Mordförsök med religiösa tecken

I helgen har Frankrike drabbats av två mordförsök med religiösa tecken.

I lördags sköt den franska polisen ihjäl en man när han angrep tre poliser. Igår körde en man in i en folkmassa och skadade elva personer.

Vi kan inte läsa så mycket i svensk media, annat än detta.

Som vanligt får man vända sig till utländska medier när man vill ha en helhetsbild.

I fallet med den skjutna mannen i staden Joue les-Tours, var han fransk medborgare med rötterna i Burundi. Bertrand Nzohabonayo tog sig till en lokal polisstation, där han gick till attack mot tre poliser som befann sig i ankomsthallen. Med en lång kniv lyckades han hugga en av poliserna i handen och gjorde utfall mot ansiktet på en annan, innan han sköts. Mannen hade ett kriminellt förflutet och polisen undersöker nu eventuella kopplingar till terroristorganisationer efter att mannen tidigare uttryckts sitt stöd för IS. Mannens bror tillhör alla de muslimer som försöker åka till Syrien för att kriga i islams namn. Källa: BBC och The Telegraph

Skärmklipp

I gårdagens fall med muslimen som körde in i en folkmassa i staden Dijon, motiverade han sitt agerande som ett stöd till ”Palestinas barn”. Huruvida mannen ifråga är psykisk sjuk eller gjorde det av religiöst motiverade skäl, undersöks just nu av polisen. Den 40-årige mannen är från Australien och känd av polisen sedan tidigare. En teori polisen går efter är att detta skulle vara inspirerat av de terroristaktioner som Australien drabbats av de senaste veckorna. Källa: Mirror

Det gemensamma med fallen ovan är att bägge männen ropade Allahu Akbar (Gud är störst) när de utförde sina handlingar. ”Gud är störst” är en fras som nu ingår i vår nya ärkebiskops valspråk.

5 thoughts on “Mordförsök med religiösa tecken

  1. En sjuk handling i ett sjukt samhälle! Konsekvensen för idioten blev dödsstraff, verkställt på plats. Det är bra!
    Men, i övrigt vill jag göra ett försök till nyansering:
    1) Ärkebiskopen skriver (bl a) så här: ”Gud är större” stör alla totalitära anspråk, vare sig de är religiösa, politiska, kulturella eller naturvetenskapliga. Däri ligger en oöverträffad uppmuntran till tolerans, respekt och bön om sanningens Ande. Insikten att Gud är större sporrar till samarbete och ett frimodigt sanningssökande.” Och inget annat.
    2) Ärkebiskopens fokus är orden efter ”… uppmuntrar till”. Detta är VÅR ärkebiskops fokus! Det ställer jag upp på! Men inte gränslöst ….
    3) Sjuka individers uttryck förstärks om de kan motivera och legitimera sina vedervärdiga handlingar på ett trovärdigt sätt. Islamister gör det inom sin sfär, och med de helga medel de åberopar. Men de är fortfarande sjuka som personer. Extremistiskt sjuka. Alla troende inom islam är såklart inte sjuka – detta bör vi hålla i minnet.

    För övrigt är vår invandringspolitik fullständigt åt hvte! Men det ger inga frikort för dumskallar att uttrycka sig hur som helst och begära sig vara trovärdiga. Men uttrycka sig hursomhelst, det får man självklart!

  2. När de söndrar i samhället så visar de sin makt, de är förödande. Vanliga medborgare blir skrämda och vågar sig inte ut, då har de makt över städernas gator och torg, jag gissar att det är deras mål, att ta över våra uppbyggda samhällen för att förvandla dessa till hur deras hemländer ser ut. Det politiskt korrekta etablissemangets stöd har de ”i ryggen”, sorgligt nog.

  3. Gränsen mellan psykisk sjukdom och islamism verkar vara flytande. Frågan är om det går att dra en sån gräns med tanke på det beteende som många islamister uppvisar.

Kommentera