Liten pojke tigger


TÖNNEBRO. I två dagar har en pojke suttit utanför OKQ8-macken med en mugg i handen.

– Han ser ut att vara mellan sju och åtta år. Vi känner oss maktlösa, säger Marcus Timan, platschef för Rasta i Tönnebro.

2015-03-21_2004

Under det senaste året har macken ständigt haft tiggare utanför entrédörren, men aldrig tidigare har det handlat om barn.

– Vi har fått många kommentarer från kunder som har reagerat. Vi har ringt till polisen och socialtjänsten, mer än så kan vi inte göra, säger Marcus Timan.

Han har själv blivit berörd av pojkens närvaro.

– Det är en pigg och glad kille på sju åtta år. Han borde gå i skolan i stället för att sitta här, säger Marcus Timan.

Vanligtvis sitter pojken tillsammans med någon vuxen. Men på fredagseftermiddagen var han ensam en lång stund, enligt en kvinna i 45-årsåldern.

– Efter att jag hade tankat satt jag kvar i bilen och observerade pojken i ungefär en timme. Under den tiden fanns ingen vuxen i närheten, säger kvinna som också slog larm till polisen och socialtjänsten.

Enligt Marcus Timan var socialarbetare från Söderhamns kommun på plats och pratade med pojken i torsdags. Polisen har däremot inte synts till.

– När vi tar emot en sådan anmälan kan vi åka till platsen och undersöka om ett barn far illa. Men om socialtjänsten redan varit där är ärendet överlämnat till rätt instans. Vi kan inte göra någonting mot själva tiggeriet eftersom det inte är brottsligt, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

-Pettersson undrar vad det är för fel på svenska myndigheter. Plocka bort pojken, hämta in den vuxne som är med honom och har tagit hit honom och om det inte finns en jävligt bra anledning så…

Pojken har enligt GD suttit där ett år!!!

Fyra artiklar ur FN:s barnkonvention som Sverige skrivit under.

 • Artikel 2 slår fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.
 • Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.
 • Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
 • Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

17 responses to “Liten pojke tigger

 • Rannug

  Förr i tiden har svenskar och svenska myndigheter reagerat när barn är inblandade….jag finner inte ord…..

  Gilla

 • Jonny

  Snart har vi en halv miljon minderåriga ficktjuvar på våra gator också!

  Gilla

 • Grune

  Undrar hur många tusen kronor regeringens medlämmar har lagt i deras muggar och då menar jag förstås pengar från deras egna plånböcker inte från statskassan.

  Gilla

 • Grune

  Ett bra förslag till alla bostadslösa SVENSKAR. Ta varsin mugg och sätt er utanför någon affär på orten och tigg. Om 1000 människor sätter sig och tigger utangör Ålen&Holms entre i stockholm så är det inte förbjudet så ingen kan göra något åt detta. Att entren blir blokerad spelar ingen roll, rätten är helt på den tiggandes sida.

  Gilla

 • Bertil Nilsson

  Sverige tillhör inte det Svenska folket säger Landsförrädaren fredrik reinfeldt .Denna grovt kriminella säger att Svenska folket är förståndshandikappade idioter och kan inte ta vara på sig själv. En av de andra grovt kriminella som heter göran persson sa att när Svenska folket upptäcker att sju klövern stulit Svenska folkets pensionskassa på 700.000.000.000:-SEK Jaaa då kommer Svenska folket bli mycket mycket arga..! ? Va jag hör inget ! Antar att fredrik har rätt till 87% om Svenska folket. Jag tror att det måste vara fel på Svenska folket som accepterar så grovt kriminell brottslighet av våra politiker.

  Gilla

  • TheMinimizer

   Och där kom de 700 miljarderna igen.
   Jesus Kristus, Bertil, byt ämne eller blogg.
   Skita inte ner dina inlägg med fler siffror.
   Man tror nästan är att du är en spam bot.

   Gilla

 • Tom Tom

  Varför har inte de sociala myndigheterna omhändertagit denna gosse?
  Kan vem som helst oavsett ålder sitta på våra gator och tigga?

  Gilla

 • Nils Johansson

  Tiggeriet måste stoppas NU! Detta har gått alldeles för långt! Förbjud det nuuuuu!

  Gilla

 • Varg i Veum

  Så nu känner sig romerna säkra på sin offerstatus? Det har hittills inte varit vanligt att de låtit ungarna göra jobbet åt dem i Sverige, så som det är i Europa. Förmodligen för att de hört hur aggresiva socialen kan vara när barn far illa, de trodde inte att de skulle kunna komma undan med det. Men tydligen gör socialen ingenting eftersom det är zigenare och de är livrädda för att få vänstermobben på sig om de behandlar deras ungar på samma sätt som svenska ungar och tar hand om dom när föräldrarna så uppenbart skiter i sina ungars bästa.

  Gilla

 • grregory

  Våra politiker är kriminellt inkompetenta! Det enda dom är bra på är att vara politiskt korrekta.

  Gilla

 • Pica pica

  Tiggarna säger ju själva att de arbetar för att försörja de sina i hemlandet. Men vad säger EU:s och FN:s stadgar om barnarbete?

  Gilla

 • ossie

  13 åringen utanför Jönköping var 32 år

  Gilla

 • Mimi N.

  Ett av många ess zigenarna gömmer i ärmarna. Ett tricks. Lömsk utpressning. Gråter folk floder? Bra!

  Gilla

 • Jonny

  Grattis Sverige till ett nytt lågvattenmärke!

  Gilla

 • Lena

  Är det meningen att han ska stanna kvar i Sverige så lär han tjäna mer än de som så småningom går ur svenska skolan. Han har dessutom inga studiebidrag att betala av !

  Gilla

 • TheMinimizer

  För 150 år sedan var det kriminellt att INTE låta barnen arbeta.
  Den unga mannen gör helt enkelt sin praktik och är snart beredd att gå ut i arbetslivet på riktigt.

  Invandringen är ett paketerbjudande och att cherrypicka godbitarna är ren och rå racism.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: