Åklagare vill ha lagändring mot assistansfusk


INVANDRING/BROTTSLIGHET. De senaste åren har det framkommit många fall av fusk inom assistansbranschen. Men många av de som fuskat har gått fria. Nu menar en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten att det kan komma att krävas en lagändring för att få stopp på bluffandet.

Ärendet handlar om en stor härva i Örebro med så kallade fejkassistenter. 15 av 17 personer friades i både tingsrätt och hovrätt, trots att domstolen kom fram till att personerna lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan.

Om inte Högsta domstolen ändrar domen så kommer det behövas en lagändring för att hindra assistansbolagen att fuska med skattemedel. Det anser Elisabeth Börjesson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Örebro.

– Det kommer att vara fritt fram att påstå att vissa personer utför arbete som inte gör det. Det finns inga möjligheter att kontrollera det, säger Börjesson.

SR

-Pettersson vill bara visa vilka det var som friades trots att domstolen kom fram till att de lämnat oriktiga uppgifter…

Abbas Hassoun Dömd
Hussein Hassoun
Omar Fattah
Khalid Omar Fattah
Ahmed Hassoun
Fawzia Hassoun
Mia Sofie Jakobsson Dömd
Per Ebbe Larry Jarl
Basima Hassoun Ezzeddine
Malyun Abukar Ali Medborgare i Somalia.
Afrim Baftiu Medborgare i Kosovo. .
Saly Abdo
Abedin Spahiu
Nurije Spahiu
Valmir Spahiu
Nema Mushin Mohammed
Mohammed Ahmed Mohammed

Här är lite mer om ovanstående gäng…tänk inte på vad det kostat, nästan 200 tolkar på hotell i månader, advokater, åklagare, vakter…vi pratar hundratals miljoner. Pengar som kunde ha gått till människor som har det svårt.

Åtal i omfattande assistanshärva

200 tolkar kan behövas i rättegång

Sedan några fler exempel, det finns många fler om ni använder sökrutan och letar…

Grov kriminalitet bakom fusk med assistansstöd

Assistansbedrägeri för 6,7 miljoner – igen

34 av 35 döms i assistanshärvan

Fängelse för assistansfusk, 7-0 till bortalaget

8-0 till bortalaget i nytt assistans-bedrägeri

Arab spelade sjuk – döms för bidragsfusk. 9-0 till bortalaget

Här kan ni läsa om några spännande ”sagor”…


13 responses to “Åklagare vill ha lagändring mot assistansfusk

 • jgarn

  Ingen babbe skall få starta företag som avlönas av skattebetalarna, så löser vi problemet.

  Gilla

 • jgarn

  Det finns bara en sak att göra, ut med hela byket.

  Gilla

 • Synonymen

  Annat ämne:

  ”Måttet på hans omättliga behov av bekräftelse och applåder är bottenlöst. När han reser till en rasistkongress i USA för att bli applåderad och klappad på axeln av crème de la crème bland västvärldens mest trångsynta och främlingsfientliga elit har det gått för långt.”

  ”Dra in hans bevakning och lägg ut stormningen av hans hus på Youtube, sedan kan vi väl glömma alltihop. Snälla. Glöm Lars Vilks”

  Täppas Fågelberg SVT debatt 5 oktober 2012

  ”Måttet på hans omättliga behov av bekräftelse och applåder är bottenlöst. När han reser till en muslimkongress i Turkiet för att bli applåderad och klappad på axeln av crème de la crème bland Arabvärldens mest trångsynta och främlingsfientliga elit har det gått för långt.”

  ”Dra in hans bevakning och lägg ut stormningen av hans moské på Youtube, sedan kan vi väl glömma alltihop. Snälla. Glöm mehmet kaplan”

  Synonymen Petterssons Blogg 12 januari 2015

  Gilla

 • Lena

  ”Goddagspiltar”, utmärkt ord för……………………………

  Gilla

 • ericr45

  Skapar man i all sin naivitet ett system (”assistans”) som är som gjort att fuskas med – då kommer det att fuskas..
  Detta är ett förhållande som politiker inte tycks begripa, särskilt som vissa grupper som inte känner någon solidaritet till vårt samhälle enbart ser samhället/staten som en försörjningsínstans att suga ut pengar ur..

  Gilla

 • Lena

  Snacka om ”smutsig byk”, skäms ni i rättsväsendet !
  Ja jag känner några ”advokater” som lever gott på den ”smutsiga byken” !

  Gilla

 • huginomunin

  Jag skulle vilja se namnen som skrivit intygen, och de som godkänt utbetalningarna. Gissar att det inte är så många svenska namn där heller.

  Gilla

 • Naivtive

  Är inte det mest upprörande att de överhuvudtaget har fått godkänt sina brukare? Vad i hela friden har de gjort för att kvalificera sig för detta? Inte en enda skattekrona till staten har de bidragit till. De ljuger sig in, de får hit sina anhöriga och med kusingiften sen oändliga generationer tillbaka är det en barnlek att hitta multihandickappade nära anhöriga.

  Men varför ifrågasätts inte detta? 2012 kostade detta nästan 70 miljarder. Helt sjuka summor och sjuka principer, 250 kronor i timmen, upp till 48 timmar om dygnet om det vill sig illa, hur i hela helvetet har detta gått till?

  Gilla

 • Tom Tom

  Jag förstår inte varför det inte går att åtala dessa personer för åtminstone skattebrott. Det finns arbetsgivare som betalat svarta löner och arbetstagare som tagit emot ersättning plus fått annan ersättning från
  a-kassa eller försäkringskassa. Varför går det inte att åtala dom för skattebrott + bidragsbrott?

  Gilla

 • TheMinimizer

  Det är många som har nävarna i syltburken här. Först och främst invandrarna själva. Sedan tolkarna, juristerna, domarna, nämndemännen, hotellbranschen, restaurangbranschen, transportnäringen osv. Även politikerna gillar läget, det skapar ju jobb, gubevars.

  Gilla

  • Anette

   Advokaterna icka att förglömma.Det såg man på advokatsamfundets högsta dams senaste utspel att de är rädda om guldgåsen.

   Gilla

 • Anette

  Vore även lägligt att stifta en lag som säger att behöver man tolk så får man bekosta densamme själv.

  Gilla

 • Lena

  Våra skattepengar,känns som att det är försent !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: