Första livstecknet av Johan på två år

ISLAM. För första gången på mycket länge har det kommit ett livstecken från svensken Johan Gustafsson som kidnappades av al Qaida i Mali 2011. En film som publicerats på nätet visar att svensken fortfarande kan vara vid liv.

Det här är första gången som en film med Johan Gustafsson publicerats sedan september 2013. Filmen visar Johan Gustafsson tillsammans med sydafrikanen Stephen Malcolm McGowan.

Sydafrikanen kidnappades samtidigt som Johan Gustafsson i Timbuktu i november 2011. Exakt när filmen är gjord är svårt att avgöra, men med stor sannolikhet är den gjord efter december i fjol, eftersom man i filmen pratar om frisläppandet av fransmannen Serge Lazerviz, som släpptes den 9 december 2014.

Den nästan 20 minuter långa filmen är en noga regisserad och redigerad berättelse. Och börjar med att en maskerad och uniformerad man, filmad nerifrån, förklarar att Saharaöknen är världens största fängelse.”Ett fängelse utan gränser, väggar eller galler som inte går att rymma ifrån” säger mannen.

Jämfört med de andra filmerna som släppts på Johan Gustafsson är den här mer professionell avseende foto och redigering, och innehåller bland annat flera animeringar.

I filmen hävdar kidnapparna att Johan Gustafsson försökte fly, men att han hittades utmattad av törst. Filmer av det här slaget kan utgöra en bricka i förhandlingsspelet. Kidnapparna vill få ut ett budskap för att sätta press på den andra sidan av förhandlingsbordet.

Vad som är tydligt den här gången är att kidnapparna hävdar av att Frankrike spelar en roll för att de två männen ska släppas fria. Kidnapparna hävdar att Frankrike försvårar förhandlingarna, trots att ingen av de kidnappade alltså är fransmän. En anledning skulle kunna vara att man använder de två kidnappade männnen för att på något sätt sätta press på Frankrike som sedan 2013 haft militär närvaro i Mali.

Johan Gustafsson kidnappades av extremistgruppen al-Qaida i Islamiska Maghreb, Aqim. En grupp som finansierar stora delar av sin verksamhet genom lösesummor från kidnappningar. En undersökning av New York Times gjorde i fjol visar att Aqim tjänat mer än motsvarande 700 miljoner kronor på lösesummor sedan 2008.

PK-eliten verkar ha glömt Johan, de har väl nog med manifestationer för eritreanen Dawit Isaak…

7 thoughts on “Första livstecknet av Johan på två år

  1. Pettersson, ”glömt” du vet att våra regeringar inte tror på att prata vitt och brett, Sådant gynnar terroristerna.

      • Q, vad har Mogadishu med detta att göra, regeringen nu och den tidigare tror på att agera diskret, och den taktiken har flera gånger visats sig vara verksam.

  2. Hade han varit kommunist och murvel så hade politikerna slagits om att få honom fri, tidningarna hade haft krigsrubriker och SVT sänt extra. Men nu händer det inte ett skit. Äggstocksministern har nog inte en susning om detta fall. Men 1,5 miljarder årligen till muslimska terrorister gick bra.

  3. Tragiskt men en tydlig varningssignal, undvik länder där dessa grupper härjar. Sverige satsar största delen av statsbudgeten på att ta emot grupper som stödjer Johan Gustavssons kidnappare.
    SVT och övrig lögnmedia har inte rapporerat någonting om J.G. men en otroligt massa om Dawit Isaak. Logiskt ? Nej, men politiskt korrekt!

  4. Han skulle hetat Dawit Isaak istället. Då hade det tagit hus i helvete. Då hade murvlarna varit i extas.

    • Detta är så fruktansvärt sjukt och tragiskt för denna person. Vad är det med våra ansvariga i vårt land? Ingen gör något för en svensk hederlig person som kidnappats av sjuka dårar.

Kommentera