Vänsterledaren gillar invandringskritiskt parti

POLITIK. I Sverige leder kommunisten från New York, Jonas Sjöstedt, ett vänsterparti där ledande företrädare går omkring i riksdagen klädda i t-shirts med texten “SD = Rasister” och upprörs över att SDU får samma ekonomiska stöd som övriga partiers ungdomsförbund.

2015-01-27_0719

Samarbete med SD i riksdagen är för V helt otänkbart. När V:s grekiska systerparti Syriza nu bildar regering med det på många sätt SD-snarlika invandrings- och mångkulturskritiska ‘Oberoende greker’ tycker Jonas Sjöstedt inte att det finns några skäl att vara kritisk.

Det grekiska vänsterpartiet Syriza blev den stora vinnaren i söndagens parlamentsval, de kan dock inte bilda regering på egen hand utan Syriza-ledaren Alexander Tsipras vill samarbeta “högerpopulistiska” Oberoende greker, som är kritiska till massinvandring och mångkulturalism.

Här hemma hade ett liknande samarbete varit otänkbart. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 vägrade dåvarande partiledaren Lars Ohly låta sig TV-sminkas i samma rum som SD-ledaren Jimmie Åkesson. På riksdagskansliet krävde V att få flytta för att inte sitta nästgårds med SD och V-ledamöterna vägrade att ens samarbeta om en kaffeautomat med SD.

Sjöstedt försöker i ett uttalande till media förklara bort och ursäkta samarbetet med att “vilket parti Syriza än hade valt att samregera med så hade det funnits betydande olikheter“. Sjöstedts uttalande är förstås inrikespolitiskt intressant och det bör finnas anledning att konfrontera honom med det i framtiden när den öppna och flagranta SD-fientligheten nästa gång gör sig påmind.

Det som i Grekland förenar Syriza och Oberoende greker är EU-kritiken. I Sverige är situationen lite likadan. Det enda parti som idag, vid sidan av Sverigedemokraterna, har kvar en EU-kritisk hållning är Vänsterpartiet. Efter Sjöstedts välsignelse av den udda grekiska regeringskonstellationen vore det logiskt att hans parti också var beredda att föra samtal med SD i EU-frågor där man har beröringspunkter.

Och om Sjöstedt vägrar, bör han ställas till svars för sin inkonsekventa hållning och varför det i så fall är viktigare att fortsätta mobba SD än att säkerställa ett starkt och samordnat EU-kritiskt underlag i Sveriges riksdag.

-Pettersson undrar om inte Jonas Sjöstedt tror att dubbelmoral är dubbelt så bra. Han har som fullt frisk 40-åring softat runt i New York i 2,5 år på skattebetalarnas bekostnad och han bor på Östermalm…

5 thoughts on “Vänsterledaren gillar invandringskritiskt parti

  1. Var någonstans i Stockholm är det acceptabelt att bo? Vad skall SD och V samarbeta om, vad har de gemensamt?

    • Albin, man får bo vart man vill. Fast man kan ju inte låtsas om, som att man inte bor på Östermalm. När frågan ställs till partiledaren.

      Bara det är ju en signal från Jonas, att han känner sig ”obekväm” med sin bosättning. Utifrån ett ”politiskt perspektiv”.

      Sedan kan jag bara hålla med i, att Jonas uttalande, sett till Greklands-valet, inte håller hela vägen.

      Det är mycket bra att demokratiska partier samarbetar och driver viktiga samhällspolitiska frågor ihop, när man har en gemensam samsyn. Det är så riktig demokrati ska fungera.

      Fast där tycks Jonas tycka, att det bara är en sak som går att genomföra i andra länder. Vilket måste betraktas som mycket motsägelsefullt.

      http://petterssonsblogg.se/2014/08/29/sjostedt-morkar/

  2. Hycklaren från dom nobla kvarteren i Stockholm gör
    det som han är absolut bäst på, nämligen att hyckla!
    Helt normalt för en kommunist!

Kommentera