Jonas Jonson Brunk


Jonas Jonson Brunk född omkring år 1600 i Komstad, Norra Ljunga socken, Småland, död 1643, är enligt historien den man som gett namn åt stadsdelen The Bronx i staden New York, USA. Han lär ha köpt en bit mark av indianerna. Marken kallades därför av folk i området för Bronk’s Land och så småningom bara The Bronx.

2014-11-16_0812

Historien om Jonas Bronk från Komstad i Norra Ljunga socken, Sävsjö kommun, bygger på dubiös och mycket kvasivetenskaplig släktforskning från 1980-talet. Där finns bland annat en lysningsattest från Holland som utfärdades när Jonas gifte sig år 1638 med Teuntie Jorians från Holland. Där står att Jonas kom från ”Coonstay” som enligt forskare tolkas till Komstad Småland. Vidare påstås att ”i ytterligare ett dokument angående betalning för frakten över till Amerika uppges han komma från ”Smolach in Sweeden” ”, detta dokument har inte gått att återfinna och torde vara en ren sammanblandning med vad som framgår i släktingen Peter Bronks vigselnotis.

I den gamla släktforskningen ifrån 1980-talet står ”Jon Nilsson och Marit Brunk” som föräldrar till Jonas och att han tog sin mors släktnamn Brunk. Dessa uppgifter har inget stöd i några källor utan är rent önsketänkande och kombination av lösa kopplingar och tolkningar. Han antas vara född runt år 1600, baserat på lysningsattesten i Amsterdam (1638) där hans ålder uppges till 38 år, en ny uppgift i forskningen som i mångt kullkastar 1980-talets släktpåståenden. Jonas Bronck uppger i lysningsattesten att han är Kapten och den gängse uppfattningen är att han inte var kapten i marinen och inte heller i armén. Det har förts fram en hypotes att Jonas Bronck var kapten vid handelsflottan.

Tidigt i maj år 1639 var han på väg till Nya Nederländerna i dagens delstat New York. Han reste på båten Brandt van Troijen. Med på båten påstås även Jonas nederländska fru Teuntie Joriaens ha varit. Giftermålet med henne hade ägt rum i Nieuwe Kerk i Amsterdam den 6 juli år 1638.

Jonas Bronk bosatte sig på fastlandet mitt emot Manhattans slättland år 1639. Han kallade sin gård Emaus. Jonas Bronk avled tidigt år 1643. Bland hans efterlämnade saker fanns bland annat ett japanskt kort svärd och en karta till Indien.

Jonas Bronck.se     New York Times


6 responses to “Jonas Jonson Brunk

 • Lars Å Månsson

  Vad gäller dagens Bronx,är den orten att jämställa med absurdska Rinkeby och Rosengården i en gryta.
  Ingen plats för turister,att besöka (eller rekommendera)vid promenad i ”Big Apple”….

  Gilla

 • Ruben

  Här en annan röst från en nysvensk som andas respekt, ödmjukhet och egen framåtanda. Men så tillhör hon ej heller de sedvanliga kravmaskinerna, pedofildyrkarna och ”najgrorrna”.
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/snart-gifter-hon-sig-i-turning-torso/

  Gilla

  • Stenbock

   Jo det är en viss skillnad på en tårtbit,och en skorpa !
   Vi kan ju inte jämföra en Japanska,med en arabiska el. zigenereska..
   Ungefär som en Mercedes 500,med en Volvo PV….. 😉

   Gilla

  • Argus

   Och det finns dessutom ett helt land med samma inställning, ett land som reste sig ur ruinerna och blev världsledande på många områden på 30 år.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: