Berlinmuren

KOMMUNISM. Den 9 november är det 25 år sedan Berlinmuren revs. Sedan 1961 hade muren delat inte bara Berlin, utan hela Tyskland. Under nästan tre decennier var människorna i öst och väst åtskilda.

Nedan en kortfilm av SVT från 1986. Reportaget avslutas med att muren har tjänat sitt syfte.

Muren har tjänat sitt syfte – det är svårt att veta om SVT tycker det är positivt eller negativt men Pettersson misstänker att SVT höll på de röda som de gör än idag…nåväl tre år efter reportaget förenades tyskarna och i morgon är det 25 årsdagen av murens fall…

Efter andra världskriget blev c:a 12-14 miljoner tyskar fördrivna från sina hem i tidigare tyska och tysktalande områden, bland annat Sudetlandet, Pommern, Schlesien och Ostpreussen. Tur att de inte var araber för då hade de varit 100 miljoner idag som levde på bidrag, drömde om att få återvända samtidigt som de ägnade sig åt jävelskap…

 

9 thoughts on “Berlinmuren

  1. Samma fina fraser som idag! Östtyskland hade den bästa ekonomin av öststaterna, inte mycket att jämföra med.
    Påminner om när en svensk politiker sa att vi skulle vara glada för att våldet i Europa var mindre nu än under trettioåriga kriget.

  2. Muren är väl det enda som inte flyttade över till Sverige, det mesta
    av den politik som bedrevs i Östtyskland då genomförs av
    sju klövern här idag, så Lars Ohly som bölade när muren föll
    känner sig väl rätt hemma med den politik som förs.
    Om man åker till det gamla Östtyskland idag, så syns tydligt
    skillnaden mellan det unkna kommunistsystemet och det
    demokratiska system som bedrivs i Väst.
    Där man förr, när man kom till Öst, så möttes man av K pist
    beväpnade soldater, nerslitna byggnader smutsigt och dant,
    idag kan man knappast se skillnad på det som är det
    gamla Öst eller det som var Väst?

    • Tony:
      Det är tydligen just detta,som dagens kommunister saknar i öst/mittel-Tyskland.Deras dåtida ledande svin,såg till att i god tid säkra sig förmögenheter.I dag är det gamla gardet,som bor i stora villor i egna avskärmade områden ! Veckans största skandal har f,ö, inträffat i Thüringen när Sossarna godkände,att en kommunist skall väljas som ledare för deras Landestag…..Enbart för att själva få sitta med och lyfta höga löner !

  3. Det är inte denna mur som behövs. Verkligen inte Kurt. Var glad att dina bröder och systrar blev fria, från detta vidriga terrorsystem. Det som behövs är snarare en mur runt alla moskéer. Och sen får detta pack hålla sig innanför denna. Där har Israel gjort helt rätt. De har förstårt var faran och ohyran finns.

  4. Är det någon som tänk på att 9/11-89 slutade äntligen 2:a världskriget för länderna bakom järnridån. Dom fick aldrig någon fred utan var under belägring av Sovjet.

  5. @Kurt
    Du är en typisk ”wessi” och besserwisser ! Ikke hat janz andere meinung….
    Förresten Düssel-d o r f ligger det inte lite avsides från Kölle ?

  6. Fortfarande finns det djupröda kommunister,som vurmar för DDR och deras totalitära system.Enbart i Berlin med c:a 4 miljoner invånare röstade i senaste valet nästan 20 % för deras tidigare system.Nästan samtliga röster kommer från den östra delen av stan.
    Wolf Biermann som var en trubadur i DDR fick efter ett gästspel i Västtyskland inreseförbud i sitt eget land l976…I går fick han lite revansch på de kommunistsvin,som sitter i dagens Bundestag.
    Biermann var igår inbjuden,för att sjunga några av sina ballader,men nöjde sig inte med detta utan angrep ”die Linken”,som dessa rödsockar efter SED kallar sig idag..:
    http://www.bz-berlin.de/berlin/so-rechnete-biermann-mit-der-linksfraktion-ab

Kommentera