Sänk rösträttsåldern till 16

FI kommer med förslaget om att 16-åringar ska få rösta i framtiden.

Kanske inte konstigt då 16-åringar ännu inte upplevt livets motgångar, sällan eller aldrig ser politiska debatter och är väldigt trendkänsliga. Kan tänka mig att just 16-åringarna är lätta att påverka med en verklighetsfrånvarande och populistisk vänsterpolitik, så de är väl Gudrun Schymans enda chans att komma tillbaks i rampljuset, dit hon så gärna vill.

Källa: SVT

20 thoughts on “Sänk rösträttsåldern till 16

  1. Tja, efter mina erfarenheter sista tiden så tror jag att det vore bra att slopa rösträtten efter att en person fyllt sextio år. Naturligtvis går det inte men kanske skulle mer riktad information till våra äldre göra susen. Samhället har ju förändrats och det gäller att hänga med.

  2. Med tanke på 16 åringarnas hjärnkapasitet så är dett det mest idiotiska den här veckan. Nej höj rösträttsåldern till 35 år istället då har de flesta nått en 16-årings tankeförmåga.

  3. 16 åringarna är för unga för att minnas Gudruns tidigare galenskaper. De minns tex inte när Schyman kissade bakom stolsraderna på biografen.

  4. Ungarna i 16-årsåldern är färdigt hjärntvättade både i skolan och av föräldrar vars hjärnor redan varit rentvättade och bakbundna. Gudrun Skymans syfte är att 87-an ska bara växa och växa genom att roffa åt sig röster från lättpåverkade ungdomar.
    Jag fasar för att mitt 16-årige barnbarn blir en av dem – hans svenska mor tillhör 87-an och jag (farmor) är klassfienden !!
    Fadern (min son) vågar inte backa upp mig – han kan förlora sin umgängesrätt med bägge barnen (delad vårdnad efter skilsmässan).

    • Mimi N.
      Du är inte ensam , det är en svag tröst men vi är många svenska far och mormödrar som statens hjärntvätt har förstört och fortsätter att förstöra för. Det finns inga gränser för vänstern.

      • Lena:
        Vänsterpolitiken och all smörja den innebär splitrar familjer och förstör vänskapsband. Mina barnbarns mor och jag var goda vänner i alla år som gått efter skilsmässan ända till förra årets smutsiga valkampanj, lögnerna, massinvandringen m m. Då hamnade hon och jag på varsin sida. Trots mina logiska förklaringar, argument och exempel (Rumänien under kommunism bl.a.) fick jag inte henne inse sanningen. Hon vände dövörat, blev en främling och barnbarnen får jag kontakta via deras mobiler då och då. Härom veckan under ett samtal med ungarna hörde jag att de längtade efter att få sitta igen vid bordet bredvid mig och titta på min hand medan jag ritade roliga teckningar för dem. Vi bor 600 km ifrån varandra, vilket gör inte saken bättre, tyvärr. Det gör ont …

      • Mimi N.
        Det är chockerande vad vänsterpolitik kan ställa till, du som jag vet att i det kommunistiska helvetet så kunde barn anmäla sina föräldrar, andra nära släktingar och grannar för förräderi, jag jag är rädd när jag är i Sverige.

  5. Gudrun och hennes feminister har betydligt viktigare saker att reda ut och ta hand om i dagens ”nya och religiösa Sverige”.

    Frågan om att 16-åringar ska få rösta, är väl den största politiska icke-frågan, om någon. Skärpning.

    Varför finns FI? Är en betydligt mer relevant fråga.

    • Skoglund ”relevant” är du expert på vad olika människor anser relevant. Skärpning vi lever i en demokrati, FI finns för att ett antal människor vill att det ska finnas, exakt samma anledning till att SD skall finnas, en del vill det.

    • Varför finns FI? Svaret kom i höstas från väljarna – de ville inte ha dem i riksdagen.

      Frågan jag ställer till SVT och journalister är varför de ger FI som inte är ett riksdagsparti så mycket utrymme i media?

  6. 18-årsgränsen är BRA. Fru Schyman som alltid skott sig själv först vill givetvis ha de ungas röster. Hon företräder alla kvinnor säger hon. Märkligt att denna prat-tant endast fick 2% av rösterna. Men talets gåva har hon. Vad gjorde hon för kvinnorna i vården när hon var stödparti till Persson?

    • 2 procent? Det gäller inte alltid person Roland, det gäller den politik som personen företräder. Nu är inte jag så hemma på FI:s politik men du kanske är det.

  7. När rösträttsåldern sänktes från 20 till 19 året 1969 var det helt öppen debatt om orsaken: socialdemokraterna hade mest procentuellt stöd bland de unga och allt mindre stöd bland de äldre.
    Åtgärden var avsedd att se till att Soc.dem inte förlorade makten till de ”borgerliga”.

    Mer utförligt om rösträttsålder:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Rösträtt

  8. Snorungar som inte lärt sig veta hut och knappt är torra bakom öronen, skall definitivt inte blanda sig i hur ett land skall styras.

    • Tyvärr så styrs ju ett parti just av oerfarna ungdomar, men så ärdemokratin, bara att acceptera.

  9. Människor som inte klarat eller ens brytt sig om att gå i skolan skall inte ha någon rösträtt! Detsamma skall gälla för kriminella som bara skapat elände för oss andra. Kort sagt: Sköter du dig inte utan bara ställer till det och kostar för oss andra, så skall du inte ha något att säga till om heller!

  10. Hon vill säkert sänka inköpsåldern på systemet också till 16.
    Och varför stanna vid 16? Är det inte åldersdiskriminering?
    Alla med personnummer bör få rösta.

Kommentera