Bedrägerier, mutor, hot och utpressning på Arbetsförmedlingen med etableringslotsar


INVANDRING/BROTTSLIGHET. Arbetsförmedlingen avslutar nu tjänsten etableringslots. Orsaken är indikationer om bedrägerier, mutor, hot och utpressning. – Vi känner stark oro för säkerheten, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.

Etableringslotstjänsten försvinner nu ur etableringsplanen för nyanlända. Klagomål från arbetssökande och arbetsförmedlare har eskalerat de senaste månaderna.

Arbetsförmedlingen har även fått indikationer på olika former av oseriös och brottslig verksamhet i samband med lotsföretagande. Bedrägerier, mutor, mordhot, utpressning, människosmuggling och försäljning av folkbokföringsadresser är exempel på olagligheter lotsföretagen kan ha ägnat sig åt.

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet med samtliga så kallade etableringslotsar, som ska hjälpa nyanlända med jobb- och samhällskontakter. Lotsarna misstänks bland annat ha rekryterat personer till den muslimska terrorgruppen Islamiska staten, IS.

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer, till olika våldsbenägna stridande grupper, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

-Pettersson är inte förvånad. Hela invandringsindustrin är ett bedrägeri, och vi kan väl inte begära så mycket för som Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen


18 responses to “Bedrägerier, mutor, hot och utpressning på Arbetsförmedlingen med etableringslotsar

 • Projektdags….igen, del fem, eller, hej Allmänna Arvsfonden | Petterssons önskar Gott Nytt År!

  […] tänker då på ”Lugna Gatan” som rekryterade till kriminalitet, Arbetsförmedlingens etableringslotsar som rekryterade till Islamiska Staten…osv osv Med detta vill jag ha sagt att jag hoppas att […]

  Gilla

 • Pica pica

  Varför tillsätta tjänster på Af, Migrationsverket, Försäkringskassa m fl med invandrare från tredje världen? Dessutom på poster med beslutsrätt. Har vi inte lärt oss något om mångkulturen?

  Titta bara hur det går till i deras hemländer och fatta att de gör i Sverige vad som de skulle gjort i sina egna länder.

  Gilla

 • Lena

  En mycket kort sammanfattning om mitt första och sista besök på en svensk arbetsförmedling, skedde på mitten av 70-talet. Den svenske byråkraten satt bakom sitt skrivbord och sa, ”den här annonsen är inte för dig, du är inte invandrare inte heller handikappad, dörren ut är där” och han pekade på den dörr som jag just hade gått in genom.
  Har inte satt min fot på det djä* la stället efter den gången, höll huvudet högt därinne, väl utanför och på min cykel så sprutade tårarna, han den miserable hade fått mig att gråta av ilska.

  Gilla

 • grregory

  Så kan det gå när majoriteten inte är flyktingar på riktigt. .

  Gilla

 • angelicaplacet

  Ja,tänk som det har blivit.Flyktingarna skrämmer.

  Gilla

 • Pica pica

  Har själv sett hur allt fler arbetsuppgifter inom statlig verksamhet har tillsatts med nysvenskar och Arbetsförmedlingen är bara en av många arbetsplatser som berikats med dem. Sista gången jag var på Af tog det evigheter för handläggaren inte kunde svenska.

  De tar med sig sin kultur där de går och sprätter i italienska kostymer och ser till att sko sig själva först.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Lite mer om hur ”effektivt” AF jobbar med våra skattepengar. AF är mycket duktiga på att sätta hårt jobbande småföretagare, i många olika branscher, genom orimliga ”konkurensvillkor” på den fria och öppna arbetsmarknaden.

  2013 tog Arbetsförmedlingen 3 143 beslut om bidrag till taxichaufförers löner. Under de första nio månaderna 2014 togs ytterligare 2 418 beslut. Trenden pekar mot en liten ökning under hela 2014 jämfört med året innan.
  På två år togs minst 6 000 beslut om bidrag till löner i en bransch med 18 000 chaufförer, enligt Statistiska centralbyrån. Samtidigt ska man ha klart för sig att besluten är tidsbegränsade. Flera beslut på ett år kan gälla samma person.

  Arbetsförmedlingen har ”identifierat ett antal områden och branscher” att hålla ögonen på.

  – En av dessa branscher är taxibranschen. Där har vi identifierat problem genom egna riskbedömningar. Vi har också under en lägre period fått in signaler om fusk och överutnyttjande från externa källor, berättar Eva-Lena Edberg.

  Granskningen omfattar alla sorters bidrag både till långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta. Arbetet tar drygt ett halvår och beräknas vara klart till sommaren.

  Taxiförbundets kommunikationschef Claudio Skubla välkomnar granskningen.

  – En myndighet som ska förmedla resurser för att hjälpa folk till arbete, måste hålla koll på att pengarna används på rätt sätt. Det borde vara självklart att man inte bara delar ut pengar, anser han.

  Taxiförbundet har utbildat Arbetsförmedlingens handläggare både lokalt och centralt om taxibranschen. Transport har regelbundna kontakter med förmedlingen.

  – Vi har varit tydliga under många samtal med Arbetsförmedlingen både lokalt och centralt. Bidrag till taxinäringen i alla former är av ondo. Jag tror att vi är eniga med alla branschföreträdare om det, säger Lennart Sköld, taxi-ombudsman på Transports huvudkontor.

  Samtidigt konstaterar han att arbetsförmedlarna har andra utgångspunkter.
  – De behöver inte väga in våra synpunkter i sina beslut. Det är inte deras uppdrag. De ska få ut människor i åtgärder som på sikt kan leda till stadigvarande jobb.

  Saied Tagavi är klubbordförande på Taxi Stockholm och aktiv i taxisektionen i Storstockholm. Han ser många nyanlända flyktingar som hamnar bakom ratten med lönebidrag alldeles för snabbt.

  – Många hittar inte. De klarar inte språket. De har inget att sätta emot sina arbetsgivare. De känner inte till reglerna och ställer upp på vad som helst.

  Han jämför New York med 10 000 taxibilar på tio miljoner invånare med Stockholms två miljoner invånare och 8 000 bilar. Emma Lundberg är inne på samma linje. Bidragen till löner leder till lönedumpning.

  http://arbetet.se/2015/02/09/taxibidrag/

  Gilla

 • jgarn

  Varför inte inse att verksamheten bedrivs av kärringar och tunnisar. Sätt i riktiga människor i verksamheten så blir det ordning.

  Gilla

 • uppgiven

  Undra hur mycket det här påverkar uppkomsten av alla meningslösa AF fiaskon?

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/full-sysselsattning-tomt-lofte

  Gilla

 • ericr45

  När våra styrande gång på gång kommer med upplägg som är som skräddarsydda för entreprenörer inom kriminalitet ja då går det såhär.
  Som Måååna sade, det gamla Sverige kommer inte tillbaka, det är bara att inse.
  Samhällkontraktet är numera upplöst och numera är det enda som gäller att ta för så mycket det går innan allt rasar ihop…
  Och eliten inom media och styre fattar inte ett sk-t…

  Gilla

  • grregory

   Bara att tacka Måååna för att hon varit med om att förstöra detta fina land som en vän på besök förr i tiden kallade ett sagolikt land. .

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Detta har inte heller med religion att göra .Inte ens islam. Eller hur???

  ”Värre än jag trodde”, säger en socialdemokrisk arbetsmarknadsminister.

  Frågan man då ställer sig är, hur illa trodde hon då att det var?

  Hot, människosmuggling och utpressning. Problemen med etableringslotsföretagen har blivit så stora att Arbetsförmedlingen nu avslutar tjänsten på eget initiativ.

  ”Vi ser så många och djupa problem i systemet att vi inte kan garantera kvalitet och säkerhet”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

  Arbetsförmedlingen anser sig varken kunna utreda alla klagomål som kommer in eller stävja oegentligheterna och säger därför upp tjänsten med etableringslotsarna.

  Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommer regeringen att lägga ett förslag om att avskaffa systemet med etableringslotsar.

  ”Det är ett fiasko. Nu har generaldirektören fattat ett akut beslut, eftersom han känner att han inte kan ta ansvar för kvalité och säkerhet. Det visar att problemen var värre än jag trodde”, säger Ylva Johansson.

  http://www.di.se/artiklar/2015/2/20/misstankt-rekrytering-till-terror-via-arbetsformedlingen/

  Gilla

 • Kenneth Linnarud

  Sverige måste dräneras innan politiker fattar att hela exprimentet är döden för detta land, vi blir utnyttjade för mycket hårdare och mer skrupelfria kulturer än PK någonsin förstått! Än en gång anklagar jag den sötsura feminiseringen av detta land!

  Gilla

  • grregory

   Tyvärr måste alla kvinnor tillbaks där dom hör hemma bakom spisen om vi ska få stopp på vansinnet. Eller har jag fel? 😉

   Gilla

  • angelicaplacet

   Politiker och P.K är full medvetna om vad dom gör mot landet.Dom är inte oförstående och naiva och vet vad som kommer att ske mot den svenska befolkningen,men då är dom långt borta och ser på från något annat land.

   Gilla

 • uppgiven

  Tänk om AF istället för alla dessa fiaskon med olika projekt som sällan gynnar de arbetslösa, istället etablerat en bra och väl underhållen kontakt med de lokala arbetsgivarna. Jag är rätt säker på att det skulle ge långt fler arbetstillfällen än larvande med lotsar, coacher, minimum sökta jobb per månad…

  En arbetsgivare som får 1 besök av AF per månad är nog mer benägen att tala om jobb och kanske provanställa någon än den som får 50 tidskrävande besök, samtal, brev mm varje månad av arbetslösa som uppmanats av AF att kontakta de företag de skulle vilja jobba hos.

  Ett litet företag som kämpar för sin överlevnad har knappast den tiden avsatt att samtala med alla som är tvingade av AF att söka 20 jobb varje månad. Jag har själv anvisat vidare eller avvisat massor av arbetslösa som sökt jobb på det viset.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Och de som profiterar mest på bedrägerierna är väl de invandrare som arbetar med att skaffa påstådda jobb och utbildningar till andra invandrare. Eller har jag fel?

  Svenska myndigheters blåögdhet, naivitet och tron på att folk som kommer hit anammar och accepterar svenskt ärlighet, är så sanslös omogen, att man undrar hur dessa tjänstemän och politiker klarar av en enda dag i sitt liv utan att bli rånade och lurade.

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Du har sagt allt som finns att säga om denna korrupta skandal,understödd av Enhetspartiet ! Finns åtskilliga andra ”statliga” myndigheter som borde kollas.Varför inte skattemyndigheten som sitter på alla viktiga uppgifter om varje levande person i Absurdistan ? Antalet ”berikare” som tillsätts hos dem,ökar för varje gång man tvingas uppsöka dem..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: