Sverige saknar ansvarsutkrävande

INRIKES. Ansvarsutkrävandet har en svag ställning i Sverige och den som missköter sitt förtroendeuppdrag kan till och med befordras, skriver DN:s Peter Wolodarski i en ledare. Han tar förre statssekreteraren Lars Danielsson som exempel, och menar att han efter tsunamikatastrofen 2004 fick ett hårt socialt – men inte professionellt – straff.

”Tvärtom. I förra veckan utsåg Stefan Löfvens regering honom till ny ambassadör i Berlin – en av de viktigaste posteringarna i UD-systemet. I vilka andra länder hade en liknande befordran kunnat ske?”

Wolodarski skriver att även flera ansvariga i turerna runt Skånepolisens register över romer, fått nya tunga befattningar efter avslöjandet. ”Hur tänker de som håller i utnämningarna? Hur tänker den som blir utnämnd? (…) vi måste börja ta ansvarsutkrävandet på allvar.”

-Pettersson menar att en stor del av felet ligger på socialdemokraterna och regeringen Palme. När vår grundlag gjordes om år 1974, såg socialdemokratin till att göra den meningslös. Viktigast var att införa det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart.

Man inser lätt att något som hundratals riksdagsledamöter och ett dussin ministrar ansett riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gjort, oberoende av färg.

Näst viktigast var att tjänstemannaansvaret togs bort. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden.

9 thoughts on “Sverige saknar ansvarsutkrävande

  1. Håller med Wolodarski för en gångs skull. Men glöm inte tjuvarna på höga poster i Banker och Försäkringsbolag och inom skattefinansierade helt onödiga institutioner / organisationer. – Blev jag registrerad av SÄPO nu?

  2. Javisst är det så, ett av det senaste exemplen är ju
    utnämningen av den kräkande rikspolischefen,först
    gör han ett urdåligt jobb på Försäkringskassan där
    utländska bedragare kan bygga upp falska Assistansbolag
    för hundratals miljoner i stort sätt utan kontroll.
    Men istället för en fet spark i röven ut ifrån en post han
    inte klarar av, så får han en spark snett upp till en ännu
    förmånligare position.? Så fungerar det i Sverige, så
    fungerar vänskapskorruption, klia min rygg, så kliar jag din,

    Inför tjänstemanna ansvsret igen!

    • Skulle ge bra mycket för att få ställa den återstående gärningsmannen, Anna-Greta Leijon, mot väggen och utkräva svar vad i hel..te de tänke på.

  3. Det satt även en sosse i styrelsen som beslutade om Nuon affären Anders Sunström.

  4. Att Sverige saknar ansvarsutkrävande behöver inte betyda att de ansvariga kommer undan… Tvärtom när folket blir uppretat nog och det kommer snart, tar man helt sonika lagen i egna händer och hämnas på den numera väldigt långa listan av förrädare. Ansvarsutkrävandet blir som i andra länder fullt ut dvs det ultimata straffet + konfiskering av tillgångar och förföljelse av anhöriga.

  5. Maud Olofsson Centerpartiet ett ännu värre exempel, körde Vattenfall i botten med Neuon affären, en förlust på 100miljarder kronor och belönas med hög pension från Svenska staten!

Kommentera