Stora utmaningar på en stark arbetsmarknad


ARBETSMARKNAD. Trots en sysselsättningsökning med 110 000 personer på två år sjunker arbetslösheten endast marginellt. Nedgången av arbetslösheten hålls tillbaka av att många söker sig till arbetsmarknaden. Nästan hela ökningen består av utrikes födda.

Arbetsförmedlingens arbetsgivarundersökning visar optimistiska arbetsgivare som planerar för fler anställda inom såväl privat som offentlig sektor. De nya jobben växer fram över hela landet men störst jobbtillväxt sker i storstadsregionerna och i synnerhet Stockholm.

– Det är glädjande att det tillkommer mer än 110 000 jobb. Men matchningen blir en tuffare utmaning då andelen arbetslösa som har efterfrågade kompetenser minskar. Vi behöver därför intensifiera våra arbetsgivarkontakter för att få en bättre framförhållning kring kompetensbehoven, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten minskar bland dem med starkare ställning på arbetsmarknaden medan grupper med en svagare position har fortsatt svårt att finna arbete. Under andra halvåret 2016 väntas den sistnämnda gruppen öka till över 75 procent av de inskrivna arbetslösa. Mer än hälften av de arbetslösa i de utsatta grupperna har varit arbetslösa i mer än ett år. Av de utsatta grupperna utgör i dag utomeuropeiskt födda den enskilt största gruppen, som sedan 2008 har växt från 40 000 personer till 130 000 i april 2015

 

– Dessutom finns det vissa attitydproblem på arbetsmarknaden som sträcker dig från direkt diskriminering till ren ovana bland arbetsgivare att rekrytera bland utrikes födda. Och det visar sig ofta bland företag som har utrikes födda bland sina anställda att många av dem inte behärskade svenska när de blev anställda men att de lär sig svenska snabbt på jobbet. Det är möjligt att vi konstruerar murar med den nuvarande fokuseringen på att man ska lära sig svenska innan man ger sig ut på arbetsmarknaden. Vi prioriterar inte ner språket men jag vill ha en diskussion på det här området, säger Mikael Sjöberg.

-Pettersson menar att generaldirektören Mikael Sjöberg inte vet vad han pratar om. De attitydsproblem han nämner beror inte på attityder hos arbetsgivaren utan på att de arbetssökande inte kan språket, inte har någon utbildning och små arbetsgivare har inte råd att lära upp dåligt utbildade…

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen

 


10 responses to “Stora utmaningar på en stark arbetsmarknad

 • modernghost

  Vaada??!! Svårt att hitta värdar till bidragsfän???!!!
  Ljug trovärdigare, kära nån.

  Gilla

 • Maria

  Funderar om språket behöver vara ett hinder för anställning… om man kan sitt ”yrke” så att säga behöver inte arbetsgivaren lägga onödig tid på omfattande förklaringar… man kan istället lägga ”krutet” på svenska språket rent allmänt… förutsatt naturligtvis att det finns ett intresse av att faktiskt lära sig tala svenska… ja så fungerade det när min morfar kom till Sverige. Han högg i skogen och umgicks med befolkningen, lärde sig snabbt svenska och blev med tiden en omtyckt arbetsledare som höll sina grabbar om ryggen och tog strid för deras villkor. Tror faktiskt att han var något av en kommunist i grunden men av typen ”alla drar sitt strå till stacken och delar lika på kakan” inte ”andra jobbar medans jag får behållningen”. Kan tilläggas att på den tiden tilldelades han 1 st yxa, 1 fotogenlampa, 1 par skor, 1 uppsättning arbetskläder samt 2 benkläden. (vi har kvar kvittenserna) Bodde gjorde man i baracker i skogen där man arbetade. Har inte hört honom klaga en enda gång annat än om någon klankade ner på hans ny hemland… Han flydde kriget och hade de synliga ärren efter granatsplitter men inte klagade han…

  Gilla

  • Brandon

   Din morfar var inte ett skäggebarn som vägrade kliva av bussen, det framgår av din berättelse….

   Gilla

   • Maria

    Knappast… han var balt och han hade en hel del innanför skallbenet. Han hade både pass och betyg med sig samt såg sin framtid i Sverige som svensk. Visserligen skulle han med dagens politiska klimat setts som ett ”ensamkommande flyktingbarn” vilket skulle gjort honom topp tunnor rasande… 22 år gammal ansåg han sig vara en vuxen man med ett personligt ansvar för hur hans framtid skulle te sig… ”det blir vad du själv gör det till…”

    Gilla

 • angelicaplacet

  Det kan ju också vara så att arbetsgivarna inte vill anställa då c.a 95% saknar identitet.Arbetsgivarna har ingen aning om vilka dom anställer.

  Gilla

 • Gahoo

  Han vill bara ha sin feta bonus!!

  Gilla

 • Pettersson

  Stockholms landsting skröt om att 20-25 % av de anställda i vården var invandrare och att det inte skulle gå att klara sig utan dem.

  Jag mejlade och frågade om hur stor andel av patienterna som hade utländsk bakgrund och vad nettoförstjänsten med invandringen var.

  Jag har väntat i snart två år på svaret och får nog vänta…

  Gilla

 • Lena

  De jobben som tillkommer är de sammankopplade med de som väller in ?

  Gilla

  • Lena

   Om vi inte hade haft en sådan gigantisk invandring , så hade dessa ”jobb” inte behövts, kan det vara så ? BNP ökar men inte per / kapita. Finns det statistik i Sverige över hur stor del av jobben som är skattefinansierade och hur stor del som finansieras av tillverkning och export ?

   Gilla

   • Stenbock

    Nej knappast…Det skulle ju avslöja hela maskopien…
    Naturligtvis uppkommer ”alla” dessa jobb inom försäkringsbranschen,brandkåren,polisen,SFI och hela invandringsindustrin ! 🙂

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: