Godhet eller dumhet?


Godhetsapostlarna i Nyköping har fått som de ville. I utkanten av stan kan nu kommunens EU-migranter flytta in.

Under en tid har kommunens EU-migranter (ett modernare ord för tiggare) härbärgerats i Klockargården i Ludgo, ett par mil utanför centralorten. Den långa vägen har skapat problem när EU-migranterna ska in till stan och jobba utanför butikerna på shoppingstråket. Ett antal godhjärtade eldsjälar har länge kämpat för att EU-migranternas resa till och från jobbet ska underlättas. Nu har de lyckats.

Det är Röda Villan i utkanten av Nyköping som överlåts till föreningen EUM. Föreningens ordförande, Kjell Wiklund, säger att det bara är ett formellt beslut som fattas och att detta tas i kommunstyrelsen nu på måndag.  Kyrkoherden Ellinor Svensson är missnöjd över att kommunen tidigare visat ett ointresse för verksamheten i Klockargården och menar att detta är anmärkningsvärt. Kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström, meddelar nu att alla nödvändiga processer har gåtts igenom och att den kommunägda Röda Villan står till EUM och EU-migranternas förfogande fr.o.m. februari. Kommunen upplåter också fastigheten gratis till EUM.

Källa: SN (artikeln finns bakom en betalvägg), men denna artikel om glada EU-migranter som bjuder ortsborna på middag finns att tillgå för alla som ledsnat på att prenumerera. Lägg märke till att Kjell Wiklund, EUM:s ordförande, noga påpekar att EU-migranterna inte använt sin dagsinkomst för inköp av matvarorna.

Är då EUM:s verksamhet av ren godhet eller är den av ren dumhet? EUM, som främst består av kyrkans män/kvinnor, några ideella organisationer och godhjärtade privatpersoner, har nog sin ståndpunkt klar. Lika glada är nog inte de ortsbor som dagligen tvingas väja för utsträckta ben och filtar som ligger utspridda på marken. EUM består av en väldigt liten skara personer, men får oerhört stor uppmärksamhet i media som gör allt för att blidka kommuninvånarna med snyfthistorier och vinklade reportage. Den överväldigande majoriteten av ortsborna är dock inte lika positiva och de substantiv som används i kompisgängen, på arbetsplatserna, vid bardisken och bland de flanörer som passerar tiggande EU-migranter, är inte lämpliga att ta upp på denna blogg.

Medias, politikernas och de godhjärtades vurm för dessa rumäner och bulgarer, har nu fått en reaktion de förmodligen inte anat och som kommuninvånarna inte önskar. Vi har nu sett hur antalet tiggande EU-migranter i vår lilla stad har blivit fler och hur nya ansikten blandas med välkända och hur de nu brer ut sig på allt fler strategiska platser, gärna vid galleriornas entréer och intill uttagsautomaterna. Man måste vara oerhört obegåvad om man inte inser att de tiggande rumänerna sprider rykten om de godhjärtade Sverige där man erhåller gratis logi, gratis mat och på visa håll också gratis tandvård m.m.

Jag kan lova att varje gång en tiggande EU-migrant reser hem på semester, återkommer han/hon med fler vänner som tänker utnyttja de godhjärtade och naiva.

Är det godhet vi nu ser, eller är det rent av dumhet?

Facebook – Nätverket för utsatta EU-medborgare

För intresserade håller Kjell Wiklund ett föredrag om tiggande EU-migranter på Nyköpings Rotaryklubb den 2/2

Lite om Röda Villan:

 • 2013 – Skolledningen stoppar renoveringen av fastigheten
 • 2011 – Kommunens besparingskrav tvingar personal att gå
 • 2011 – Elev skriver insändare om hur han/hon räddades av verksamheten

 


11 responses to “Godhet eller dumhet?

 • angelicaplacet

  Den s.k ”falska godheten” har jag förstått utförs av människor som försöker och har ett behov av att reparera någonting hos sig själva för att bli hela och som använder andra människor som hjälp för att kunna uppfylla deras eget ändamål.

  Dumhet – gör man väl en eller två gånger sen lär dom flesta sig att inte göra det igen.

  Gilla

 • Lena

  Dumheten i Sverige är gränslös, för några veckor sedan i min lilla stad utanför Sverige men i Europa så hade parkeringsplatsen vid ett litet köpcenter fått besök av zigenare. Då störtade affärsägarna ut från från sina butiker och det tog inte många minuter förrän tiggarna var ”puts borta” !

  Gilla

 • Rannug

  Nyköpingsborna kan förvänta sig många nya kompisar från det exotiska landet Rumänien!

  Gilla

 • eugenecork

  ….iom att tiggeri numer förefaller vara legaliserat
  yrke i Sverige…är det väll inte mer än rätt att
  stålarna tiggarna får in borde beskattas?…det går
  säkert räkna ut en ”snitt-inkomst” per dag de drar
  in…detta skulle säkert kunna försörja ett antal
  pappersvändande oduglingar, naturligtvis under
  Statlig regi…ett litet strå till stacken, av de många
  tusentals jobb de lovade fixa fram

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Det kommer med tiden en diagnos på vad dessa politiker har drabbats av.

  Gilla

 • Tony

  Ja och snart har vi hela den tiggarskara som besudlat
  Norge med sin tillvaro, nu när det blir tiggeri förbud i
  Norge kommer det att bli trängsel i gathörnen här i
  Dumhetens stamort på Jorden!

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   I Absurdistan finns 87 % med öppet hjärta…Det som till viss del oroar,mig är om den redan ansträngda vården kommer att klara av så många knivskurna zigenare.
   Betänk att redan nu är akutmottagningarna fullproppade (över hela landet) med skottskadad araber,och andra berikare !

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Mycket bra skrivet , Stefan K.

  Visst är det tur för ”kyrkans goda folk”, att dessa EU-migranter har dykt upp på våra centrumgator.

  Så att kyrkan och deras organisation har fått en ”nytändning” och något att syssla med. Kyrkan behöver ju också marknadsföra sig. ”De goda och fromma” vill ju även vara med och synas i media bruset.

  Man kan ju sedan undra , varför kyrkan inte kan tillhandahålla egna lokaler, för dessa behjärtansvärda insatser. Detta saknas ju inte och definitivt inte pengar.

  Varför ska kommunens skattepengar och resurser gå till ”tiggande turister” som är medborgare i ett annat EU-land? Naturligtvis ska dessa människor få/ges stöd till självhjälp i sina egen hemländer.

  Detta är ju den enda och rätta lösningen på sikt. Det som EUM och Kjell Wiklund håller på med är ju ett GUDomligt fel tänk. Måste finnas mycket privata skuldkänslor i den föreningen.

  Här är en religiös person som tänker längre än EUM i Nyköping.

  En person som tagit ställning och som nu väljer att inte ge pengar till tiggarna i Jönköping är Jakob Olofsgård, pastor i Immanuelskyrkan i Jönköping.

  Han menar att pengarna vi ger i pappersmuggarna befäster tiggarnas roll i samhället och håller dem kvar i tiggeriet. Istället vill han se att man ger pengar till hjälporganisationer i deras hemländer som jobbar för att romernas ska få en hållbar situation i sina hemländer.

  Läs om pastor Jakobs förnuftiga syn på detta med tiggeri.

  http://www.jnytt.se/ge-pengar-till-tiggare-ar-som-att-ge-ett-barn-tva-kilo-godis

  Gilla

 • Blodsven

  Såg repris på Agenda i morse. I holländska Haag har man förbjudit tiggeri, och alla var jävligt nöjda att slippa se dessa överallt. Svenska reportern frågade vart dom tagit vägen? -Det har jag ingen aning om, men antagligen har dom dragit till Sverige, svarade den holländske politikern.
  Även om han menade att skämta lite, så är jag jävligt orolig att han har rätt med tanke på att det är 87% idioter som styr vårt arma land….

  Gilla

 • Kurt

  Bränn när skiten

  Gilla

 • Uppgiven

  På ett sätt hoppas jag att varje hem-semestrande tiggare tar med sig minst 10 personer tillbaka, för annars kommer vi aldrig se något slut på detta elände.
  Ju förr de godhetssökande inser att de binder ris åt egen och sveriges rygg genom denna hjälpsamhet, ju snabbare kan Sverige börja återhämta sig.

  Undra om de deltar i vad som förr kallades pyramidspel också?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: