Hamas begick krigsförbrytelser


MELLANÖSTERN. Palestinska väpnade grupper begick krigsförbrytelser under konflikten i Gaza. Palestinska väpnade grupper agerade uppenbart likgiltigt gentemot civila då de urskillningslöst avfyrade raketer mot civila bostadsområden i Israel i juli och augusti 2014. Detta säger Amnesty i en ny rapport som publiceras den 26 mars.

I rapporten Unlawful and deadly: Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict läggs bevis fram för att många av de attacker som genomfördes från Gaza utgör krigsbrott. Sex civila i Israel, bland dem ett fyra år gammalt barn, dödades i sådana attacker under den 50 dagar långa konflikten. I den dödligaste incident som tros ha orsakats av den palestinska sidan dödades 13 civila palestinier – av dem 11 barn – när en raket som avfyrats från Gaza exploderade i flyktinglägret al-Shati. Vissa palestinier har hävdat att den israeliska militären var ansvarig för attacken på flyktinglägret, men en oberoende expert som granskat bevis som Amnesty samlat in har dragit slutsatsen att det var en palestinsk raket som träffade lägret.
– Palestinska väpnade grupper, däribland den väpnade grenen av Hamas, utförde upprepade gånger urskillningslösa attacker under konflikten. De uppvisade en uppenbar likgiltighet för internationell humanitär rätt och för de konsekvenser som deras förbrytelser har för civila i såväl Israel som Gaza. Det säger Philip Luther, chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.
De raketer som de väpnade grupperna har tillgång till är indirekta och kan inte riktas mot specifika mål och är därmed urskillningslösa. De här vapnen är, enligt internationell rätt, förbjudna och att använda dem utgör krigsbrott. Även granatkastare är oprecisa vapen och får aldrig användas mot militära mål i eller nära civila områden.
– Palestinska väpnade grupper måste upphöra med såväl direkta attacker på civila som urskillningslösa attacker. De måste också vidta rimliga åtgärder för att förebygga att Gazaremsans civila drabbas av attackerna. Det här innebär att man undviker att rikta in sig på militära mål i eller nära tätbefolkade områden, säger Philip Luther.
Minst 1 585 civila palestinier, av dem mer än 530 barn, dödades i Gaza och åtminstone 16 245 hem förstördes i israeliska attacker under konflikten. Några av dessa attacker utgjorde också krigsförbrytelser.
-Pettersson undrar när PK i Sverige tänker anklaga araberna i Gaza för att mörda oskyldiga arabiska barn, dessutom mördade Hamas fler palestinska barn i Gaza än vad de lyckades döda israeler i Gaza…
2015-03-26_0826

4 responses to “Hamas begick krigsförbrytelser

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: