Villkorlig dom men ingen utvisning för pantbedragare


MELLERUD. Under måndagen hölls rättegång mot den man som åtalades för grovt bedrägeri då han misstänktes ha förfalskat koder på pantburkar. Domen avkunnades på eftermiddagen och tingsrätten meddelade villkorlig dom och böter.

Åklagare Petter Lundgren yrkade på grovt bedrägeri, förberedelse till grovt bedrägeri, skadestånd på 120 000 kronor och utvisning från Sverige. Åklagaren ansåg även att brottshandlingen var systematisk och svårupptäckt och att den därför skulle räknas som grov.

Enligt åtalet ska mannen börjat förfalskningen redan 2013 genom att klistra på falska streckkoder, så kallade EAN-koder, på pantburkar och pet-flaskor. Mannen ska sedan ha fortsatt i april 2015. Till sin hjälp ska han ha haft en skrivare, bläckpatroner och klisterlappar.

Åklagaren kunde dock bara bevisa att förfalskningar skett vid det senare tillfället. Till bevisningen hördes ett antal vittnen och bilder från övervakningskameror fanns tillgängliga.

Den misstänkte gärningsmannen greps i samband med att han pantade burkar. Just då hade han pantat 95 stycken enkronorsburkar med påklistrade koder, detta enligt polisens förundersökning.

Summan som att mannen kommit över på detta sätt är 120 000 kronor. En uträkning som baseras på Ica-butikens uträkning, att mannen pantat burkar för 400 kronor i 300 dagar. En uträkning som inte går att lita på enligt mannens advokat Sven Save.

– Det förutsätter att min klient pantat för 400 kronor varje dag i 300 dagar. Det finns inget som styrker det. Jag kräver ett resonemang och en uträkning som är säkrare än så, sa han i sitt slutanförande.

Den åtalade mannen erkände sig dock skyldig till att ha pantat falska pantburkar vid fem tillfällen från den 17 april 2015. Vid samtliga tillfällen ska mannen ha pantat burkarna på Ica Kronan i Mellerud.

Efter en kort överläggning kunde tingrätten med rådman Niklas Johannisson meddela domen. Mannen dömdes till villkorlig dom för bedrägeri av normalgraden och böter men eftersom mannen suttit frihetsberövad i en månad kvittades det.

Mannen dömdes också betala ett skadestånd till Returpack Sverige AB på cirka 1 700 kronor. Tingsrätten meddelande att mannen omedelbart skulle försättas på fri fot. Åklagarens yrkande på utvisning ogillades.

Ttela


One response to “Villkorlig dom men ingen utvisning för pantbedragare

  • ossie

    Måste ju ligga ett jäkla jobb bakom att samla burkar fixa koder klistra på gå och panta. Dumskalle som pantar mängder på samma ställe de måste ju se att det finns massor av falskburkar när de tömmer. Undrar om timpengen blir så värst hög skattefritt förstås.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: