Svenskar kan inte bli samer, är inte det rasism?


INSÄNDARE. Svar till Lars Lindström med anledning av hans krönika i Expressen i går.

Hej Lars

Du känner mig inte och kanske inte får lust att göra det heller…Men jag är etnisk svensk !!! (bara det…) Mamma från Lappland och pappa från Skåne. På den tiden då stockholmare sade att den ras de tyckte sämst om, var skåningar !!!

2014-12-17_1754

Jag är född 1940 i internationella Tanger – Marocko bland etniska araber och judar och européer och indier och kineser med varierande religioner…

Där kunde man tala om integration! Jag kan inte minnas att det brändes en enda bil under de 23 år jag var där. På bilden ser du hur jag såg ut åtta månader gammal, jag var rasist redan då, fast jag inte visste det. Det fick jag så småningom reda på genom Expressen!!!

2014-12-17_1801

Jag såg att Zora inte såg ut som Mamma, men att hon var trevlig ändå. Sedan pratade jag bara arabiska på den tiden, så det förenklade givetvis…

Nu bor jag i Paris sedan 1968 och är sedan 33 år medlem i en klubb där 90 % av medlemmarna är judar. Vi pratar politik jämt! Du borde komma och hålla föredrag för dem, och förklara för dem hur det egentligen förhåller sig med folk och etnicitet…

För i Sverige har vi koll på läget. Speciellt om man bor på Söder eller är PK/MP.

Att de är läkare, professorer, advokater, etc… skall du inte låta Dig imponeras av. För har man sanningen klart för sig behöver man ju inte vara mera begåvad än vad Du framstår som… precis som grabbarna i ISIS…

Eller att man på Haiti, där jag har lite land, blir förolämpad om man kallas för ‘Noir’- ‘Je ne suis pas noir – je suis Nègre’ (översatt av Pettersson ”Svart – jag är inte svart, jag är neger”

Att det sedan verkar som om tyskar, engelsmän, fransmän to name a few, inte heller är av samma uppfattning, kan ju inte hjälpas.

Så jag föstår att Ni inte har det så lätt. Så lite sympati för Dina svàrigheter har jag… Jeanne d’Arc hade det inte heller lätt…

Med vänliga hälsningar

Göran Elfverson, Paris

 1. Jag är naturligtvis övertygad om att Du tar in denna kommentar i Expressen…
 2. Det är sedan att rekommendera, för de som inte vet, att man går in i DN och tittar på vad Söder verkligen sade.

Intervju med Lars Lindström: Värt att lyssna på! Absolument. Jag nästan tjöt av skratt !!! Sen blir man ju bekymrad när man vet att det är han och några fler som fostrar de svenska fåren…


11 responses to “Svenskar kan inte bli samer, är inte det rasism?

 • Erik

  Varför hör man aldrig talas om en nyanländ same?

  Gilla

 • alfjonsson

  Dom som påstår att man kan ”bli” svensk måste ju rimligtvis också då hålla med om att man kan bli en Japan Nigerian Mexikan Sudanes Kines eller varför inte en Eskimå.

  Gilla

 • Grune

  Jag håller verkligen med om att intervjuen var oerhört skrattretande. Blir det så här när en låtsasjournalist blir intervjuad av en riktig journalist. Det Lars Lindström borde lära sig av detta är att man tar reda på fakta innan man skriver artiklar i tidningen och klarar man inte det så slutar man som journalist och skaffar sig ett jobb.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  En härligt uppriktig replik från Göran, levererad till Lars.

  Apropå Lars Lindströms chef.

  Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ska nu ha analytiker istället för journalister.

  Huva….. vilken skarpskjutande ”tidningskille” den mannen är.

  Expressens chefredaktör Thomas Mattsson berättar om tidningens nya fokus på trafikdata och hur journalistiken ska bli mer relevant genom ökad kunskap om publiken.

  Är det inte på ICA denna Thomas Mattsson ska jobba?

  ”Handlar det om nyanställningar?

  ”– Ja, analytikerna är nya. Vi har redan, påstår jag, ett extremt nära samarbete mellan analys-, utvecklings- och annonsavdelningarna samt redaktionen men vi ska ta detta till en nivå till. Ett sätt är att bli mer datadrivna och att synliggöra trender och statistik för alla medarbetare.”

  Att Expressen ska synliggöra statistik och fakta fullt ut. Det kan man med en analytikers förmåga räkna ut, inte kommer att hända.

  Däremot kommer detta att hända. Expressen ska sänka kostnaderna med cirka 85 miljoner kronor 2015 jämfört med i år. Enligt tidigare beräknas 62,5 tjänster försvinna, varav 40 redaktionella på Expressen i Stockholm.

  Läs hela intervjun med analytikerbossen här.

  http://www.journalisten.se/nyheter/fokus-pa-trafikdata-ska-lyfta-expressen

  Det är väl för mycket att önska att Lars Lindströms tjänst försvinner?

  Gilla

  • Ojdå

   Att sänka sina utgifter är bra, att försöka öka sina inkomster är bra.
   Att spara för framtiden är bra. Att öka sin kompetens genom studier är bra, att sen söka nya arbeten med bättre betalt är bra, Att gnälla över sin erbarmliga situation ger bitterhet men inga pengar i pungen.

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Ajdå, Ojdå!

    Nu tänkte jag i första hand på hur ett mycket gott och bättre journalistiskt arbete, ska komma ut av dessa ”analytiska förrändringar”.

    Min känsla är, att det inte blir ”bättre” kvalité på det journalistiska slutresultatet.

    Nationalekonomi-debatten kan vi ta under en annan tråd.

    Gilla

   • Ojdå

    Javisst, men eftersom kvällstidningar inte ingår i min dagliga lektyr, så tyckte jag att det var bättre att slå ett slag för sparande. många som klagar på staten verkar inte fatta att man har ett eget ansvar för sitt liv också. Staten kan vara bra, men till syvende och sist har man själv ansvar för sitt liv.
    Låter man sig matas med prinsess bröllop och annat oväsentligt
    är risken stor att man sitter där med ändan bar.

    Gilla

  • Pettersson

   Peter, det låter som chefredaktör Carstorp på SN, han lägger ned lokalredaktioner och låter meddela sina läsare att det är för deras skull och nu ska det bli mera och bättre lokalnyheter…

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Ligger mycket i det Pettersson.

    Att försöka ”lura” tidningsläsaren, verkar vara en del av det journalistiska nuförtiden.

    Gilla

   • Ojdå

    Javisst, det gäller att vara uppmärksam, alla försöker lura alla, förutom en och annan idealist .
    Bäst är att se till sin egen situation, utveckla din kompetens , sköt ditt jobb. Då är du ganska säker, har du en bra kompetens kan du få arbete i hela världen.
    Men gnäll vid köksbordet gör ingen arbetsgivare glad.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: