Alliansen kan splittras av DÖ

Anna Kinberg-Batra begick ett misstag när hon och Alliansen ingick Decemberöverenskommelsen med socialisterna.

P M Nilsson på Dagens Industri beskriver hur Alliansen kan komma att splittras tack vare DÖ. Främst är det Moderaterna som riskerar en kris.

Har ni själva följt debatten, har ni sett och hört hur moderater, från väljare till f.d. partiledare beklagat sig över överenskommelsen där Moderaterna och övriga borgerliga politiker låter regeringen och Vänsterpartiet få utrymme för sin politik, utan att Alliansen tänker ingripa.

P M Nilsson förundras över partiledningen som sett hur hundratusentals moderata väljare tagit klivet över till Sverigedemokraterna. Överenskommelsen med de röd/gröna ses som ett nederlag, inte bara för Alliansen, utan också för demokratin. Få moderata väljare anser inte att SD är det extrema parti som målas upp i media och av politiska motståndare. Man ser SD mer som ett protestparti mot en migrationspolitik som är exotisk i internationell jämförelse. Eftersom många moderater vill se skärpta krav och en minskad asylinvandring, är det därför lätt för många att ta klivet över till SD och inte minst nu när partiledningen gett fritt spelrum för regeringen och deras stödparti V.

P M Nilsson menar att det finns fog för kritiken mot asylpolitiken. Det är ingen tvekan om att Sveriges oproportionerligt stora ansvar sätter sina spår i samhället, både ekonomiskt och strukturellt. Nilsson menar att både S&M slutade tänka självständigt samma dag som SD kom in i riksdagen. I takt med detta har väljarnas tillit till de styrande successivt sjunkit och nu kräver allt fler att riksdagen börjar fungera på ett demokratiskt och legitimt sätt. DÖ är inte ett steg i rätt riktning.

Källa: Dagens Industri

Artikeln ovan publicerades igår och som lök på laxen sade Anders Björck i en intervju dagen innan att Alliansen riskerar att splittras tack vare Decemberuppgörelsen. Han ansluter därför till moderata profiler som Ulf Adelsohn, Lena Adelsohn Liljeroth och Gunnar Hökmark, samt ett otal moderata kommunpolitiker. En opinions uppgift är att opponera, inte att lägga sig platt och sker inte detta minskar intresset för att stödja dessa partier. Tack vare denna uppgörelse spår Björck att SD kommer att växa och att Alliansen luckras upp.

Källa: SvD

Ja, tänk vad migrationsfrågan kan ställa till när man idogt nekar till dess problem och ingår oheliga allianser för att hålla de enda kritikerna borta från inflytande. Inte utan att man längtar till nästa opinionsundersökning.

4 thoughts on “Alliansen kan splittras av DÖ

 1. …snacka om önskescenario, himlen har nu öppnat sig för
  sossar och deras anarkister
  …de värsta som kunde hända är snart faktum…minst 4 år
  bortkastade, skulden får alliansen ta på sig helt
  …det skedda kommer nog att gå till historien som största
  politiska blunder detta århundrade

 2. Ja, nästa opinionsundersökning kommer naturligtvis att bli mycket intressant, men man kan också hoppas att den kommunist-moderata-aliansen hinner DÖ först!
  MVH
  Janne

Kommentera