Idag inleds rättegången mot de invandrare som är misstänkta för bomben i Brandkärr


INVANDRARBROTTSLIGHET. På onsdagen inleds rättegången mot de två män – 30 och 21 år gamla – som misstänks för bomben i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i mars tidigare i år.

Förhöjt säkerhetsläge råder i tingsrätten och besökare kommer att kontrolleras med metalldetektorer, skriver SN.se.

Bevisningen består bland annat av en filmupptagning där bombmaterial inhandlas. Två män i 25-årsåldern miste livet när en hemmagjord bomb exploderade i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i mars.

Kort därefter greps ytterligare två män för inblandning. De två männen – 30 och 21 år gamla – står åtalade för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De nekar båda till brott.

Under utredningen har de två också misstänkts för förberedelse till mord. Den anklagelsen har åklagaren nu valt att släppa.

Vad bomben skulle användas till är fortfarande oklart, men utredningen fastställer att syftet inte var att den skulle detoneras i den aktuella lägenheten på Brandkärrsvägen i Nyköping. När bomben detonerade kändes tryckvågen i hela området. Under minuterna som följde fick SOS Alarm in sju olika larmsamtal om händelsen med vittnesmål om en explosion, brandrök och krutlukt.

-Pettersson noterar att PK-media nämner att de avlidna och de som står inför rätta idag har ett kriminellt förflutet. De glömmer dock att nämna att de åtalade liksom de avlidna har invandrarbakgrund.

De åtalade är…

  • Maroan Christopher Al-Bayya, 30, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya förekommer i straffregistret 20 gånger. 
  • Mark Kohzadi Mirhasari, 21, medborgare i Iran.

De som avled i expolosionen är…

  • Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier
  • Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

Al-Bayyas pappa och mamma bor i Nyköping. Pappan är mycket aktiv på debattsidor och jobbar på Activists For Palestine. Men familjen har så vitt jag inget med sonens förehavanden att göra.

TIDIGARE 2015-05-24. Den bomb som dödade två män i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i mars kunde ha dödat många fler. Som en del av polisutredningen har sprängkraften i laddningen analyserats av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I en rapport skriver FOI:s expert att man skulle ha behövt en riskradie om 300-600 meter om en bomb av samma storlek skulle underröjas.

– Hans slutsats är att människor som befunnit sig inom riskområdet allvarligt kunnat skadas eller dött, och att splitter kunnat spridas i ett relativt stort område, säger chefsåklagare Robert Eriksson till Södermanlands Nyheter.

Enligt åklagaren verkar bomben ha detonerat medan den byggdes.

Sex personer är misstänkta i utredningen – två häktade, misstänkta för medhjälp alternativt förberedelse av grov allmänfarlig ödeläggelse.

TIDIGARE 2015-03-05. En liten sammanfattning av vad vi tror hos veta om explosionen i Barndkärr, Nyköping som inträffade måndagen den 2 mars 2015 strax före klockan 4 på eftermiddagen på Brandkärrsvägen 68 A i Nyköping. Den inträffade i en tvårumslägenhet på 3:e våningen, beteckning 1302. Skrivna på adressen är två romer, far och son, oklart om dessa är lägenhetsinnehavarna eller om de hyr i andra hand.

De döda är Jony Jubrail*, 27, irakisk assyrier och Abdulahi Mohammed Gohe, 27, somalier.

*Jony Jubrail är hans Facebooksnamn och det troliga dopnamnet är Jan Jubrail Georgis, namnet tyder på att han är kristen assyrier.

Jony Jubrail var den man som dömdes till fängelse för mordförsök, efter att han skjutit flera skott mot två män på en pizzeria i Nyköping. SR

Jubrail var den som överlevde själva explosionen men avled på sjukhuset. Gohe blev illa tilltygad vid explosionen så han var svår att identifiera.

Abdulahi Mohammed Gohe har kopplingar till grovt kriminella i Nyköping, bland annat i det uppmärksammade målet om människorov och rån 2011. Realisten

Båda herrarna är kända för gängkriminalitet sedan tidigare. De två döda var inte skrivna i lägenheten och hyrde den sannolikt i tredje hand, utan att den som hade hyreskontraktet var medveten om detta. Polisen tror att det rör sig om en bomb men har inte kommenterat sprängmedlet. SÄPO följer fallet.

Jubrail var skriven hos släktingar/familjen och Gohe var skriven på en c/o adress tillhörig en svensk kvinna, som ej var skriven där, men en svensk kvinna, 50 år, bor på adressen.

En tredje person är anhållen av polisen, han har tidigare bott i Nyköping men nu bor i Upplands Väsby. Han sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen vill inte uppge exakt vilken roll 30-åring ska ha spelat vid sprängningen. Den anhållne är Maroan Christopher Al-Bayya, svensk mamma och palestinsk pappa. Al-Bayya är straffad 20 gånger för bland annat häleri och diverse trafikbrott.

Al-Bayya häktades misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt medhjälp därtill. Han är dessutom misstänkt för grovt dopingbrott.

-Pettersson antar att fortsättning följer men det finns inget som tyder på terrorism eller religiösa fanatiker…det lutar åt kriminalitet och eventuellt bidragsfusk med lägenheten…

Media påstår att det inte ligger något politiskt motiv bakom sprängningen och det kan så vara men sprängninngen är ett resultat av en misslyckad invandringspolitik…


6 responses to “Idag inleds rättegången mot de invandrare som är misstänkta för bomben i Brandkärr

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: