Vänsterledaren orolig för Nato-övning

FÖRSVAR. Amerikanska B-52-bombplan som övar i Sverige, blev för mycket för vänsterns partiledaren Jonas Sjöstedt. Ett stänk av Vietnamn, anser han. 

2015-05-23_0912

Sjöstedt pekar på den Natoledda marinövningen Baltops 15 som genomförs den 5-20 juni. Då kommer amerikanska B-52-flygplan ur det strategiska bombflyget att öva minfällning. Marinsoldater kommer även att öva landsättning från havet mot Ravlunda skjutfält i Skåne med brittiska, amerikanska och polska trupptransportfartyg.

– Jag har starka minnen av terrorbombningarna av Vietnam och bombningarna av civila mål. Det känns olustigt att vi ska öva med dem. Jag uppfattar det som förestår som en del i anpassningen till Nato, och det utan öppen debatt, säger Jonas Sjöstedt.

Tor Jonas Sjöstedt är född den 25 december 1964 och Vietnamkriget slutade den 30 april 1975. Jonas var alltså drygt tio år när kriget slutade och det reser vissa tvivel om hur starka minnen han har av detta.

Sjöstedt har ljugit för Pettersson tidigare – Kommunisten i New York bor nu på Östermalm

B-52-planen kan utrustas med kärnvapen, påpekar Sjöstedt vidare, och uttrycker sitt ogillande även i den frågan.

-Pettersson anser att man får tycka vad man vill om B52 och Nato-övningar i Sverige men det vore nog på sin plats att vara lite orolig för ryssarnas övningar också…

Baltops 2015 har i år ett stort deltagande med 17 olika nationer, cirka 4 500 man, ett 50-tal fartyg, 50-tal stridsflygplan och helikoptrar, en ubåt (polsk), tio stridsbåtar och ett flertalet fordon.Sverige deltar med enheter ur Amfibieregementet, Tredje sjöstridsflottiljen, Blekinge flygflottilj, Marinbasen och Luftsstridskolan. Övningen leds det här året av USA samt Nato och bedrivs i Östersjön och på strandnära områden i södra Sverige, Danmark och Polen.

Under ett av momenten i övningen kommer amerikanska B-52:or öva minfällning från låg höjd för att skydda flanken för den landstigningsövning som genomförs av amfibiestyrkor vid Ravlunda skjutfält. Minfällningen på svenskt territorium är simulerad, därefter kommer övningsminorna att fällas i ett område nära Bornholm, på danskt territorium, så att personalen i flygplanen får öva fällningsprocedurer, säger Karl Engelbrektson.

Landstigningen kommer att ske med svenska, finska och amerikanska landstigningsbåtar samt brittiska och polska trupptransportfartyg och skyddas av stridsflyg från USA och Sverige samt danskt amerikanskt och brittiskt fartygsartilleri. B52:orna kommer från USA, fäller minorna och återvänder.

Utöver Sverige, deltar Finland, Danmark, Norge, Belgien,Kanada, Estland, Lettland, Litauen, Frankrike, Tyskland, Georgien, Nederländerna, Polen, Turkiet, USA och England.

B-52 bomplanet har en imponerade bakgrund. Det första planet togs i bruk 1955 och det planeras att användas minst till 2050. Det vill säga 95 år.

32 thoughts on “Vänsterledaren orolig för Nato-övning

  1. När man ser objektivt på USA:s agerande i Mellan Östern har de mest skapat kaos där.
    När USA planerade kriget mot Irak, Egyptens president Mubarak uttalade att nu finns det inga Al Qaida i Irak men om USA går in där kommer det att finnas i tusental. Mubarak var tidigare Air Marshal och kunde Mellan Östern men naturligtvis USA lyssnade inte men Mubarak fick helt rätt.
    Saddam var sunni och hans militär och polis var också sunni, den regering som USA skapade i Irak var shia och Saddams militär och polis blev arbetslösa utan inkomster och ingen möjlighet att få något jobb.
    Den här militären och poliser bildade en motståndsgrupp till shia regeringen som de ansåg diskriminerade sunni, den gruppen växte och kallade sig sedan IS.
    De som är kärnan i ISIS är tidigare officerare och poliser från Saddams militär, därför är det också många som gått över till ISIS av Irakiska militärer.
    ISIS har tagit mycket vapen som USA försedd Irak med, som de helt enkelt stulit.
    Nu har ISIS spridit sig till Syrien och Libyen, som det kommer att bli stora problem med och flyktingkatastrofen endast växer.

    • Inte omöjligt att EU går in med marktrupper i Syrien, det kommer sådana signaler från Storbritannien….vi får se om det blir tillsammans med USA. En lösning på konflikte måste komma, gissar att det är oacceptabelt att IS exempelvis skulle störta Assad i Syrien. Europa kommer att få vissa problem med Grekland som inte kommer att kunna betala sina skulder men det kommer inte att påverka detta. Det blir intressant att se vad som kommer framöver, vi får se….

      • Det blir motsägelsefullt därför USA hade från början som motiv att störta Assad som också EU länderna ansåg.
        Att USA och Nato skulle gå in med marktrupper är nog osannolikt därför det skulle göra saken värre.
        Konflikten i Syrien kan ses som en religiös konflikt, Assad som styr landet tillhör shia och har stort stöd av Iran som är shia, majoriteten i Irak är shia samma sak i Libanon som också står nära Syrien. Rebellerna och ISIS tillhör sunni som även Saudi gör.
        Om Iran skulle gå in med trupper i Syrien förändras alltsammans, Iran har 1 miljon man vältränade soldater, men någon inblandning av iranska trupper i Syrien skulle inte accepteras av USA och dess allierade.
        Vad gäller Grekland de måste lämna Euron och gå tillbaka till sin egen valuta, Grekland blir ett stort turistland om de har en egen valuta och även lätt industri som de kan konkurrera med.
        Ett stort misstag med att Euron infördes, den kommer inte att bli tillåten att konkurrera med US dollarn, därför fanns ingen större orsak att införa Euron.

      • En orsak att Euron infördes kan vara att efter sammanslagningen av Östtyskland med Västtyskland, som många EU länder var emot, ansåg man att Tyskland kommer att bli helt dominerande och med en gemensam valuta skulle Tyskland neutraliseras.
        Följden blev att Tyskland fick en mycket låg valuta genom Euron, som ökade dess konkurrenskraft därför de har en mycket effektiv industri.
        Länder som Grekland, Portugal, Spanien, Italien och Irland fick stora problem, därför de kan inte konkurrera med norra Europas industriländer.
        Det är Tyskland som blev den stora vinnaren med Euro valutan.

    • I juli 1988 blev Iran Air 655 passagerarplan nedskjutet av en amerikansk kryssare som låg inne i Persiska viken.
      Det fanns 290 passagerare ombord på planet och samtliga omkom därav 66 barn.
      Iran hävdade att det var en medveten nedskjutning, planet gjorde dagligen den här flygningen från Therean till Dubai.
      Khomeini uttalade att nedskjutningen skulle hämnas.
      Den 21 dec Pan Am flight 103 störtar över Lockebie där det framkommer att det var genom en bomb på planet. Alla passagerarna 243 personer omkom därav 189 var amerikaner.
      Bombdådet beskylldes på Libyen men förnekades av
      Gadaffi, mycket stränga sanktioner sattes på Libyen som tog på sig dådet och betalade ett stort skadestånd för att slippa sanktionerna enligt Gadaffi.

  2. Oroligheterna i Ukraina började med att det var demonstrationer i Kiev och det propagerades för att Ukraina skulle bli medlem i EU och Nato, det var USA agenter som propagerade för det och många i Ukraina hängde med.
    Men Ukraina är ett mycket korrumperad land och det är EU som bestämmer om de skall bli medlem, med uttalande om att Ukraina kunde bli Nato medlem, skulle göra att Ryssland förlorade den viktiga flottbasen Sevastopol på Krim, naturligtvis måste Ryssland reagera.
    USA accepterade inte heller några ryska baser på Cuba, som var helt rätt.
    Alltsammans var en provokation från USA mot Ryssland att Ukraina kan gå in i EU och bli Natomedlem.

  3. USA hade som motiv att få sanktioner mot Ryssland och det gjordes med oroligheter i Ukraina, Ryssland och Iran stöder Assad regimen i Syrien som går emot USA:s intressen.

    • …och mellan Ryssland och Georgien och mellan Ryssland och Baltikum och mellan Ryssland och Kina och mellan Ryssland…jävla USA…

  4. Men pajasen har inget emot att Ryssland över anfall mot den Svenska kusten? Att Sverige knappt har något försvar idag, och att vi inte har varit i krig på över tvåhundra år är inget som kommunisten Sjöstedt bryr sig om, nej hans bekymmer består i att Nato samarbetar med vissa östersjö -länder,” fredsälskaren Putin” är inget bekymmer i Sjöstedts värld!

  5. Vietnamkriget var en tragedi på många sätt, tog slut 30/4-1975, då var Rickard Nixon president i USA. Det bildades en rörelse i Sverige mot Vietnamkriget och de som ingick i denna rörelse var på vänsterkanten, haschrökare, flummiga, de klädde sig som sopor, kvinnorna i näbbstövlar och ofta med ett märke ”Kärnkraft – Nej tack”, på kappan…Olof Palme kom med sitt hyckleri om solidaritet och jämlikhet och här kom startskottet för ”massinvandringen”….U-hjälpen osv.osv. ”Världssamveten” gjorde karriär i Sverige genom att prata om andras lidanden drogs Sverige in i allsköns skit….
    Idag har vi en allvarlig situation i Europa…..Vi vet inte Rysslands avsikter, de har dock rustat sig till tänderna, de skulle kunna inta Gotland på några timmar tack vare att alliansen varit på väg att lägga ner Sveriges försvar med stöd av Socialdemokraterna. Sverige måste rusta upp försvaret samt satsa på elitförband inom polisen som måste få särskilda rättigheter att termminera terrorister vid eventuella terrorattacker av muslimerna. De hör hemma i muslimska länder, Sverige är inte de och de som inte vill anpassa sig måste ut!
    Självklart ska Sverige med glädje delta i denna övning och det gäller att se det positiva, det är kul med B 52:or, otroligt att de fortfarande används.

  6. Rumänien var medlem i Varsavapakten. Nato och hela västvärlden var public enemy nr.1 ! Skrattretande !!

  7. Pettersson:
    Jag var tonårig under kalla krigets tider. Redan då insåg jag att det – i själva verket – var ren propaganda. Vi hade fått ett nytt skolämne: ALA (Apararea Locala Antiaeriana = lokala Luftförsvaret) – löjligt att öva genom att höra fejkade luftlarm och gömma oss under skolbänkarna!

    Under kalla kriget kände man till en viss underförstådd överenskommelse: ”Angrip mig inte om du inte vill bli angripen”. Det var som en balans mellan stormakterna. Nu är Islam den enda största makten och ledarna av Europas stater kuvar under ökengudarnas avskyvärda, obscena makt. Man är rädd om egna huvud – de kan ju falla under svärdet – bokstavligen. Är det humanitarism, skräck eller dumhet?

  8. Varför inte öva bombfällning på Rosenbad? En B-52 räcker för att göra rent bord. Problemet ter sig logistiskt, svårt att få alla statsråden att samlas på en gång. De far och flyr omkring i andra länder, kanske det känns bättre med tanka på hemmasituationen!

  9. Nästa stora olycka för kommunisten blir om han sätter gåsleverpastejen i halsen.

  10. Övningen genomförs för 43:e gången varav Sverige har deltagit vid 23 tidigare tillfällen. Skillnaden är att ryssarna börjat uppträda som de gjorde under kalla kriget.

    • Och Nato upprustar allt närmare den Ryssland gränsen. Kalla kriget har börjat igen.

    • Brukar inte bemöta dig Pettersson…I detta fall vill jag dock påpeka, att en sådan enorm manöver som nu planeras,har aldrig tidigare skett över/i Sverige !
      Samtidigt vill jag informera dina läsare om,att sedan krisen i Ukraina inleddes,p.g.a. av EU`s utvidgningsplaner har c:a 250 fiktiva anfall, invid och mot ryska gränser,skett från NATO-sidans länder.Några av dem på endast ett hundratal meter från gränsen !
      Kan i detta fall tipsa dina läsare,att titta på Russia Todays nyhetssändningar som visar vad som sker i de Baltiska staterna.
      Även om denna sändare är en av Putins,ljuger inte bilderna av den upprustning av land,sjö och luftvapenkrafterna som sker/skett.

  11. Ett land har alltid en armé. Sin egen eller någon annans.
    Förstår inte vad Sjöstedt klagar om när han bidragit till slakten av svenska försvaret.
    Vad hade han väntat sig?

  12. Jag undrar om inte Palmes kritik mot USA vid Vietnamkriget mest var ett sätt att stärka det egna partiet. I själva verket så har alltid Sverige tillhört USA. I och med att vi skurit ner svenska försvaret under lång tid och investerat detta i flyktingar som USA producerat så har vi ju tvingats med i Nato och svenska folket kan känna sig överkörda i vanlig ordning. Vi är alltså med i Nato nu?

    Så är det och då är det inte längre svenskarna som bestämmer i vårt land och det är ju inte direkt någon nyhet.

    Men resultatet av detta kan mycket väl bli en upptrappning av det osäkra läget i Europa. Det bästa för USA är ju naturligtvis att inte ha krigen och terrorismen på hemmaplan. Utan helst i Europa och Mellanöstern.

    Kryptomuslimen Barack Obama misslyckas ständigt med att slå tillbaka ISIS.

    Är det inte i själva verket på det sättet att han vill att de skall lyckas?

    Men helst inte i USA såklart.

    • Sverige har alltid vänt kappan efter vinden.. Sedan 1945 blåser det västlig vind över landet.Vi har m.a.o. blivit en marionett,(liksom vissa andra Europeiska länder) och lydstat till USA !
      Att sedan Absurdistan PK-press lydigt slår upp stora rubriker,när ett ryskt plan flyger i internationellt luftrum (visar bara),att man vill förleda sina läsare i rätt riktning ! Sensationsreportage…
      Om man nu vill påstå,att landet håller en neutral riktning undrar jag varför man idkar manövrar med ena sidan,men aldrig med den andra ?
      Som absolut absurdskt uppfattar jag,att USA`s B-52 bombare skall medverka vid en militär landstigningsmanöver av NATO-trupp,vid Ravlunda skjutfält i Skåne.Tänk vilket rabalder det skulle blivit,om vi samövat med ryska trupper !!!

  13. Övning Nato eller annat land? Nej vad Svensk befolkning bör vara rädda för är sju klövern och deras gäst parasiter som kommer från krigsländer. Landsförrädarna i sju klövern vill byta ut de som bor i Sverige till folk från krigsländer, troligen vill de ha krig i Sverige för att ta bort uppmärksamheten på alla de mycket grova stölderna de gjort från den Svenska befolkningen. Sverige kommer troligen aldrig kunna bli normalt igen.

  14. Natoövningarna är en provokation mot Ryssland. Ju mer samarbete vi har med Nato ju större risk är det att Ryssland angriper Sverige. Sverige är ju ganska tydliga med vem man anser vara fienden och man vill gå med i Nato just för att kunna ge Ryssland på käften. Kommer bli mer spänt i framtiden.

    • Största risken med ryssarna är att inte ha militära övningar och samarbete med Nato. Om vi inte visar militärt styrka och försvarsvilja så börjar Putin att drömma om Östersjön under Ryssland.

    • Sverige borde ha ett eget försvar och även värnplikt, som är uppfostrande och integrerande, sedan är det viktigt att Sverige kan utveckla eget militär material som också kan exporteras.
      Det finns en doktrin som alltid funnits, om det skulle bli ett skarpt läge står inte Sverige ensam.
      Att vara medlem i Nato kostar stora pengar är inte gratis, att lägga ned försvaret som har gjorts var ingen bra ide.
      Att ersätta den med någon dialog som varit MP ide sådant håller inte, det är att tänka med hjärtat som tycks ha blivit populärt bland vissa svenska politiker.
      Om exempelvis Iran inte hade haft ett starkt försvar hade det landet sannolikt blivit attackerat, med massor av döda.
      USA har gjort scenarier att om de startade krig mot Iran kommer de att förlora, därför har något sådant aldrig kommit på deras bord.
      Den här stora Natoövningen är en provokation mot Ryssland och ingenting annat.

Kommentera