Erik Ullenhag med nya myter


Samhällsmagasinet Neos Paulina Neuding har intervjuat den före detta integrationsministern som listade myter om invandringen på regeringens hemsida, men som själv kritiserats för sitt sätt att räkna på segregationen. Nu har han nytt jobb som Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Ett av Erik Ullenhags mest okonventionella beslut som integrations-minister var att skapa en särskild sida på regeringens webbplats där vanliga ”myter” om invandringen listades och bemöttes.

Sidan finns inte kvar, bortplockad av den nya regeringen, men frågorna kvarstår. Är det regeringens roll att styra samhällsdebatten genom att lista rätt och fel åsikter i kontroversiella ämnen? Och vad var sant och falskt när regeringen exempelvis avfärdade som myt att tiggeriet i Sverige skulle vara organiserat: ”Det finns inget som tyder på att tiggeriet är organiserat eller att det finns kriminalitet bakom”, stod det på webbplatsen, bland annat.

Sommaren före valet 2014 publicerade Dagens Nyheter en notis om att Sandvikens kommun tjänar smått sensationella en halv miljard kronor årligen på invandringen. Sensationellt, eftersom invandringen har beräknats kosta mellan 1,5 och 2 procent av BNP varje år. Arbetslösheten bland invandrare i Sandviken ligger på 30.4 procent.

Likväl skrev Erik Ullenhag, då integrationsminister, på Twitter: ”Ett öppet Sverige handlar om solidaritet men Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet.”

Det visade sig att det revisionsbolag som hade gjort beräkningen bland annat hade räknat stats-bidrag till invandrare som en intäkt för kommunen. Nyheten var en anka, invandringen är sannolikt ingen vinstaffär för Sandvikens kommun heller, och det rör sig defintivt inte om någon vinst på en halv miljard.

En annan myt på regeringens hemsida: ”Sverige anpassar sig till kvinnofientliga traditioner.” Svaret löd: ”Det stämmer inte. Regeringen för en mycket aktiv politik mot de tendenser som finns i Sverige till hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och andra företeelser som strider mot individens rättigheter.”

Sant eller falskt? På Rinkeby torg, uppmärksammat i lokalmedier för att det dominerades av män och för att kvinnor som försökt fika där hade jagats bort. Kommunen i Rinkeby placerade till och med ut rosa bänkar för att kvinnor skulle veta att de hade en plats på torget. Snart satt männen även på de rosa bänkarna. Det är fyra år sedan nu. Då mötte jag en optimistisk Erik Ullenhag, som menade att problemet skulle angripas med en politik för fler jobb, och att fler jobb var att vänta med Alliansens sysselsättningspolitik.

Trots situationen i Rinkeby stod det sedan på regeringens webbsida att det är en myt att det skulle ske en anpassning till ”kvinnofientliga traditioner” i Sverige.

Läs hela intervjun på NEO, för sanningen är att Ullenhag fortsätter att ljuga och sprida myter. ”Myten” Ullenhag påstår att vi inte fått det jättelyft vi hoppas på när sanningen är att vi inte fått något lyft alls, tvärtom är vi på väg rakt ned i avgrunden…2015-06-15_1847


14 responses to “Erik Ullenhag med nya myter

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: