Fattiga pensionärer som invandrat blir fler

INVANDRING. De fattiga pensionärerna i Sverige blir fler. Personer som invandrat sent i livet får klara sig på en liten pension, och den gruppen växer. På fyra år kommer gruppen med lägst ersättning att växa med 20 procent, visar Pensionsmyndighetens prognos.

Det är Pensionsmyndighetens kurvor för det som heter äldreförsörjningsstöd som pekar brant uppåt. På fyra år tror myndigheten att antalet pensionärer som är hänvisade till äldreförsörjningsstöd kommer öka med drygt 20 procent, från 19 400 år 2015 till 23 500 år 2019.

– Ja, äldreförsörjningsstödet visar en kraftig ökning. Förklaringen är framför allt asylmottagandet och flyktinginvandringen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Äldreförsörjningsstöd är det sista skyddsnätet i pensionssystemet, det man får om man inte har jobbat och kommer till Sverige sent i livet. Ersättningen kan variera mellan ungefär 4500 och 5500 kronor efter skatt. Många som får äldreförsörjningsstöd kan dessutom få boendet betalt.

-Pettersson undrar om det inte var invandrarna som skulle rädda våra gamla? Har någon räknat fel. Statsradion har givetvis också ett exempel på en gammal dam från som flytt från Balkan och aldrig jobbat i Sverige, man kan undra var damens pension från hemlandet är eller varför hon inte återvänder dit hon kan språket.

Det påminner mig om att i Stockholms län skryts det med att 20-25 procent – var fjärde-femte medarbetare – i vården är födda utomlands, eller har föräldrar som är det. Jag har skrivit och frågat hur stor andel av patienterna som har utländsk bakgrund och vad nettovinsten är men ingen har velat svara…

Äldreförsörjningsstödet är 5 365 kronor per månad för ensamstående och 4 417 kronor per månad för den som är gift, sambo eller registrerad partner. Beloppen gäller 2015, och beräknas med hjälp av prisbasbeloppet. Ingen skatt betalas på detta.

Den som har äldreförsörjningsstöd kan få hjälp med upp till 6 200 kronor i månaden för bostadskostnaden.

För den som bott länge i Sverige gäller garantipension med max 7 046 kronor per månad för den som är gift och 7 899 kronor per månad för den som är ogift. Märk väl att garantipensionen ska beskattas och åker upp och ned med börsens svängningar. Bostadskostnaden beräknas på samma sätt som i ÄFS.

20 thoughts on “Fattiga pensionärer som invandrat blir fler

 1. Äldreförsörjningsstödet får alla asyl och anhörighetsinvandrare när de är 65 år, många kan också uppge en högre ålder än vad de är.
  Jämför man det med vad många pensionärer har som har jobbat hela sitt liv i Sverige är det väldigt diskriminerande mot den egna befolkningen.
  Många pensionärer har inte 12.0000 kr i månaden brutto och sedan skall alltid kommunal skatt betalas och den ligger på ca 30% de flesta kommuner har också över 30% som skall dras från pensionen. Sedan skall hyran betalas. Man räknar med att en person skall ha efter att hyran är betald existensminimum som är drygt femtusen kronor i månaden, om personen inte har drygt 5000 kronor efter att hyran är betald kan bostadsbidrag sökas.
  För att bostadsbidrag skall beviljas får inte bostaden vara för stor med hög hyra och personen får inte ha bankkonto med mer än 100.000 kr.
  Bor personen i en dyr bostadsrätt blir det sannolikt inget bostadsbidrag, fanns tidigare bestämmelser för det.
  Läkarbesök och tandläkarbesök kostar för den svenske pensionären, samma sak med hemtjänst och mediciner även ambulanstransport.

 2. Äldreförsörjningsstödet för ensamstående är ca 12.000 kr per månad och är skattefritt.
  ÄFS är ett garanterat belopp och inte som pensionen som kan gå ned också.
  De som har ÄFS har gratis vård, omsorg, hemtjänst m.m. allt är avgiftsfritt.
  Personen kan ha en inkomst från hemlandet på 3000 kr i månaden utan att ÄFS ändras, pensioner i hemlandet tas ingen notis om.
  Person med AFS kan äga sin bostad och kan dessutom ha en förmögenhet på 75.000 kr.
  Personer med AFS kan också bo utomlands inom EU 12 månader per år och utanför EU 3 månader per år, men sannolikt ingen koll på det.
  Äldreförsörjningsstödet är för de äldre som kommer till Sverige och betalas från det personen är 65 år, men eftersom Migrationsmyndigheten inte erfordrar ID eller annan legitimation kan de uppge passande ålder för att erhålla ÄFS.
  Sedan finns möjligheten att de hyr ut bostaden och vistas i sitt hemland större delen av året.
  Det som är förvånande är att kön inte är längre på de som önskar komma till Sverige och ta för sig från det dukade bordet.
  Myndigheternas enda intresse tycksvara är att snabbt få så många socialdemokratiska röster som möjligt innan SD hinner växa sig för starkt, som är ett hot mot röstimporten.

 3. Det är så idiotiskt att för oss övriga invandrare som kom till Sverige mitt i livet (typ i 45-50 års åldern) är INTE LÖNSAMT att jobba om man inte får högavlönat jobb…

 4. ÄFS har dessutom den lilla egenheten att den är skattefri = ej bidragsgrundande vilket ger fri tandvård, fri sjukvård, fria mediciner, fria glasögon, fria hörapparater, fri hemtjänst etc etc.
  Dessa entiteter kan uppgå till betydande summor för en vanlig svensk pensionär men är således gratis för den “nyanlände”.

 5. Hur mycket får de grovt kriminella sju klövern som stal våra pensions fonder och välfärd per månad ? Detta handlar alltid om belopp på över hundra tusen varje månad, se på tjuven göran persson. Samma med de allra flesta grovt kriminella gangsters tjuvarna. Jag anser de måste ställas inför folkdomstol eller en speciell riksrätt. Självklart skall de återbetala allt de gett bort anser jag och sedan ha den lägsta nivån av välfärd eller hur ? Vad anser ni som är här och läser ? Stölden som sju klövern har gjort och fortsätter med handlar om så många tusen miljarder.
  Vi skulle alla kunna ha en så bra välfärd och bra pension. 15.000 Svenskar dör varje år av svält, 1.000.000 miljon Svenskar lever i fattigdom och i misär. Många Svenskar kan inte betala sina räkningar ej hellre äta sig mätta och ännu mindre välja vad de vill ha till middag. Jag anser de i Rumänien gjorde rätt med Ceausesco och hans fru = Men jag hoppas att sju klövern tjuvarna inte kommer så lindrigt undan. Det krävs dock att Svenska folket vaknar, och det verkar som de håller på att uppmärksamma hur grovt sju klövern har behandlat oss.

 6. Orsaken att äldre personer får uppehållstillstånd och äldreförsörjningsstöd är mycket enkel att förstå.
  Sanningen är att det är säkra röster för socialdemokraterna, det visar statistiken och är logiskt att de röstar på socialdemokraterna, de blir uppmanade också att göra det.
  Den här asyl och anhörighetsinvandringen är ett sätt att få socialdemokratiska röster och det är inte statsministern som styr det utan den ledningen finns på annat håll.
  Skatteverket registrerade en 14 årig flicka som gift och 11 st 15 åriga flickor som gifta. En tjänsteman på skatteverket skulle aldrig ta på sitt ansvar att registrera sådana äktenskap med underåriga flickor, eftersom enligt svensk lag skall kvinnan vara minst 18 år.
  Terrorister som varit i Irak och Syrien och blivit skadade kan komma till Sverige och få vård och sedan åka tillbaka med myndigheters godkännande.
  Mycket brott som våldtäkter och annat har utredningar lagts ned eller förövarna fått mycket lindriga straff kanske en tid samhällstjänst.
  Exempelvis i Tensta var det en 15 årig tjej som blev våldtagen av 8 män från Afrika, polisen som gjorde första förhöret med tjejen var helt övertygad att det var en våldtäkt, de fick något straff i Tingsrätten men sedan i Hovrätten blev de frikända någon fick samhällstjänst.
  Mer än 100.000 personer skrev på en protestlista för att visa stöd till tjejen.
  Två tjejer med utländsk bakgrund blev mördade för några år sedan och enligt förundersökningen kan man inse att det sannolikt varit politisk inblandning i utredningen i båda fallen, därför vittnesuppgifter blev raderade och även annat tekniskt material.
  När man ser objektivt till brott som begås av asylinvandrarna kan man inse att allt försöker mörkas så mycket som möjligt, men det här ger fel signaler till de som begår brott och brotten ökar mycket därigenom.
  Jag anser att det finns politisk inblandning när det gäller vissa brott som personer med utländsk bakgrund begår.

  • Dock gäller väl ditt påstående bara asylinvandarare och vissa “EU-migranter”… De andra från t.ex Östeuropa (in- och utanför EU) straffas hårdare för t.ex bilstöld än asylinvandrarna för mord eller våldtäkt.
   Desuttom står i alla tidningar varifrån gärningsmän kommer.

  • Mycket bra inlägg. Tyvärr är det enda vi kan göra att rösta på SD och försöka hoppas att massinvandringen av muslimer hejdas och att hjälp till verkliga flyktingar ges på plats.
   Personligen vill jag inte hjälpa dem med TIO ÖRE….De har själva skapat det elände de lever i med ISLAM som de sätter högst. Man blir förbannad när man tänker på vilket helvete politikerfrälset försätter Sverige i med den generösa massinvandringen av bidragsturister.

 7. Man kan fundera över varför Lenka Delipara fortfarande befinner sig i Sverige. Det har varit fred i forna Jugoslavien sedan 1999 och de forna delrepublikerna söker aktivt landsförsörjningsstöd (medlemskap i EU) som högst troligt kommer att betalas av oss, som vanligt.

  Nej, repatriera all verkliga och påhittade flyktingar som inte bidrar till landets utveckling så fort som fred råder i aktuellt område. Vi kan börja med Rossana Dinamarca vars enda bidrag har varit ett omfattande stöd till taxirörelsen i Trollhättan med omnejd.

 8. Dom 65 plussare som kommer hi skall väl inte ha någon pension överhuvudtaget, dom har ju inte betalat en enda krona i skatt. Pension kan dom få när dom jobbat i 30 år i sverige och betalat skatt här.

 9. Typiskt att de enda som omnämns som fattigpensionärer är invandrare. Personer som som är födda här och av olika anledningar också bara har sk garantipension nämnsinte i radion. De anses tydligen inte vara fattigpensionärer, eller?
  Stasiradion mörkar som vanligt minst häften. Men hatten av(ironi) för att orsaken till alla fattiga nämns – det ökade asylmottagandet och kostnaden för alla flyktingar.
  Antagligen har man till och med uppe i de övre sfärerna insett att det inte går att dölja den kopplingen längre.

  • Invandringen är ingen kostnad, det inbringar mycket pengar till staten, det har du väl hört.
   Varför inte ta hit några miljoner invandrare på en gång så kommer det in sådär 500 eller 700 miljarder i statskassan direkt.

 10. Inget jobba, ingen pension? Eller? Vore väl rent sunt…Hur fungerar det om en invandrad som får lägsta pension flyttar till sitt hemland, trillar inbetalningen in ändå? Måste ju leva som högadeln där i så fall?

  • Ljugmedia har säkert en snyft-bu-hu historia om att det inte är konstigare än alla blond-svenskar som flyttar till Alicante som pensionärer…

   • Inte omöjligt, men det har man ju gjort rätt med att ha betalat för sig, genom att jobba…frågan är om det lönar sig, har själv en bra bit till pensionen ska trilla in och skulle helst av allt se att jag inte gynnar snyltare längre än nödvändigt. Alicante kan man väl bara drömma om den dagen det är dags, räcker väl möjligen till att köpa ett tält och bosätta sig i Somalia, för här i “gilla-olika-land” kommer ingen pensionär ha råd att bo kvar. Utbytet kommer att vara totalt….

  • Ja dom fortsätter att få sin pension. Det finns t.o.m. dom anhöriga som fått ut pensionen flera år efter att pensionären dött. i hemlandet.

 11. Invandrade pensionärer. I klartext: anhöriginvandring.
  Kanske bra ändå, för nu höjs säkert pensionen för SVENSKA fattigpensionärer. Eller inte…

Kommentera