillsammans och inte trivdes ihop…

Det hände i Europa mina vänner, bland folk som på ytan verkade civiliserade och det kan hända igen. Ge mig gärna exempel på ett enda land där mångkultur fungerar utan problem, när jag fått de exemplen ska jag tro på våra politiker och journalister som påstår att mångkultur är bra och att Sverige blir bättre av det…

2015-07-11_0839 2015-07-11_0838

Former_Yugoslavia_2006

23 thoughts on “Europas största krigsförbrytelse sedan andra världskriget

  1. Dogmatism inom religion är en av problemet som finns i världen, men jag har för mig också att när de bosniaker blev nazister under andra världskriget med hjälp av haj malik al Husseini så behandlades serber illa också. Ottomanerna behandlade serber illa också!! Serberna som fick fly sina hem under andra världskriget massmördades, omkring 300 000-500 000 serber slaktades och i koncentrations lägren mördades 100 000 serber. Pettersson det var en Etniskt rensning som pågick under andra världskriget, och muslimska makter var med på det.

  2. Pettersson:
    Med detta inlägg breddade du bloggen väsentligt…Det glädjande i flera av kommentarerna är,att man även i Absurdistan är historiskt bevandrade !
    Vill inte ge mig in i polemik,eftersom mycket som skrivits faktiskt är sanning,och inget annat än sanning ! Detta om något visar på,att man aldrig kan förvanska vad som hänt och skett…..

  3. ”Europas största krigsförbrytelse sedan andra världskriget”

    En sanning med modifikation dock. När slutade andra världskriget? Inte alla som känner till detta datum tydligen. Inte så lätt kanske.

    Den 8 maj 1945? Den 9 maj 1945? Den 14 augusti 1945?

    Om det var den 7 eller 8 maj då har Pettersson glömt bort Förintelsen av sudettyskarna i Brno den 30 maj 1945, det datum då fler än 8 000 män, kvinnor och barn Förintades av de allierade. De slogs ihjäl. De sköts. De kördes över levande och bakbundna liggande på marken av stridsfordon. De dränktes, de eldades upp.

    Ingen som kommer i håg idag, ingen som ”firar”, hedrar eller högtidlighåller trots att 13 miljoner människor sattes i koncentrationsläger av demokraterna och miljoner av dessa förintades..

    Antar att demokratierna skäms för mycket för att minnas då det var folkpartisten Edvard Beneš som personligen beordrade massmordet i Brno den 30 maj 1945, dvs EFTER att andra världskriget slutat.

    Så, Petterson, vänligen korrigera din felaktiga rubrik till förslagsvis:

    ”EN AV Europas största krigsförbrytelseR sedan andra världskriget”

      • Dom västallierade var fullt delaktiga och hejade på den etniska rensningen av tyskar i Östeuropa. Hela iden var Churchills. Den största förrädaren arierna har haft!

      • Du försöker både förminska och föringa Förintelsen genom att först ifrågasätta antalet offer och sedan dessutom ljuga om att de allierade inte ”var i närheten”!?

    • Pelle ska vi anmärka på detaljer så avslutades kriget officiellt den 31 december 1946 av Truman då han skrev på proclamation nr. 2714.

      Fredsavtalen med Japan och Tyskland undertecknades 1951.

      • ”Detaljer”?

        OjOj, Petterson, nu tassar du verkligen runt på farliga tassemarker!!!

        Det finns många medborgare i EU som har spärrats in i fängelse av demokraterna, du vet de där ”demokraterna” som ”vill försvara yttrandefriheten” genom att påtvinga alla den ”gemensamma värdegrunden” och ”allas lika värde”, då de sagt eller skrivit att Förintelsen skulle ha varit en ”detalj i historien”!!

  4. Massakern i Sebreniza är inte särskilt väl utredd, var är de mänskliga resterna efter alla dessa män? Hittar man inte liket kan inte lagen fälla någon för mord, men hur är det här?

    Innan dessa är hittade så ligger denna händelse mer åt taqiyya än en massaker.

    Serberna är ett slaviskt folk och detta misstänker jag fialler inom västs och USA ryss-skräck.

  5. Vi ska komma ihåg att det är turkarna och det Osmanska riket som är roten till osämjan. Historiens mest framgångsrika kalifat hade expanderat norrut under århundraden till dess att man 1683 stötte på patrull vid Wiens stadsportar där en polsk-tysk armé kom Haubsburgarna till undsättning. Därefter var det Osmanska riket på reträtt till dess segermakterna upplöste det efter första världskriget.

    Osmanerna (muselmanerna) hade behärskat delar av Balkan sedan 1300-talet och farit hårt fram med den kristet ortodoxa befolkningen då man bland annat förslavade sönerna och konverterade dem till muselmaner. Även överlöpare konverterade och det är anledningen till att muselmaner både är djup föraktade och hatade bland de övriga som antingen är katoliker eller ortodoxa.

    Även om Srebrenica är en tragedi som aldrig borde ha fått ske är det ändå bara en rännil i jämförelse vad kalifatet ställde till med under ett halvt millenium. Som vanligt, höll jag på att säga.

  6. Jo, det är fiiint med mångfald om man lever i en blå luftballong utan kontakt med verkligheten, fråga Bryssel damen Cecilia Malmström som driver omkring där med näsan i vädret….

  7. En tom säck kan inte stå. Att 20 år av fri information inte gjort fler fria i sanningen är riktigt tragiskt. Sluta att föra in den stora lögnen i artiklarna i parti och minut.

  8. Du glömde Kosovo i din uppräkning. Landet som FN under ledning av bl.a Carl Bildt stal av serberna (serbernas vagga stod i Kosovo) och gav åt albanska muslimer.

    • Övervärderar du inte Calle B,när du påstår att denna nolla skulle ha medverkat till förändringar i f.d. Jugoslavien ? Själv har jag fått mig rapporterat,att han hade ett m y c k e t nära samarbete med Serbien.I varje fall med de serbiska bordellägare,som bedrev sina affärer i Sarajevo ! Det påstås t.o.m. att hans nuvarande fru,var en av de ledande cheferna,inom detta verksamhetsområdet.
      Minst åtta bordeller fanns i staden,vilket till slut blev till förfång för mången FN-anställd och (”särskilt utvald”).Avslöjanden ledde till sparken” på grått papper,inom loppet av ett dygn !
      Detta har aldrig nämnts i svensk PK-press.I stället visades bilder med flaggviftare från Arlanda,när Calle återvände hem.

  9. Pettersson, det finns inget land där mångkultur fungerar utan problem. Redan när neanderthalarna, cro magnonmänniskan och andra urtidsmänniskor vandrade på vår planet slogs grupp mot grupp.

    Jag tror inte ens att politikerna kan nämna ett land där detta fungerar i praktiken.

    • Jag vet. Ändå påstår dom att mångkultur är bra och de har inte ens tillsatt en utredning som är standardförfarande i betydligt mindre frågor…

      • Jag skulle vilja ha en definition av ordet mångkultur. Gärna av politikerna i riksdagen. Man brukar använda sig av USA som exempel på hur nybyggarna gjorde landet stort. Men det var människor från jordens alla hörn som invandrade.

        I Sverige har vi i huvudsak tagit emot folk från MENA-länder.

        Hur hade USA sett ut idag om nybyggarna till 90 % bestått av muslimer?

    • Det enda ställe där jag varit och där man faktiskt har lyckats mycket bra är det lilla och trångbodda SIngapore.
      Det har lyckats endast tack vare stenhård styrning och nolltolerans för överträdelser. T ex så fick böta 200 dollar om man blev ertappad med att spotta eller kasta en fimp på gatan m m.
      Givetvis finns även där smolk i glädjebägaren med EN särskild grupp som inte kan anpassa sig till och i stort sett är omöjliga att anpassa sig vart de än kommer i civiliserade länder och då syftar jag inte på s k romer.
      Gissa vilken grupp 😀

Kommentera