40 000 tranor på festival


NATUR. Vinterfågelfestivalen hålls i Israel i år för femte gången. Festivalen arrangeras av KKL-JNF Keren Kayemet L’Yisrael/Jewish National Fund och ett antal andra organisationer och stöds av Ministeriet för Negevs och Galiléens Utveckling.

Fågelfestivalen hålls i Galileen, Golan och i Israeldalen och inleddes i år i Hula Lake Park med en formell ceremoni och en konsert. Ett stort antal fåglar, ca 500 miljoner fåglar – stannar i Hulasjön vid den här tiden på året. Men sjön är mest känd för de ca 40 000 stora och imponerande tranorna som besöker sjön på sin väg från Ryssland till södra Afrika. En del stannar emellertid nuförtiden kvar och övervintrar i Israel. Dessa fåglar som kommer till Israel från kallare klimat och är på väg till länder med mildare klimat utgör en unik naturhändelse som lockar ornitologer och andra fågel älskare från hela världen. Kanske några av Södermanlands tranor är där…

Läs mer om vinterfågelfestivalen på the Jerusalem Post här.

Flyttfågelslakt i Nordafrika

TIDIGARE 2014-06-08. Det är Pingstdag och det är tidigt, solen har nyss gått upp och kastar långa skuggor omkring sig. Några tranor letar föda på de gröna fälten.

Tranan är vårens budbärare och en populär fågel hos de flesta. – Pettersson är dock inte så imponerad av dem, från att ha varit skogarna och de vattenrika myrarnas fågel har de ökad kraftigt i antal och etablerad sig i kulturlandskapet. Där har ”mitt” tranpar som normalt lever på bär, insekter, mask, grodor och andra godsaker specialiserad sig på att äta nykläckta skrattmåsungar och det är inte kul, varken för måsungarna eller deras föräldrar eller alla andra fåglar som brukar häcka i skydd av de skränande måsarna.

Varför de ökat så mycket och bytt vistelseort vet jag inte men undrar om inte matningen och turistspektaklet vid Hornborgasjön har något med saken att göra. Där matas tranorna med 150 ton säd och får dessutom vänja sig vid människor.

Nåväl, här ses tranparet smyga omkring medan deras unge gömmer sig i ett dike…


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: