Opinionsrekord för SD i nya mätningar


VALET 2015. Sverigedemokraterna sätter nytt rekord i norska Sentios senaste opinionsmätning. Partiet får hela 17,5 procent av rösterna. Det ser inte bra ut, risken finns att de gamla trötta partierna ställer in valet, om inte är officiellt ännu, av rädsla för SD:s framgångar.

Norska Sentio har vid de två senaste valen varit mest träffsäkert av alla institut när det gäller Sverigedemokraterna. Eftersom Sentio ofta legat långt över övriga institut har man ifrågasatts och anklagats för att vara påverkat av SD-anhängare.

Vad många inte känner till är att Sentio bland annat har norska Arbeiderpartiet som en av sina största kunder. I dag har den osakliga kritiken mot Sentio klingat av, och institutets mätningar anses varken bättre eller sämre än någon annan webbaserad tjänst.

Även Aftonbladets nya opinionstjänst Inizio (webbaserad) ger SD höga siffror i den mätning som också publicerades på torsdagen (11 december). Hos Aftonbladet/Inizio får Sverigedemokraterna 14 procent.

I december har fyra mätningar (Demoskop ger SD 13,5 procent, Yougov 17,7, Inizio 14 och Sentio 17,5) hittills publicerats med totalt 4 900 svaranden. Det vägda genomsnittet för dessa fyra decembermätningar ger följande utfall för riksdagspartierna:

S 29,5
M 25,4
SD 15,4
MP 6,9
C 6,3
V 5,1
FP 4,8
KD 4,1

För de nio senaste mätningar från perioden november-december i Dagens Samhälles Poll-of-polls (publiceras löpande) ligger det vägda medelvärdet för SD på 13,2 procent. Eventuell påverkan av regeringskrisen och det utannonserade extra valet är svagare än snittet för decembermätningarna enbart.

2014-12-11_2115_001 2014-12-11_2115 2014-12-11_2114


8 responses to “Opinionsrekord för SD i nya mätningar

 • Grune

  Enda chansen 7:an har nu det är att ta steget fullt ut och gå tillsammans och bilda ett parti av alla 7 med en gemensam partiledare.

  Gilla

 • eugenecork

  …härligt att skåda in, då Sossetoppen gräver sin egen grav!

  Gilla

 • Synonymen

  ”Sentio ofta legat långt över övriga institut har man ifrågasatts och anklagats för att vara påverkat av SD-anhängare.”

  När inte ens verkligheten duger är hyckleriet och dårskapen fullbordad.

  Måste det till en tredje fullträff för SENTIO innan overklighetens folk skall inse verkligheten,,,,,, och dessutom acceptera den?

  Mitt svar är ett rungande NEJ!

  I deras värld finns inte plats för den riktiga verkligheten.

  Gilla

 • Rannug

  Ny demokrati bara ”försvann” när de låg omkring 10% det kom in pajasar i toppen och förstörde. Hoppas SDs valberedning är riktigt vass!

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  Detta är som sagt inte bra, det måste bli nyval!!!

  Gilla

 • Peter

  Jag fortsätter med en dåres envishet att tjata om att det här är djävligt farligt. Ökningen borde inte ha kommit förrän efter det att det verkligen beslutats om extraval (29/12), För det finns risk att Löfven avgår, (då blir det inget nyval), för att inte riskera ett SD som har makt.Så ropa inte hej förrän bron är passerad.

  Gilla

  • Kurt

   Du kan ha rätt, alla utfall pk gör tyda på panik i den röda falangen,
   den blåa falangen håller redan på att krackelera, se de kommunalråd som vill samarbeta med SD. Batra Häxan kommer att svepas bort med det som koma skall.

   Gilla

  • Svensk lösen

   Måste erkänna att jag inte tänkt så långt men risken är nog påtaglig. 7-ukpartierna fasar för ett ytterligare stärkt SD i riksdagen så vi skall inte bli förvånade om det föds ett nytt samarbete mellan sossarna och några borgerliga partier eller någon form av samregerande mellan M och S. Extra valet kan förvandlas till inget val förrän 2018, allt för att i god odemokratisk ordning utestänga SD.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: