En skåning som blev arab

INVANDRING/JOURNALISTIK. Hon bär slöja, säger ”hutta möget” och kallar sig Malmös skånskaste arab. Men Björn Söders ord om svenskhet tynger nittonåriga Fatimah Al Sharkawi. – Jag börjar se mig själv som främmande fast jag är född i Sverige, säger hon.

Så börjar en artikel i Sydsvenskan undertecknad av Elin Fjellman. Agendan är glasklar. Svenskarna ska skuldbeläggas för att Fatimah känner sig utanför.

Ingen, allra minst Sydsvenskan berättar att Fatimah var en go och trevlig flicka som alla tyckte om, hennes föräldrar var väldigt artiga, lite försynta och trevliga. Fatima med föräldrar bor på Kulladal och där har hon bott sedan hon var barn, men för några år sedan tog både Fatimah och hennes mamma på sig slöja och ser numera ut som utlänningar.

Huset där Fatimah bor.
Huset där Fatimah bor.

Från att ha varit svenskar och assimilerade  ändrar dom stil totalt. Det är inte konstigt ifall grannarna och hennes gamla svenska vänner anser henne/dom som konstiga. Helt fel ord och betydelse som Elin Fjellman använder, det rätta borde vara konstiga istället för främmande.

Fatimah bor i ett vanligt svenskt bostadsområde där hon vuxit upp, gått på dagis och skola. Artikeln borde handla om varför familjen valt att ställa sig utanför den gemenskap de varit inne i.
-Pettersson läser hela tiden dessa förljugna och vinklade artiklar och sådana som Fatimah spelar med och journalister som Elin Fjellman ställer aldrig några kritiska frågor om det inte handlar om Sverigedemokrater. Man kan undra varför?

13 thoughts on “En skåning som blev arab

  1. Som jag ser det så har de själva valt att ställa sig utanför det svenska samhället. Hur skulle det vara om de själv tog ansvar för sitt eget agerande?

  2. Argumentet att en person är född än här än där i Sverige används för att påvisa att personen ifråga är lika svensk som du och jag. Jag har aldrig begripit den argumentationen. Om jag föds i Peru av pursvenska föräldrar blir jag inte peruan för det, möjligen kan jag få peruanskt medborgarskap.
    Det är enbart kränkande för oss pursvenskar när utländska personer med svenskt medborgarskap benämns skåningar, östgötar, dalmasar(som somalier i Borlänge). Det känns som en smäll på käften.
    Men med den romsonska logiken i åminne borde damerna ta tåget till Stockholm och åka tunnelbana så löser sig problemet.

    • Håller helt med. Medan ”svensk” kan flera betydelser beroende om man ser på etnicitet eller nationalitet till exempel, kan ”skåning”, ”östgöte” eller ”dalmas” aldrig beteckna annat än en person med djupa rötter i landskapet i fråga.

  3. Det där är väl ingen journalist. Det är ju en kränkning av yrkesmänniskor att kalla en sådan journalist!

  4. Tänk att en enda gång få höra något positivt om Sverige och svenskarna från någon av alla invällarna!

  5. Usch – den här artikelen i Sydsvenskan har stört mig länge och jag hade förträngt den, tills Petterson la upp den.
    Om jag sjunger falskt, får jag inte vara solist i bandet. Om jag är värdelös på att träffa bollen och har kondis som en sköldpadda, vill ingen ha med mig i laget. Om jag väger 140 kg får jag inte vara cheer-leader. Om jag inte talar och förstår swahili vill ingen ha mig som tolk. Om jag -som jag själv- älskar USA och bär en del amerikanska attribut, om man sar så, då får jag finna mig i att bli utstött ur miljövänsterns gemenskap ( om jag mot förmodan skulle få någon dragning dit, vilket inte lär ske ). Om jag bär huckle så… Och sen säger Elin att det är de etniska svenskarnas fel?
    Finns det någon lag som säger att jag måste älska araber? Om de vill ha sitt jävla samhälle, så varsågod. Men inte hos mig. Och absolut inte på min bekostnad.

  6. En arab kan aldrig bli Skåning, sannolikheten är lika stor som om en svart skulle bli vit.

  7. Kanske beror det på att den extrema invasionen av andra araber har påverkat malmebornas syn på dem som är rimligt integrerade i staden. Säger man ”hutta möget” (för svenska läsare betyder det ’släng skiten’) så visar man en språklig ambition. Hutta hucklet också, så visar du en visuell anpassning till ett normalt samhälle och du ska se att de etniska malmöiterna fäller in piggarna lite. (Pigg=tagg). Malmö har haft invandrare sedan 50-talet. Då kom dom på fredagen och började jobba på företagen på måndagen efter. Från Italien, Jugoslavien mm.
    Som reporter-Elin borde frågat henne: du tror inte att det har med din sjal att göra. Att folk ser dig som en arab?

  8. Det spelar ingen roll.
    Vanliga svenskar kommer alltid att se slöjbärare som främlingar.
    Politiker och rödstrumpor kan få tycka vad de vill. De kan ändå inte lagstifta inne i vanliga svenskars huvuden.
    Svensk är inte något man blir för att man fått medborgarskap på lösa grunder för att politiker samlar godhetspoäng och fler konsumenter åt Bilderberggruppen.

Kommentera