En kriminell farled


De i många år så populära färjorna över Östersjön används allt flitigare av kriminella nätverk.

Sverige har blivit ett transitland för organiserad brottslighet, inte minst för ligor i de forna Öststaterna. Med varje avgång finns grovt kriminella, i vissa fall så många som trettio stycken.

Gränspolisen i Stockholm har kartlagt den kriminella verksamhet och de ligor som pågår på färjorna och kommit fram till att personer dömda för vapenbrott, människohandel, narkotikabrott, rån och stölder frekventerar dessa linjer. Kjell-Åke Karlsson vid gränspolisen pekar på att det inte rör sig om småbus, utan multikriminella individer som kan utgöra en fara för såväl besättning som passagerare.

Under kartläggningen som gjordes under 2014 utmärker sig främst två linjer, Riga – Stockholm och Tallinn – Helsingfors. Flertalet av de kartlagda brottslingarna fortsätter sedan vidare med de vanliga färjorna s.k. Finlandsfärjorna som används allt oftare för illegal smuggling. Förra året beslag togs varor för cirka 13 miljoner kronor som var på väg att lämna Sverige. Gränspolisen påpekar också att de beslagtagna godset bara är en bråkdel av det som verkligen smugglas.

Sverige har inte bara blivit ett transitland för kriminella och och smuggling. Sverige utgör nu också ett kärnland för kriminella ligor från de forna Sovjetländerna.

Ett EU-projekt vid namn Turnstone kommer att kartlägga den kriminella verksamheten t.o.m. slutet av detta år och projektet är ett samarbete mellan olika myndigheter i Sverige, Finland, Baltikum och Polen.

Källa: SvD

Undertecknad som rest med färjorna till både Riga och Tallinn, kan konstatera att flertalet ”skumma” individer som man inte gärna vill möta i en mörk gränd, är vanliga på dessa färjor. Jag har hört medpassagerare diskutera detta och jag har sett ”skumma” fordon lämna färjan i Stockholm utan att tullen eller gränspolisen ägnat något större intresse åt dem. Om 1 -30 kriminella reser med varje avgång, är det också 1 – 30 grovt kriminella som stiger i land i Sverige för vidare färd ut i landet.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: