Regeringformen

DEMOKRATI. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati.  Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter vi ska ha och hur den offentliga makten ska fördelas.

Den första regeringsformen utfärdades 1634. Men ända sedan mitten av 1300-talet har det funnits skrivna regler för hur Sverige ska styras. Då tillkom Magnus Erikssons landslag Kungabalken.

Parlamentarismen, att regeringen styr med stöd av parlamentet, riksdagen, började användas efter första världskriget. Men den skrevs in i denna grundlag först 1969.

Med den nyligen utförda Decemberkubben har sex partier med stöd av V i hemlighet förhandlat om att runda grundlagen och sätta demokratin hur spel. De har tagit makten från folkets företrädare, riksdagen och gett den till regeringen. Samma sak som hände i Tyskland 1933, ni vet väl att Hitler var demokratiskt vald.

– Apropå ingenting så undrar Pettersson var SN:s varumärkeschef Göran Carstorp är?

Insändare i SN den 30/12 2014 tyvärr bakom betalvägg

2014-12-30_0903

Två svenskar – en byggde upp, en annan rev ned

9 thoughts on “Regeringformen

  1. SN:s varumärkeschef Göran Carstorp har en hel del att åstadkomma och förändra. Han kan börja med att läsa detta.

    ”En bransch som jagar nya intäkter. Och en yrkeskår som månar om sin försörjning.”

    När morgontidningarnas pappersupplagor störtdyker måste tidningsbuden vara beredda på förändring.

    Sedan sekelskiftet har morgontidningarna minskat sina upplagor med nästan en fjärdedel. I takt med att nyheter och information kommer allt snabbare på webben har 700 000 hushåll avsagt sig sin prenumeration.

    Stefan Melesko, docent i medieekonomi med många år på olika chefsposter i mediebranschen, kallar situationen ett moment 22:

    ”– Ju mer framgångsrikt tidningar­na får över sina kunder till att läsa digitalt – desto dyrare blir utdelningen av varje papperstidning som blir kvar.”

    Hittills och på kort sikt har utbärningsföretagen knuffat över det mesta av kostnadsökningen på sina ägare tidningsföretagen.

    Själv spår han inte att papperstidningen kommer att dö inom överskådlig tid. Men han vet att både tidningarna och utbärningsföretagen behöver agera offensivt för att kompensera den fortsatta nedgången i upplaga.

    Att få tidningarna att agera offensivt var det ja…. Kan man säga att de har gjort det? Defensivt skulle jag vilja säga….eller rättare sagt, stängt igen för en offensiv och levande tidning.

    Läs om allt detta här:

    http://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Budens-hopp-star-till-brev-och-paket/

  2. Hej, Pettersson!

    Läste ditt inlägg i SN idag. Eftersom SN inte tycker om att ha kontakt med sina läsare eller att låta dem kommentera ett vanligt inlägg. Så får jag väl kommentera här.

    Ditt inlägg var mycket bra och ligger helt i linje vad jag själv tycker/drar för slutsatser av denna ”odemokratiska decemberöverenskommelse”. Så tummen upp.

    De två som hade kommenterat ditt inlägg, tills nu på sn.se, var inte så mycket att bry sig om. En massa osammanhängande ”svammel”, skulle jag beteckna de två inläggen som.

    Har de senaste dagarna träffat personer utifrån alla våra demokratiska partier som ser likadant på saken som i din insändare.

    Det känns som att SN och regering +Allians tänker i samma banor. De anser att man ska tysta debatten i tidningen/riksdagen genom att hindra/lägga ner sin röst. Istället för att göra den hörd .

    Vi i Sverige förtjänar bättre och mer rakryggade rikspolitiker/medier som törs debattera och tillåta debatten.

    Demokratin måste hållas vital och levande.

  3. Sverige idag kommer att styras av en Junta av samma
    dignitet som i vissa bananrepubliker och där (Farbror Frej,)
    alias Jonas Sjöstedt kommer att sätta agendan. Tvi f-n!

  4. En diger samling av mytomaner och psykopater anförda av en ”svittsare” och hans hushållerska, tillåts att sätta demokratin ur spel.

  5. Jag har mycket svårt att förstå hur Svenska folket kan sitta med armarna i kors och bara se på när deras valda representanter bryter så tydligt mot skrivna grundlagar och kör över hela valmanskåren. En del är t.o.m. så korkade att dom tycker det är bra att vi nu får diktatur i Absurdistan.

    • De vet inte bättre, och är i grunden ointresserade av att skaffa en egen uppfattning om aktuella politiska händelser.

  6. ”Medan enighet i religionen och den rätta gudstiänsten är DEN KRAFTIGSTE GRUNDVALEN TILL ETT LOFLIGT, SAMDRÄCHTIGT OCH VARACHTIGT REGEMENTE, SÅ SKALL HÄREFTER SÅ VÄL KONUNGER SOM ALLE EMBETSMÄN OCH UNDERSÅTER I RIKET FÖRST OCH FREMBST BLIFVA VID GUDS RENA OCH KLARA ORD, såsom det i de prophetiske och apostoliske skrifter författat, uti christelige almännelige symbolis, Lutheri catechismo, den oförandrade augsburgiske confession förklarat och i Upsala conciliis sampt förre riksens beslut och försäkringar däröver stadgat är.”

    Axel Oxenstierna var tydligen en riktig dödsnazistrasist?

Kommentera