Stäng

Förbud mot niqab

I Norge ska eventuellt nya riktlinjer införas på norska högskolor, där ett förbud mot att använda niqab förväntas införas.

Från årsskiftet väntas förbudet införas. ”Lärarna ska kunna se ansiktet på eleverna i varje situation”, lyder motiveringen.

Efter en rundringning bl.a. högskolorna visar det sig att 75% av dessa önskar se ett förbud. Den eventuella kritiken består i att eleverna inte informerats och heller inte fått säga sitt i frågan. 22-åriga Nabeela tycker förbudet är kränkande och anser att det är modigt av de kvinnor som bär niqab i ett modernt västerländskt land som Norge. En majoritet av de tillfrågade eleverna anser dock att ett förbud är bra. Vilka som inte tycker det kan vi gissa oss till, eller hur…?

En av rektorerna i Norge menar att man i högskolorna inte får använda motorcykelhjälm eller rånarluvor heller och att detta inte är ett beslut som riktar sig mot en specifik religion, utan det självklara faktum att lärare ska kunna se sina elevers ansikte under lektionerna.

Källa: Khrono

18 reaktioner på “Förbud mot niqab

 1. @Ojdå. Jag är helt överens med dig om att folk får se ut precis som de vill, men om deras utseende anses som ett hot, så som motorcykelhjälmar på huvudet, burka eller annan maskering i en bank eller affär, då får man vackert låta bli att gå till såna ställen.T.ex. ska inte Hells Angels och liknande fjollor få ha på sig sin uniform där folk kan uppfatta dem utefter de signaler som de använder uniformen för.

  Burkor, slöjor och annat som arbetsgivaren inte vill att du ska bära på tiden som han betalar för är en ickefråga som ens inte behöver diskuteras. När samhället kommer så långt att alla får bära vad de vill och se ut hur de vill och känner för just den dagen, oavsett om nån känner sig hotad eller kränkt av det kommer jag att ändra min uppfattning.

  1. Jag menar naturligtvis att de som känner att de inte kan ta av sig MC-hjälmen, slöjan burkan får vackert låta bli att gå till såna ställen (eller söka jobb där t.ex. slöjor o burkor inte är välkomna)

 2. Signaturen Ojdå, så du tycker det är helt okej att
  det inne på banken i kön står folk som täcker hela ansiktet,
  där personalen inte har en susning om vad personen har för
  avsikt med sitt bankbesök? Tycker du då även att när man ska
  förnya sitt pass eller körkort ska få lov att täcka ansiktet helt,
  eller gäller din slappa attityd bara för importerade individer??
  Så oseriös som du verkar vara,så måste du vara en som
  jobbar i sjuklöverns anda, och inte har förmåga att ta till dig av
  människors oro över alla eftergifter som görs till individer
  som vill leva sitt liv helt efter det gamla landets lagar och
  regler, men som ska kunna skita i dom regler som finns här??

 3. Niqab, burka eller nåt annat som döljer identiteten, så bör vi vara mer jordnära tycker jag. Varför inte rycka av dem helt enkelt. Liksom blottlägga problemets kärna – den förljugna! Snart får ni läsa om detta.

 4. Niqab – lika mycket en politisk uniform som brun skjorta, ridbyxor av tweed och svarta ridstövlar samt armbindel. Och det får man ju heller inte ha.

  Som vanligt kan de gömma ett politiskt hatbudskap under täcket av ”religion”.

 5. Gick in på en OK mack med mc-hjälmen på mig, hon bakom kassan började att gasta om att detta var olagligt, i fullsatt butik ca 5 kunder på liten yta, jag skulle bara in och köpa cigg hade jämna pengar i handen, fick fan inte handla om jag inte tog av mig hjälmen.
  Frågade innan jag gick ut ur butiken om Burqa, Niqab, Hijab var ok att ha på sig, JA var svaret.

  Ok sa jag, då har jag det över hjälmen nästa gång jag ev kommer förbi denna otrevliga butik sa jag.

  Har inte varit inne på OK i Lessebo sedan dess.

   1. Skulle ignore dig ”Ojdå”, men jag undrar hur en etnisk mc åkare ser ut? Står det Kawa på ena rövhalvan Honda på den andra och Harley på *uken?

    Fan nu minns jag vad jag hört talas om ”Ojdå”, Banjospelaren i ”Den sista färden” och hans farsa som sprang runt och ylade ”skrik som en gris” 😀

  1. Robert Gustavsson : Undrar hur våra grannländer ska klara sig när nu Sverige är på väg i expressfart att bli muslimskt. Våra grannar måste införa passkontroll från Sverige.

  2. Har du varit Oslo? Med din syn på livet tror jag inte att du skulle trivas där. Det kryllar nämligen av det du ogillar där.

 6. Borde vara självklart vara förbjudet att bära niqab på en fotbollsmatch, bankbesök eller vid rockkonserter med för den delen..

  1. Cykelhjälm är inte heller klädsamt, den borde också förbjudas. Och alla hattar folk har nu för tiden, de ser ju enbart löjligt ut, Jag säger UUUT.

   1. Jag förstår att du föreställer dig att du är ironisk och sarkastisk som ska ”avslöja” kommentatorers ”hyckleri” som du uppfattar dem. Men tror du på fullaste allvar att någon tar dig på allvar i så måtto att de börjar ifrågasätta det de skriver på så sätt som du vill?

    Varför inte komma med någonting vuxet som man kan diskutera? T.ex. Varför anser du att det ska vara ok att klä sig burka när man inte får ha på sig SS-uniform eller hakkors offentligt? Du blir säkert jätteupprörd över att jag tar de senare som exempel, men försök se förbi de uppvällande känslorna. Börja med att förklara varför du blir upprörd över jämförelsen och beskriv varför det är så upprörande.

   2. Nej jag tror inte att någon tar mig på allvar , men jag tycker att folk kan få klä sig hur som helst utom på arbetet. Där får arbetsgivaren bestämma..
    Kommer jag med nåt ”vuxet” så blir svaret ändå ungefär :idiot.
    Kolla Ali, han kan ha rätt, han kan ha fel, men får ändå klä skott för vad 250 milj, araber gör. Är jag skyldig om en Umeå bo våldtar och misshandlar.?
    Jag känner mig inte hemma bland gråa kostymer, tatueringar, punkare,muskelbyggare osv. men det behöver jag ju inte heller, min tanke är får dom se ut som dom vill så får jag se ut som jag vill.
    Men det är klart det är bra att kunna se folk i ögonen, men dessa människor kanske inte vill ha kontakt med mej.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: