Storsvindlare med minnesförlust

INVANDRING/BEDRÄGERI. Mannen sökte vård för minnesförlust. I hans väska låg ett lånekort från Malmö. Allt talar för att mannen är en internationell storsvindlare, som gratisbott på sjukhus runtom i Europa.

För en dryg vecka sedan fick Malmö stadsbibliotek ett samtal från Ryhovssjukhuset i Jönköping.

På sjukhuset sökte en man akutvård för minnesförlust. Han mindes bara sitt förnamn. I hans väska låg tre låneböcker och ett lånekort från Malmö stadsbibliotek. Lånekortet saknar namn, men har en sifferkod. Sjukhuset ringde till Malmö.

– Jag knappade in sifferkoden på kortet och kunde tala om för sjuksköterskan vad mannen heter. Det är ett engelskklingande namn. Enligt vårt register är han bosatt i Malmö, säger Christina Mattisson, systemansvarig vid Malmö stadsbibliotek.

Polis kontaktades, eftersom mannen förutom sitt lånekort och tre böckerna hade massor av medicin. En utredning om misstänkt narkotikabrott öppnades och lades ner. Preparaten är inte narkotikaklassade.

– Vi har fastställt hans identitet. Han är en kenyansk medborgare i sextioårsåldern. Han har sagt att han bor i Malmö men ska flytta till Jönköping, säger Tommy Thorngren vid polisen i Jönköping.

Polisens slagning visar att mannen har sökt asyl i Sverige.

– Vi har också kunnat se att det är troligt att han har varit inblandad i en del bedrägeriärenden utomlands, säger Tommy Thorngren.

En man med kenyanskt medborgarskap, samma namn och samma ålder, har tidigare dömts för ett sextio­tal bedrägerier de senaste 40 åren. Jorden runt.

Metoden att gratisbo på sjukhus har mannen, enligt Portugal Newswatch, inte bara använt i Jönköping.

Han har legat på sjukhus i Portugal gratis och lämnade ett sjukhus i San Javier i Spanien med en obetald sexveckorsnota på 250 000 kronor.

Brittiska BBC:s kartläggning visar att mannen, som ursprungligen är från Wales, 2003 flydde rättsväsendet i Europa och slog sig ner i Kenya.

Där ska han i flera år ha arbetat som läkare utan behörighet. Han har också under falska premisser tjänstgjort som anglikansk präst.

I Afrika har mannen, enligt BBC, startat en välgörenhetsfond. Han försvann själv med pengarna.

Han har avtjänat fängelsestraff i Kanada och USA. – Men han är inte internationellt efterlyst. Då skulle vi inte ha släppt honom, säger Tommy Thorngren vid Jönköpingspolisen.

– Det här är helt klart ett lite speciellt ärende. Mannen är utskriven från Ryhovssjukhuset. Polisen vet inte var han är. Malmö stadsbibliotek vill inte berätta när lånetiden på hans tre böcker går ut.

Sydsvenskan

10 thoughts on “Storsvindlare med minnesförlust

  1. Hela Västvärlden borde för längesedan ha förstått, att ”det är lättare att stämma i bäcken än i ån”. Nu står vi alla inför en kriminell störtflod och är chanslösa.

      • Ojdå : Önsketänkande…………….nej nu fantiserar du.
        Kanske att du har lösningar på galenskapen, alla av tokigheterna ?

      • Ojdå : Ledsamt nog så är jag helt oduglig på grupparbeten, så oduglig att jag blir sjuk av grupparbeten.

      • Ojdå : Sedär då har jag något gemensamt med ”mussarna” i deras värld går ju inget framåt bara bakåt.

Kommentera