Polisen: ”Vi bedömer att det var en bomb i Brandkärr”


Polisen tror att det var en bomb som orsakade explosionen i ett lägenhetshus i Brandkärr i norra Nyköping på måndagen. Två män, som ännu inte har identifierats, omkom.
– Vi bedömer att det var en bomb men vi vet ännu inte exakt, säger Bengt Jansson, polisiär utredningsledare.
Han poängterar att polisen ännu inte hunnit analysera sprängmedlet.

De två männen som avled i Nyköping i går eftermiddag ska ha bott i, eller använt den aktuella lägenheten, utan att vara skrivna på adressen. Att lägenheten var uthyrd i andra hand bekräftas av en av de män som är folkbokförd i lägenheten. Men han säger att han inte vet någonting om det inträffade.

TIDIGARE 2014-03-03. Explosionen i Nyköping, lägenheten uthyrd i andra hand.

De två personer som som dog i samband med en explosion i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i går var män. Däremot har polisen inte bekräftat om de två männen är identifierade ännu. Säpo är inkopplade i fallet.

-Pettersson är lite konfunderad. Det verkar som personerna som bodde eller var skrivna i lägenheten var romer. De brukar inte så vitt jag vet tillverka bomber. Den ena är dömd för grovt narkotikabrott 2012, den andra skriver på sin Facebook att han bor på annan ort.

Kan romerna ha hyrt ut lägenheten i andra hand? Hur tillverkar man knark? Kan det explodera?

Det är mycket spekulationer, kopplingar på Facebook finns även till terroristbeundrare och muslimer men jag, får inte ihop det. Romer och islamister?

Flashback spekuleras det en hel del. Media är likadana, de vet mindre än de på Flashback, men gissar mer.

Uppdaterat kl. 12:00 den 3/3. Lägenheten där explosionen ägde rum var uthyd i andra hand till två personer. Dessa personer är kända av polisen sedan tidigare för gängkriminalitet. Det finns ingen naturlig orsak till explosionen säger räddningstjänsten. 

TIDIGARE 2015-02-03. INRIKES. Två personer har dött i en explosion i en lägenhet i Nyköping, uppger Södermanlands Nyheter. 

Explosionen ska ha skett i ett bostadsområde vid klockan 15.45 på måndagen. Enligt ansvarig sjuksköterska avled en person på platsen. Ytterligare en person är förd till sjukhus med allvarliga skador.

Polisens bombgrupp är på plats och alla 18 lägenheterna i trapphuset på Brandkärrsvägen 68 A. Olycksplatsen är avspärrad och händelsen hanteras fortsättningsvis av polisen. Två personer är bekräftat döda.

En förundersökning är inledd. – Vi vet ännu inte vad som har exploderat, men det handlar generellt alltid om något brottsligt i sådana här fall, antingen avsiktligt eller vårdslöst. Den nuvarande brottsrubriceringen just nu är grov allmänfarlig ödeläggelse och nu rullar utredningen på, säger Fredrik Wallén.

Brandkärr är spännande sa Fredrik, berikande sa Mona, beställt sa 87:an…

-Pettersson vet naturligtvis inte vad som hänt men det är inte utan anledning som Brandkärr kallas lilla Mogadishu även om det finns en del svenskar kvar i området. Ännu så länge…

2015-03-02_1908

 

Facebook hittar vi Safet Diljaj, som bor i trappuppgången. Safet verkar vara en medelålders man med jobb och familj, många av hans vänner verkar vara från Balkan, en del romer och de brukar inte tillverka bomber hemma men en av vänner på Facebook heter Turkijan Abdul Al-malik Diljaj, samma efternamn som i trappen och bor i Eskilstuna och ser ut så här…

2015-03-02_1955

 

och har den här bilden på sin Facebooksida...

2015-03-02_1959

 

Turkijan har också trevliga Facebookvänner, en heter Mohamed Nur och ser ut så här…

2015-03-02_2029

På flera av Facebooksidornas kommentarer står, jag saknar dig och liknande. Betyder det att de är i kalifatet och slåss eller…nåväl det är bara spekulationer och gissningar. Det finns flera med exotiska namn i trappuppgången samt flera svenskar.

2015-03-02_2016

…lägg märke till rösten som säger att där står männen och där bakom står alla kvinnor…jag tycker det är fantastiskt…


15 responses to “Polisen: ”Vi bedömer att det var en bomb i Brandkärr”

 • SockerConny

  Snutarna är klipska, som (nästan) utesluter det
  är en uppblåst kådis har som smällt av…utgår
  från att de letat igenom alla skrymslen efter
  gummifragment som härrör från en ballong av
  ngt slag…tar sin lilla tid innan de är säkra, kan
  man antaga?

  Gilla

 • Tony

  Själv tror jag att det var förberedelse till ett attentat
  någonstans i Sverige, man får tacka för att Islamister
  är så fruktansvärt otekniska så att dom tar livet av sig
  själva.

  Gilla

 • Tom Tom

  Hur måna lägenheter hyrs ut i andra, tredje hand?
  Var bor de ursprungliga lägenhetsinnehavarna?
  Är dom kvar i landet?

  Gilla

 • eugenecork

  …ja visst ere, fantastiskt alltså…på gränsen till bedårande med
  en Gökotta på Arabiska…undrar om hon som upplever detta
  lika fantastiskt då hennes barn-barn blir puffade över bokanten?

  Gilla

 • Synonymen

  Annat ämne:

  Nu är idioten Fridolin igång med sitt läsa-skriva-räkna-garanti igen.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vill-infora-las-och-skrivgaranti_4379685.svd

  ”läsa-skriva-räkna-garanti” ? Det låter helt absurt!

  För 30 år sedan var detta en självklarhet men idag ett undantag inom vissa grupper att ha den förmågan. (läs negrer och muslimer, man skall inte blanda in smarta asiater i detta fiasko)

  Till den välkammade lille Fridolin säger jag endast:

  LYCKA TILL DIN PAJAS!!……..hör gärna av dig efter nästa PISA-katastrof och hör oss utropa vad-vad-det-vi-sa 🙂

  Ps.
  Att aldrig idioten tycks begripa det enklaste av samband. Och sedan lära sig av det!

  Gilla

 • BH

  Olika vittnen talar om kraftig rökutveckling i samband med sprängningen, tyvärr nämnes inget om färg på röken. Vit rök är oftast svartkrut, sprängdeg, dynamit och hopkok av tx konstgödsel o likn ger grå rök, och bränbara vätskor blir ofta svart rök. Någon som vet. Med bortsprängta fingre och två döda verkar det som en rörbomb som tydligen fungerade, men kanske vid fel tidspunkt.

  Gilla

 • nadacomprende

  Ej heller i det här fallet kommer vi någonsin att få reda på vad som ligger närmast sanningen.
  BRAK och gröt, en nödvändighet.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Enl TT ikväll
  —————-

  De tre män som stal vapnet som användes vid dåden i Köpenhamn i mitten av februari hade kopplingar till islamistiska extremister och det kriminella gänget La Raza.

  Det visar en kartläggning som Danmarks Radio (DR) gjort. Gänget fångade polisens intresse 2012.

  — Det försökte att slå sig in på en mer fundamentalistisk, radikal väg, säger Michael Ask vid danska rikspolisen till DR.

  De tre männen hotade med kniv en dansk hemvärnsman till att öppna vapenskåpet där han förvarade sin M95, den danska militärens standarbeväpning. De dömdes i september 2013 för rånet.

  Enligt kartläggningen har minst två av dem kopplingar till islamister, en har tidigare stridit i Syrien, enligt deras Facebookprofiler. Särskilt en av dem ger uttryck för sympati mot Islamiska staten och al-Qaida, enligt DR.

  Gilla

 • Dino

  Men det har inget med terrorism att göra enligt svt text varför då en bomb och som fler var inne på hade det varit droger så hade det luktat vilket jag sa i ett tidigare inlägg

  Gilla

 • Mary Agnes

  I fastigheter där det tillverkats meth kan man aldrig mer bo; livsfara.

  Gilla

 • Lugn och fin nu

  Hade det varit svenskar så hade det mesta redan varit offentligt. Att det här ärendet drar ut på tiden får man väl se som att de funderar på hur de skall hantera det massmedialt?

  Det får ju naturligtvis inte gynna SD.

  Gilla

 • Mimi N.

  Zigenare? De sysslar inte med sånt. De besitter varken grundkunskaper i kemi eller pyrotekniska färdigheter. Det måste ha varit muslimer med sådan utbildning, fast utan tur. Om de var muslimer, lär vi inte veta. Man är förtegen om det.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Det var ju ett vittne som kom fram till den skadade i trapphuset och hans fingrar var bortblåsta så bomb är sannolikt. Det kan vara explosivt att tillverka metaamfetamin, har jag lärt mig från Breaking Bad 🙂 men även sett dokumentärer på Natgeo och det poppar ganska ofta i USA när amatörer i husvagnar försöker sig på det. Men bombscenariot känns mer trovärdigt med tanke på vilka tider vi lever i idag.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: