Svenska Stridsfordon 90 får Formel 1-fjädring

FÖRSVAR/TEKNOLOGI. Nyare versioner av svenska Stridsfordon 90 har fått ett nytt aktivt fjädringssystem av samma typ som sitter i Formel 1-bilar. Det meddelar BAE Systems, som hävdar att systemet ger stridsvagnarna både högre hastighet och bättre manöverduglighet. Fjädringen är den första av sitt slag och BAE har jobbat på tekniken under flera års tid. Stridsfordon 90 ska ha kunnat öka sin topphastighet med 35 procent tack vare den nya fjädringen, skriver Engadget.

Stridsfordon 90 (Strf 90) är en familj av pansarfordon utvecklad av H-B Utveckling (samägt bolag mellan Hägglunds och Bofors). Vagnen har såväl strids- som transportkapacitet då den är utrustad med en 40 mm kanon och samtidigt kan transportera upp till sju stridsutrustade soldater. Vagnen togs i första hand fram för nordiska förhållanden, vilket gör att dess framkomlighet i svår terräng (myrmark/snö) är mycket god. Fordonet har kontinuerligt vidareutvecklats av Hägglunds alltsedan den första versionen och har exporterats till flera länder under namnet CV90. (Combat Vehicle 90)

Sverige har c:a 500 st Strf 90 och minst 365 av dessa är det besulat om renovering och uppgrading av.

9 thoughts on “Svenska Stridsfordon 90 får Formel 1-fjädring

 1. …frågar mig va vårt Försvar skall ha 500 Stridsvagnar till…Skall
  varje Svensk soldat få varsin “burk” om fienden dyker upp?..om
  det nu finns så många som 500 st,..tillåt mig tvivla!.,)

 2. Vet du varför dom har backspeglar på dom irakiska stridsvagnarna?
  ?????
  För att dom skall kunna se fienden!

 3. Den får ha bra backspeglar precis som dom irakiska, så att dom kan se striderna!

 4. Frågan är nu bara hur denna skall komma ut på marknaden? Vårt försvar har knappast råd köpa, så Margit får snacka med sina vänner i ARABISKA FÖRBUNDET. Muta dem med en koran o kamel.

 5. Vilken tur. Då ökar våra chanser att kunna köra ifån fienden.
  Vad som händer vid Norges kust är förmodligen nästa problem att lösa. Vingar och raketmotor, stridabåt 90-kvaliteter, automatisk självutplåningsutlösare?

Kommentera