Stäng

Facken tappar

Inte sedan 1959 har fackförbunden haft så dålig anslutning som idag.

Knappat 1,5 miljoner löntagare är idag anslutna i något av LO-förbunden, den lägsta siffran sedan 1959. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gör som sina föregångare, skyller på annat än sin egen verksamhet. Alliansregeringens a-kassehöjning, bemanningsföretagen, de färre jobben etc. och det ligger säkert en del i detta, men…

…eftersom jag själv jobbar i ett yrke under LO-flagg och umgås med vänner där de flesta gör detsamma, så vet jag hur tongångarna går. Jag har själv lämnat facket, liksom en del av mina vänner och några bekanta har inte ens brytt sig om att ansluta sig. Några orsaker jag hört nämnas är de som följer nedan.

 • Den osynliga kopplingen till Socialdemokraterna. Även om kollektivanslutningen till S upphörde 1978 finns fortfarande starka kopplingar mellan LO och partiet. Det märks inte minst i valrörelserna och i facktidskrifterna. Trots att inte ens hälften av LO-kollektivet röstar på S väljer man att fortsätta den osynliga kärleksaffären.
 • Många upplever att facken inte hjälper till när behoven är som störst. Ett exempel är när Partnertech i Åtvidaberg sade upp anställda i början av 2000-talet. Jag minns själv hur anställda var rasande på facket och minnet av den gråtande kvinnan har etsat sig fast och inte minst hennes ord. ”Jag har varit med i facket sedan jag var 20 år och första gången jag behöver hjälp så sviker dom”. Orsaken var att företaget valde att säga upp folk som var eller som just kommit tillbaka från en längre tids sjukskrivning, nästan uteslutande äldre kvinnor och detta var något de fackliga representanterna försvarade.
 • Flera LO-förbund sparkar idag ut fackliga förtroendevalda som råkar stödja det parti som är näst störst bland LO-kollektivet och som tar flest väljare från just S. I detta fallet vet jag att många arbetskamrater sympatiserar mer med de utsparkade än med facket.
 • Facken har inte kämpat tillräckligt för att förhindra verksamheter att flytta utomlands. Flera hundratusen industrijobb har försvunnit den vägen de senaste decennierna.
 • Facken är heller inte tillräckligt drivande för att hindra lönedumpning i form av utländsk arbetskraft som kommer till Sverige och jobbar för både sämre villkor och lägre löner. Fråga arbetslösa långtradarchaufförer och byggnadsarbetare vad de anser.
 • Fackpamparna anses av många vara personer som svikit sina ideal och som hellre vältrar sig i höga löner, lukrativa förmåner och flärd.
 • Anställda idag känner inte samma behov av att ansluta sig som förr, då företagen inte var bundna av samma regler som idag och när insynen inte var lika transparent.
 • Fackens maktfullkomlighet, senast illustrerad av det den fackliga blockaden mot det lilla bageriet Ingeborgs i Linköping.

Detta är sju punkter som återges när man pratar med kollegor och vänner som inte ser facken som en nödvändighet. Det finns säkerligen fler och kanske du själv kan peka på något. De som intervjuas i SVT:s artikel berättar sina versioner och de är sannerligen inte ensamma.

Det är ingen tvekan om att facken gjort och gör en hel del nytta, men det är hög tid att LO och deras förbund börjar idka lite självkritik.

Källa: SVT

16 reaktioner på “Facken tappar

 1. Ja snart är vi alla låglönearbetande och dessvärre i en dålig miljö, där står vi ensamma och ingen lyfter ett finger för att hjälpa oss.

 2. Finns ABSOLUT ingen anledning vara med i facket om du inte planerar sluta efter ett år. Kan du vara med för att få deras extrabidrag i ca 200 dagar.
  Blir det tvist så är det ändå Arbetsmarknadsdomstolen som bestämmer.
  Gäller även att inte vara med i Hyresgästföreningen. Hyresnämnden som avgör.
  Har någon hört fack permittera i sin egen organisation? Inte jag.
  Stor koloss som hittar på regler för att försvåra anställningar.
  Dem kan använda sina pengar till utbilda och bygga egna bostäder till sina arbetare.

 3. Facket diskriminerar SD anslutna, det är ok att vara medlem men inte propagera för SD…-demokratiskt?
  Slösa inte pengar på fackpamparna MEN var med i A-kassan! En yngre person kan använda pengarna bättre, ex sparande till pensionen eller i en investeringsfond.

 4. En fackförening är ingenting annat än förtäckt utpressning! Och på något (vänster)vis har dom lyckats ”legalisera” denna kriminella verksamhet, som något legitimt och hjärntvättat befolkningen till att tro att det är något som vi behöver! Det är inte många år sedan arbetare tvingades gå med i fackföreningen! Vägran möttes av både kränkningar, hot och våld. Ren beskyddarverksamhet alltså, exakt samma metoder som maffian använder sig av världen över!
  Deras senaste påfund är spionverksamhet. Här utbildas spioner som skall registrera och rapportera avvikande åsikter när det gäller massinvandringen till Sverige. Arbetskamrater, släkt och vänner, grannar, ingen kommer undan, alla skall nagelfaras och rapporteras till myndigheterna! Och dom har till sitt förfogande en organisation som är gigantisk och mycket större och effektivare än Staci varpå sin tid! Stasi hade som mest 81.000 anställda, svenska fackföreningar har flera hundratusen och är långt mer sofistikerade och välorganiserade! Och till sin hjälp har dom också hela den korrupta svenska mediavärlden!
  Janne

 5. LO förknippas i allt högre grad med gammal sovjetisk tankeförbudsmentalitet så det är inte så konstigt att folk inte vill bli förknippade med dem. Man behöver alltsom oftast inte facket ändå. De styrs av sina ”värderingar” mer än viljan att hjälpa enskilda medlemmen. I alla fall är det min erfarenhet av Transportfacket, vilket var orsaken (förutom att det var så löjligt dyrt) till att jag gick ur.

 6. Detta ser jag som helt naturligt. Varför skall fattiga arbetare vara med och betala fackpampars överlöner. Vad tjänar LO basen själv? Säkert omkring 100.000. Sen dessa jättefack typ SKAF gör ju väldigt lite för sina medlemmar. Dåliga löner. Dålig arbetsmiljö tex. för domanställda inom äldrevården. Någon strejk törs dom inte heller ta då deras partivänner styr i kommuner o landsting. Kanske ett lokalt fack på varje arbetsplats vore en modell att pröva i framtiden. Medlemen har ju ingen makt alls längre. Vi gumman o jag är nyblivna folkpensionärer och hade inte en tanke på att vara kvar i våra fack. Betala 52 kronor i månaden och få förmånliga försäkringar sa dom. Nu är LO:s medlemmar under 1,5 miljoner. Alltså står många utanför facket idag. A-kassan borde vara statlig o skötas av FK o gälla alla. Trevlig Valborg o Första Maj Stefan!

 7. Det finns inte så många arbetarjobb kvar, den typen av arbete sköts av robotar och har exporterats till låglöneländer.

 8. En del av en sund utveckling, i ett bisarrt, korporativt land som demokraturens Sverige. Fackföreningar jämte gammelmedia har överlevt sig själva, fossilerna hör hemma på historiens sophög.

 9. Förr i tiden definierade folk sig efter ”tjänsteman” och ” jobbare”. Den ena gruppen handlade i ICA och den andra i Konsum. Idag är dessa gränser ihopflutna. LO är en del av det gamla industrisamhället med superstora företag kommandopolitik i stor skala. Det verkar som om samhällsutvecklingen gått LOledningen förbi, eller så förnekar deras hjärnor tingens tillstånd.

  1. Alternativt kämpar kvar,p.g.a. sitt ekonomiskt lönsamma parasitarbete med fria resor,goda middagar och slutligen bra avgångsvederlag !Nog ser väl deras ledare välmående och nöjda ut, att döma av omfånget ?

 10. Styrs av svenskfientliga penningkåta sossepampar som rapar ur sig inlärda floskler. Medlemsantalet sjunker i samma takt som SD växer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: