Kristna, världens mest utsatta grupp?

Det talas inte mycket om det, särskilt inte i Sverige, men förföljelsen av kristna ökar runt om i världen.

Den internationella missionsorganisationen Open Doors publicerar årligen en lista över de kristnas situation i världen. Den här kartan visar var i världen kristna har svårast att utöva sin religion och kartan talar sitt tydliga språk.

Skärmklipp

 

Nordkorea toppar listan, men i Nordkorea är det många som lever farligt, såväl troende som personer som inte faller landets styrande i smaken. Annars är det i muslimskt styrda länder eller länder där islamistiska terrorgrupper fått fotfäste som kristna lever farligast.

Open Doors har mellan november 2012 och mars 2014 registrerat incidenter mot kristna som direkt kan härledas till religiösa motiv.  Bl.a. dödades 5 479 personer p.g.a. sin kristna tro, 13 120 fall av olika brott riktade mot personer p.g.a. deras tro och inte mindre än 3 641 kyrkor och andra byggnader förstördes av samma motiv. Kan verka banalt när man tittar på vad muslimer gör mot andra muslimer i muslimska länder, men det talas tyst om de kristnas situation och inte minst då i Sverige. Nämnas ska att fördrivningen av kristna i länder som Irak, Syrien och Turkiet inte är medräknat.

Våldet mot kristna sprider sig säger Frans Veerman, chef för World Watch Research Team, och tillägger att islamistisk terrorism är den enskild största faktorn som ligger bakom de kristnas allt mer utsatta läge.

Nästa gång ni stöter på er lokala präst eller råkar möta vår nya ärkebiskop, kanske ni försynt kan fråga varför de inte påtalar detta i debatter och i söndagsbönen.

Källor: World Watch List 2015

World Watch Violence List

Open Doors

 

9 thoughts on “Kristna, världens mest utsatta grupp?

  1. Till och med många här på bloggen gillar ju att håna vår kyrka, Svenska kyrkan.

  2. Och ALDRIG har Svenska Kyrkan ringt i klockorna för mördade kristna….däremot när Stefan Jakobsson, Svenskarnas Parti håller tal, – har han skurit av huvudet på någon kristen??

  3. Sverige är nästa kandidat på denna lista. Det kommer landsförrädarna i 7-klövern, slaskmedia och 87orna se till.

  4. Men jag ser inte SverigeSTAN på kartan ? Vi har fått en stor församling muslimer i Sverige, inom kort är är det bara tillåtet att vara muslim.

Kommentera