Sápmi – de rasistiska samernas land


VALET 2015. Den senaste tidens PK-debatt om vem som är svensk, same, jude osv. är lite märklig. PK anser ju att alla av jordens drygt sju miljarder människor som lyckas ta sig hit är svenskar och har rätt till vårt sociala trygghetssystem även om de inte bidragit till det med ett enda dagsverke. Same däremot är det inte så lätt att bli. Samerna verkar vara riktiga nyfascister.

I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.

Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen.

I tidigare lagar uttryckte staten att endast de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel, var samer. Det innebar att stora grupper av samer blev utdefinierade och inte räknades som samer i statens ögon. Sedan Sametingslagens tillkomst är det nu språket som är identitetsmarkör. Vem eller vad anser du ska avgöra vem som är same och inte?

-Pettersson tycker svenskarna ska ta efter lite av de rasistiska samerna. Varför inte ha kravet på svenska för rösträtt, och gärna också att föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Samernas hemsida där bilderna kommer ifrån.

2014-12-19_0740 2014-12-19_0738 2014-12-19_0737


8 responses to “Sápmi – de rasistiska samernas land

 • Varg i Veum

  Vafalls! om jag känner mig lite som en same? Som jag gjorde när jag fjällvandrade för några år sen, är inte jag en same då? Vem bestämmer och varför att man måste ha pratat samiska för att få vara same? Det vore ju som att villkora svenskhet med om man pratat svenska under uppväxten.

  Gilla

 • jgarn

  Skåning så klart,= nordisk urinvånare.

  Gilla

 • Argus

  Vi ska rikta en tacksamhetens tanke till den numera bortgångne Per Unckel som såg till att Sametinget bildades. Numera går den mesta energin åt till interna strider så det är inte mycket som riktas utåt.

  Gilla

 • eugenecork

  …intressant detta ämne…låt oss anta att en ryss är spermadonator åt en Engelsk (medborgare) kvinna som bor i Tyskland…om barnet sedan som vuxen flyttar till Åland, där han lär sig klingande Finska (hur det nu gick till)…kan någon vettig berätta för mig vilken nationalité den personen har?

  Gilla

 • Mary Agnes

  Samer är inte rasister, alltså kan de inte vara svenskar, av den enkla anledningen att enbart svenskar kan vara rasister. Men… hmm. Vem är DÅ ”svensk”?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: