Det tredje världskriget har börjat


Det tredje världskriget är redan här. Det utspelas mellan västvärlden på ena sidan och terrorgrupper och IS på andra sidan – och det kommer bara att eskalera. Det menar freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell och professor i underrättelseanalys. – Vi befinner oss i något som bäst kan förstås som ett världskrig.

2015-06-07_1705

Wilhelm Agrell, professor i underättelseanalys och Kristian Gerner, historieprofessor, är överens om att de konflikter vi nu ser runt om i Mellanöstern, Nordafrika och terrordåden i Europa bör benämnas som ett världskrig.
”Det pågår någon form av globalt krig, men inga krigsförklaringar mellan stormakter”, uttryckte Kristian Gerner det i programmet Filosofiska rummet i P1.

Wilhelm Agrell resonemanget. – Vi befinner oss i något som bäst kan förstås som ett världskrig, men vi ryggar tillbaka för den benämningen. Vi har nämligen en föreställning att historien ska återupprepa sig på ett särskilt sätt – att det ska bli uppenbart för alla att världskriget har börjat. Men det här är annan typ av konflikter än vad vi känner till. Det man känner igen från andra historiska skeenden är att gradvisa processer är svåra att upptäcka, de kommer smygande bit för bit.

Wilhelm Agrell menar att vi befinner oss i ett tidigt skede av en konfliktprocess, som kommer att eskalera och spridas geografiskt. – De konflikter vi ser kommer att fördjupa, spridas och förändras, på ett sätt som är omöjligt att förutse.

En del i spridningen har att göra med att USA:s roll som världspolis är kraftigt försvagad. – FN-systemet och de olika USA-ledda koalitionerna har mindre förmåga att hantera de här konflikterna än vad man trodde för 15 år sedan. Anledningen är att USA har fört två misslyckade krig och sannolikt är på gång med ett tredje. Det är inte så längre att den store sheriffen kommer in och skjuter tre skott i taket, så packar man ihop alla talibaner och flyger dem till Guantanamo.

Potentialen i de kommande konflikterna beskriver Agrell som ”explosiv”.
– Tidigare har det handlat om geografiskt avgränsade konflikter, som västvärlden inte behövt intressera sig för, som Rwanda till exempel. Men nu har vi hela den så kallade resandeproblematiken, bland annat.

– Då talar vi om terrordåd, men det kan i förlängningen också handla om inre stabilitet i europeiska länder som vi uppfattar som stabila och säkra. Om den islamiska staten skulle slå rot i västländer, skulle det skapa konflikter som är av ett annat slag än enskilda terrordåd.

Kan man anta att kriget – även om det börjat otraditionellt – kommer att utvecklas som ett vanligt krig? – Ja, det finns en betydande risk. Den här typen av fragmenterade konflikter utlöser vid en viss punkt underliggande konflikter mellan stater. Iran är ett exempel – ett iranskt-arabiskt krig ligger bara ett par steg bort i en pågående konfliktprocess.

Kommer fler stater att dras in en efter en? – Med stor sannolikhet, ja. Det skulle vara osannolikt om inte så skedde.

Wilhelm Agrell tror att situationen i Mellanöstern ser dramatiskt annorlunda ut tio år fram i tiden.
– Vi kan inte föreställa oss vad som ska hända. Det är för många steg, där ett antal steg skulle te sig som osannolika. – Men vi kan förutspå magnituden. Magnituden kommer att bli kraftig, det är svårt att se något annat. Och det här är tilltagande snarare än avtagande.

-Pettersson ser en enorm skillnad mot andra världskriget. Det började inte i september 1939 som det står i historieböckerna, då var det ett lokalt krig. Världskrig blev det först senare. I oktober 1938 ockuperade tyskarna delar av Tjeckoslovakien och Japan hade varit i krig med Kina sedan 1937 men det brydde sig inte många om i väst, men framförallt släppte ingen frivilligt fientliga trupper över gränsen som Sverige gör idag och inte nog med det, vi betalar dessutom uppehållet för dem…

Schweiz övar för muslimska upplopp i Europa


23 responses to “Det tredje världskriget har börjat

 • ”jag ser inget stopp” | Petterssons gör skillnad

  […] -Pettersson säger att det måstes stoppas, för det tredje världskriget har börjat… […]

  Gilla

 • Naivtive

  Om vi backar tillbaka till nov 2009 så inser den intressante danske fängelse psykologen Nicolai Sennels hur det tredje världskriget skulle gestalta sig.

  Vi såg nyss hur 2 muslimska bröder under tre dagar lamslog mer eller mindre hela Frankrike och höll 83 tusen poliser sysselsatta.

  Den dagen kommer när islamisterna organiserat sig så pass att de avlöser varandra med samma strategi som i Paris. Det är lätt att inse hur snabbt ett samhälle kommer att krokna under den ansträngningen.

  http://imittsverige.blogspot.se/2009/11/nicolai-sennels-tredje-varldskriget-sa.html

  Gilla

 • angelicaplacet

  Ja,tänk vilket förskräckligt öde som väntar oss.

  Gilla

 • Erik

  Finns det någon jihadistisk grupp som inte fått vapen och träning och pengar och hjälp från USA vid något tillfälle?

  Gilla

 • Tony

  Konstarterar bara att Schweiz och Sverige som varit
  två neutrala länder, och haft många andra likheter,
  idag går helt olika vägar, medan Alplandet jobbar för
  sin befolkning gör idioterna här i Sverige tvärtom,
  här jobbar man för importerad befolkning och mot
  sitt eget!

  Gilla

 • Oh yeah

  Knapp edra hander och be Putin om hjalp. Obama ligger pa alla fyra och tar emot. Comprende.

  Gilla

 • Stefan K

  Med största säkerhet finns många av dessa krigshetsare redan i Europa och inte minst Sverige. De ansvariga har skrikit islamofobi alldeles för länge och nu står vi inför ett hot av sällan skådat slag, eller som JÅ varnade för redan för flera år sedan. Islam är det största hotet mot Europa sedan 2:a världskriget.

  Det värsta är att 7-klövern vet om det här, men som alla vet är det viktigare att hålla SD utanför än något annat.

  Varje dag anländer tusentals människor från muslimska länder till Europa, glöm inte det. Det räcker att 1% av dessa har en grumlig agenda med sig, så talar vi om hundratals varje vecka.

  Gilla

 • Grune

  Det är dags att plocka ut politikerna d.v.s. SVERIGEDEMOKRATERNA från riksdagshuset och sedan spränga det.

  Gilla

 • Argus

  Den rådande situationen är nästan uteslutade USA:s fel. Man började beväpna Mujaheddin i Afghanistan för att jävlas med Sovjet. Mujaheddin blev sedermera al-Qaida och tackade för stödet genom att spektakulärt ta livet av fler än 3.000 människor.

  Sedan lämnade man fältet fritt i Irak och Libyen gonom att ta bort det totalitära maktskiktet och försökte göra samma misstag i Syrien. Nu behöver vi samla alla motkrafter mot islamisterna och då duger det inte splittra motståndet genom ett pseudokrig med Ryssland som inte minst har mångårig erfarenhet av islamister inom landet.

  Gilla

 • eva

  Det är på tiden att man plockar fram sin gamla Nostradamus……

  Gilla

  • Zorro

   Nostradamus profetia spådde redan på 1500 talet, att muslimernas utbredning resulterar i ett tredje världskrig, och att ”Nordmän” kommer att fördriva och utrota islamismen. ”När norra polens folk sig förenat, är fruktan stor i öster”.

   Gilla

   • Naivtive

    Nostradamus är spännande men man behöver inte vara spåman för att inse att ”när” nordmännen förenar sig så har stenkastare inte så mycket att sätta emot.

    Nordmännen behöver dock få nordkvinnorna att bestämma vilka hingstar de vill rida med, norr- eller söderut?

    Gilla

 • jgarn

  Vad skall vi svenskar göra, trojanerna, muslimerna, är redan här. Kriminella politiker (7-klövern) har lagt ner vår försvarsförmåga. Svenska män är feminiserade av det kulturmarxistiska hydet. Kvar finns vissa delar av hemvärnet, skytterörelsen och jägarkåren. Jag uppmanar er att samla på er så mycken utrustning ni kan få tag i. Jag hoppas att SD snarast tar över makten och leder Sverige på rätt väg.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Kan det vara så,att denne Agrell är en av de senare tillkomna,bland Petterssons läsekrets ? Detta hot har ju bloggen sen åratal insett,och öppet varnat för dagligen !
  Personligen till den höga grad,att jag som gammal antikommunist nu ser en event.nödhjälpare i Ryssland för säkerställande,av vårt sjunkande lands fortbestånd.
  Eftermälet för Chamberlain var/är inte nådigt,men jämförbart med dagens moderna digitala samhälle en flugskit på väggen,i förhållande till nutida västliga naiva/ infantila politiker !

  Gilla

 • Synonymen

  Då är det fantastiskt intelligent att som Stefan Lövfen fylla landet med våldsamma och svagbegåvade muslimer.

  Men att anklaga näsmonstret Löfven att vara intelligent gör sig inte i finare salonger. Han är den dummaste statsminister Sverige haft.

  Reinfeldt var den elakaste.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Ja, Pettersson har helt rätt. Den 1 september 1939 svarade Tyskland på extrema provokationer mot den mycket stora tyska populationen i det nybildade (efter första världskriget) landet Polen.

  Tyskland gick mycket riktigt in i Polen, som svar på i det ögonblicket fabricerade angrepp på tyska intressen och tyska medborgare i Polen. Det var lugnt i Europa. England svarade med att förklara Tyskland krig några dagar senare.

  Inte förrän på våren ett halvår senare började kriget märkas mer i Europa. Frågan är, VAR i tidsfasen är vi nu? Är det skärmytslingarna i Polen våren 1939 som vi ser…?

  Gilla

 • Mimi N.

  Vi ligger redan i muslimska snaran, det enda kvar att göra är att den dras åt. Och de rödgröna i regeringen ser till att det ska ske snart.

  Gilla

 • Geronimo!

  Det tredje världskriget är här och landsförrädarna i sjuklövern har valt sida!

  Gilla

 • Lena

  Det har i vart fall startat med en afrikansk ockupation !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: